Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Collectieve zorgverzekering daalt: premies wél duurder

De collectieve zorgverzekering gaat in 2020 op de schop. Kon je in 2019 nog maximaal 10% korting krijgen, is dit volgend jaar maximaal 5%. De zorgpremies worden daarom onder de streep duurder, ondanks verlaagde premies van zorgverzekeraars. 

Twee derde van de Nederlanders maakt gebruik van een collectieve korting. De belangrijkste prijsstijging voor mensen met een collectieve zorgverzekering in 2020 is het dalen van deze korting, zegt Peter Ruys van ZorgKiezer.nl. Want ook al gaan de brutopremies dit jaar slechts licht omhoog, of zelfs omlaag zoals bij Zilveren Kruis, VGZ en CZ: onder de streep ben je netto duurder uit omdat de kortingen lager worden, legt hij uit.

Collectieve zorgverzekering daalt

De collectieve zorgverzekering wordt uitgekleed in 2020, omdat minister Bruno Bruins voor Medische Zorg geen fan is van de kortingen. ‘Een sigaar uit eigen doos’, noemt hij de collectiviteit. Volgens hem gaat het om schijnkorting, omdat de prijs van de verzekering eerst verhoogd wordt. ‘De verstrekte korting is niet het resultaat van een inkoopvoordeel, maar van een opslag op de premie’, zegt hij. Niet iedereen weet dat de collectieve kortingen omlaag gaan, en hoeveel euro zo’n korting relatief gezien precies oplevert. Minister Bruins roept zorgverzekeraars op zorgvuldig te communiceren over de nieuwe kortingen in 2020.

Overvloed aan collectieven

Er zijn meer dan 60.000 collectieve kortingen. Waarom hebben we eigenlijk collectieve zorgverzekeringen? De korting stamt uit 2006 en was oorspronkelijk bedoeld voor werkgevers. Ze konden zo specifieke afspraken maken voor een branche, bijvoorbeeld onderwijs of politie. Op het laatste moment mochten ook gelegenheidscollectieven korting bieden. Nu kunnen allerlei collectieven een korting fiksen, zoals patiëntenverenigingen, supermarkten en sportscholen. Het grote aantal collectiviteiten ziet minister Bruins als ‘beperking van een transparant en overzichtelijk polisaanbod’.

Collectieve zorgverzekering nog voordelig?

De korting gaat nu naar maximaal 5%, en de minister geeft zorgverzekeraars daarmee een laatste kans om het nut van de korting te bewijzen. Collectieven moesten in de afgelopen weken dus aan de onderhandelingstafel met zorgverzekeraars. Een belrondje leert dat de definitieve cijfers nog niet bekend zijn. De meeste patiëntenverenigingen boden in 2019 een korting van 3%. De vraag is of die kortingen nog verder naar beneden gaan, maar de patiëntenverenigingen geven aan dat deze cijfers na 12 november openbaar worden. Ondernemers en bedrijven hadden vrijwel zonder uitzondering 10% en lijken gewoon naar 5% te gaan. Dat is een flinke daling van 5%. ‘Er zijn veel mensen die denken: ik zit in collectief via mijn werkgever, dat is toch interessant. Die zullen dit jaar achter hun oren krabben, want die zullen met een forse premiestijging te maken krijgen’, reageert Peter Ruys.

Gezond ondernemen

De Ondernemersunie wist voor 2020 de maximale korting van 5% te bedingen bij zowel Zilveren Kruis als VGZ. In 2019 was dit 10%. De aanvullende verzekering gaat van 15% naar 10%. ‘Ondernemers worden gewaardeerd door zorgverzekeraars. De Ondernemersunie zit daarom in een goede onderhandelingspositie’, zegt Martijn Pennekamp, directeur van de Ondernemersunie. Ondernemers hebben een laag ziekteverzuim, en zorgverzekeraars willen ondernemers graag aan hen binden. Naast korting overlegde Pennekamp met zorgverzekeraars over extraatjes voor ondernemers in het nieuwe jaar. Gezond ondernemen staat daarbij centraal. Deze specifieke initiatieven zitten nog in de pijpleiding.

Check je zorgkosten

Toch loont het voor zorgkiezers om eens goed te kijken naar de voordelen van het collectief waarbij ze aangesloten zijn. Veel mensen met een collectieve verzekering zijn namelijk te ruim verzekerd, omdat een collectiviteit vaak met een aanvullende verzekering komt. ‘Als je individueel verzekerd bent en op zoek gaat naar een verzekering die precies bij je past, ben je voordeliger uit buiten de collectiviteit’, volgens Peter Ruys. Je kunt een beperktere, en goedkopere verzekering afsluiten als je weinig zorgkosten verwacht in 2020.

Extra behandelingen

Een collectieve zorgverzekering kan in 2020 wel interessant zijn als je een pakket hebt met een uitgebreide aanvullende verzekering die precies bij je past, zegt Peter Ruys. Daar is het collectief van KBO-PCOB een goed voorbeeld van. De seniorenorganisatie bood vorig jaar een korting van 8% op de basisverzekering. In 2020 is dit slechts 3%. ‘Uiteraard is geprobeerd om ook nu weer de maximale korting te bedingen; in de onderhandelingen zijn wij uitgekomen op een korting van 3% op de basisverzekering maar wél met behoud van een zeer ruim aanbod aan extra behandelingen en vergoedingen, zoals kortingen op aanvullende verzekeringen. De huidige korting in combinatie met het aanvullende aanbod maakt de door ons aangeboden collectieve verzekering daarmee juist aantrekkelijk voor senioren’ reageert communicatieadviseur Abigaël van Koerten.

Plek aan tafel

Als de collectieve kortingen blijven dalen, is het dan nog de moeite om dit te blijven aanbieden? Ja, zegt van Koerten: ‘Een collectief biedt zorgaanbod op maat, en leuke extra’s die aansluiten bij de behoefte van senioren, zoals korting op de rijbewijskeuring.’ Voor de aanvullende verzekeringen, een belangrijke aanvulling voor de meeste senioren, blijft de korting 10%. Daarnaast is er een mogelijkheid voor een Extra Vitaal Pakket met 25% korting mogelijk. Maar, nog belangrijker, door de samenwerking met zorgverzekeringen kan een collectief als KBO-PCOB blijven meepraten met de zorgverzekeraars en overheid over zorgverbeteringen voor hun achterban. Collectieven zijn daarmee een handige schakel tussen verzekeraars en de verzekerden. Als de kortingen vervallen, vervalt ook deze onderhandelingspositie.

Houd de komende dagen ZorgKiezer.nl in de gaten voor het laatste nieuws rond premies. Uiterlijk 12 november zijn alle premies bekend. Kom je er niet uit met de berekening van de goedkoopste premie voor 2020, bijvoorbeeld bij het checken van de collectieve korting? Neem dan contact met ons op.

Laatste update op 31 juli 2024 – 15:37 door Fabian Clemens.

Reacties op “Collectieve zorgverzekering daalt: premies wél duurder

  1. Ik vraag me zelfs af waar we nog voor verzekerd zijn. Alles wordt er uit gehaald. Brillen, tandarts. We spekken de kassen, maar voor het minste of geringste moet je zelf betalen en ook nog je eigen risico eerst dokken.
    Als je voor alles verzekerd wilt zijn, betaal je een vermogen aan premies. Een bril via een aanvullende verzekering kost je soms 3 x het bedrag van wat je vergoed krijgt in slechts 1 x per twee jaar. Gewoon bedrog. Beter kun je helemaal niet verzekerd zijn en zelf betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344