ZorgKiezer

Kan ik naar elke huisarts?

Door: - Leestijd: 1 minuut

Iedereen kan een bezoek brengen aan de huisarts: met een basisverzekering hoef je hier niets voor te betalen. Maar kun je zo maar iedere huisarts in Nederland bezoeken? En, hoe zit dit als je zorgverzekering wijzigt of als je verhuist?

Er bestaan verschillende soorten basisverzekeringen, namelijk: budgetpolissen, naturapolissen, combinatiepolissen en resitutiepolissen. Deze verzekeringen vergoeden allemaal dezelfde zorg. Het verschil zit hem in het aantal zorgverleners bij wie je terecht kunt voor volledige vergoeding. Met een combinatie- of een restitutiepolis krijg je bij iedere huisarts volledige vergoeding. Met een budget- of naturapolis krijg je bij alle gecontracteerde huisartsen een volledige vergoeding. Bij overige huisartsen kan het zijn dat je de kosten (deels) zelf moet betalen.

Gecontracteerde zorgverleners

In de meeste gevallen kun je bij het overstappen van zorgverzekering gewoon bij je dezelfde huisarts blijven. Kies je voor een zorgverzekering met een budgetpolis of naturapolis, dan heb je de keuze uit huisartsen die een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraars hebben in principe met 90% van alle huisartsen een contract. Dit betekent dat je in de meeste gevallen bij jouw eigen huisarts kunt blijven. Heb jij toevallig een huisarts die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar, dan kan het zijn dat je niet alle zorgkosten kunt claimen bij de zorgverzekeraar. 

De restitutiepolisis een zorgverzekeringsvorm waarbij je zelf mag kiezen voor een huisarts. Eens per jaar kun je de zorgverzekering wijzigen, de huidige zorgverzekering vergelijken met andere aanbieders. Dit kan helpen bij de keuze voor een andere zorgverzekering. 

Verhuizen

Als je verhuist, heb je vaak een andere huisarts nodig. Naar een andere huisarts gaan is geen probleem, maar het kan voorkomen dat de nieuwe huisarts jou weigert. Dit kan gebeuren als de praktijk vol is of als je te ver weg woont van de huisartsenpraktijk. Verhuis je naar een andere huisarts? Laat dit dan weten aan je zorgverzekeraar en jouw oude huisarts. 

Zorgverzekering vergelijken

Wil je gaan overstappen van zorgverzekering? Dan is het handig om alle zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken. Dit kan eenvoudig met onze zorgvergelijker. Heb je een vraag over de zorgverzekering of wil je hulp bij het overstappen? Ons serviceteam is telefonisch bereikbaar op 020 2611 600. Zij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Lees meer over: Huisartsen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct