ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:00
Contact

Vergoeding bij depressie

Door: - Leestijd: 1 minuut

Wat betekent het voor je als je een depressie hebt? Mensen met een depressie hebben last van stemmingsstoornissen. Niet alle depressies zijn hetzelfde. Vaak wordt er gekeken of het een lichte, matige of zware depressie is. Aan de hand van de symptomen kan er worden gekeken om welk soort depressie het gaat. Daarna kan er een behandelplan opgesteld worden.

Wat zijn de oorzaken van een depressie?

Op deze vraag is geen duidelijk antwoord te geven. Er zijn een aantal factoren die meespelen bij een depressie. De hoeveelheid problemen of problematische gebeurtenissen in een bepaalde periode. Ook je eigen persoonlijkheid en een verstoring van bepaalde stoffen in de hersenen zijn factoren die van invloed zijn.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose 'depressie' wordt door de huisarts vastgesteld. Dit wordt gedaan aan de hand van een diagnostisch systeem: Diagnostic and Statistic Manuel (DSM). In dit systeem staan alle aandoeningen met bijbehorende symptomen beschreven. Zodra iemand vijf of meer symptomen heeft kan er een diagnose worden gesteld.

Hoe wordt een depressie behandeld?

Een depressie kan op een aantal verschillende manieren behandeld worden. Voor verschillende soorten depressies zijn er meerdere behandelmethodes. Onder andere:

 • Medicatie (antidepressiva)
 • Therapie

Vergoeding door je zorgverzekering

De psychologische zorg wordt vergoed door de basis zorgverzekering. Bij psychologen met een contract worden declaraties direct ingediend bij de zorgverzekeraar. In de overige gevallen dien je nota op te sturen naar de zorgverzekeraar voor een vergoeding. Als je een naturaverzekering hebt moet je er wel op letten dat je een deel van de rekening zelf betaalt als de GGZ zorgverlener niet gecontracteerd is. 

Heb je behoefte aan lichttherapie in verband met een depressie, kijk dan in ons vergoedingenoverzicht welke aanvullende zorgverzekeringen hiervoor een vergoeding bieden.

Eigen risico

Voor alle zorg uit de basisverzekering geldt het eigen risico. Dat betekent dat je de gemaakte zorgkosten eerst zelf betaalt tot de hoogte van je eigen risico. De overheid heeft het verplicht eigen risico voor 2024 vastgesteld op 385 euro. 

Zorgverzekeringen vergelijken

Wil jij weten welke zorgverzekering het beste bij jou past? Vergelijk dan nu de zorgverzekeringen op basis van prijs, kwaliteit en dekking.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct