ZorgKiezer

Transitietraject zorgverzekering

Door: - Leestijd: 1 minuut

Een zorgverzekering nodig voor een transitietraject? Op ZorgKiezer hebben we uitgezocht welke zorgverzekering het beste voor je is. 

Basisverzekering

De meeste genderbevestigende behandelingen vallen onder de basisverzekering. Maar op een aantal behandelingen kan wel het eigen risico van toepassing zijn. 

Welke kosten van de transitie worden vergoed uit de zorgverzekering? 

De vergoedingen voor de behandelingen van de medische transitie voor transmannen, transvrouwen en transjongeren verschillen. Transvisie heeft alle behandelingen en vergoedingen op een rij gezet. Je kunt hier ook zien wat er onder de aanvullende verzekering valt. Of een genderbevestigende operatie in het buitenland wordt vergoed, verschilt per zorgverzekeraar. 

Kies de juiste polis

Je kunt kiezen uit een naturapolis, restitutiepolis en een budgetpolis. Bij een restitutiepolis heb je een vrije artsenkeuze. Als je een genderbevestigende operatie wilt ondergaan, raden we je af een budgetpolis te nemen. Sommige zorgverzekeraars hebben voor de budgetpolis namelijk geen contract met het VUmc. De kans bestaat dat je dan een groot deel van het transitietraject zelf moet betalen. Als je een operatie in het buitenland wilt, is een restitutiepolis sowieso aan te raden. 

Problemen met vergoedingen bij je zorgverzekeraar? 

Het komt regelmatig voor dat een behandeling door de zorgverzekeraar wordt afgewezen. Vraag bij problemen met de zorgverzekeraar om een vast aanspreekpunt bij de zorgverzekeraar. Vraag naar iemand die bereid is om zich te verdiepen in de behandeling die een transgender persoon ondergaat. Het is vervelend om elke keer weer bij de klantenservice uit te moeten leggen waarover het gaat.

Als je in het nieuwe jaar wilt starten met een genderbevestigende behandeling, kun je beter geen verzekering afsluiten bij Prolife. Deze verzekeraar sluit op basis van geloofsovertuiging deze operaties uit. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd