Vergoeding van alternatieve geneeswijzen

Wat zijn alternatieve geneeswijzen?

Onder alternatieve geneeswijzen vallen behandelingen en onderzoeksmethoden die niet of nog niet voldoende wetenschappelijk onderbouwd zijn. Toch hebben veel mensen baat bij de behandelingen en kan het een aanvulling zijn op de reguliere geneeskunde. Er zijn verschillende behandelingen die vallen onder alternatieve geneeswijzen. Elke behandeling heeft zijn eigen kenmerken en is gericht op verschillende klachten en/of delen van het lichaam.

De verschillende alternatieve geneeswijzen zijn vaak wel op dezelfde basisprincipes gebaseerd. De behandelaar gaat vaak uit van een zelf herstellend vermogen van het lichaam. Volgens alternatieve genezers betekent een goede gezondheid een goede lichamelijke, mentale en emotionele balans. De behandeling besteedt vaak aandacht aan zowel het lichaam als de geest.

De volgende behandelingen vallen onder alternatieve geneeswijzen:
- Ayurveda
- Acupunctuur
- Antroposofie
- Chiropractie
- Fytotherapie
- Homeopathie
- Iriscopie
- Manuele geneeskunde
- Mesologie
- Moermantherapie
- Natuurgeneeskunde
- Neuraaltherapie
- Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)
- Orthomanuele geneeskunde
- Orthomoleculaire geneeskunde
- Orthopedische geneeskunde
- Osteopathie
- Podo-orthesiologie
- Psychosociale therapie
- Shiatsutherapie

Vergoed vanuit basisverzekering of aanvullende verzekering?

De basisverzekering vergoedt alternatieve geneeswijzen niet. Als je hier wel een vergoeding voor wil krijgen, kun je je aanvullend verzekeren. Niet elke verzekeraar biedt hiervoor een aanvullend pakket aan. Let goed op de voorwaarden die de verzekeraar stelt.

Waar moet je op letten?

Verzekeraars stellen de eis dat de alternatieve genezer aangesloten moet zijn bij een beroepsvereniging. Wanneer je behandelaar hier niet bij aangesloten is, krijg je geen vergoeding. Je kunt de door de verzekeraar erkende beroepsverenigingen navragen bij de verzekeraar. Ook kun je het navragen bij de alternatieve genezer.

Als een verzekeraar een aanvullend pakket aanbiedt voor alternatieve geneeswijzen, hoeft dit nog niet te betekenen dat dit pakket alle alternatieve geneeswijzen vergoedt. Kijk dus altijd goed in de polisvoorwaarden of de verzekeraar de alternatieve geneeswijze waar jij gebruik van wil maken vergoedt. Soms vergoedt het aanvullende pakket bijvoorbeeld wel chiropractie, maar geen ayurveda.

Let ook op de contracten die de verzekeraar met de zorgverleners afgesloten heeft. Wanneer jouw zorgverlener geen contract heeft met de zorgverzekeraar, kan het zijn dat je geen of een gedeeltelijke vergoeding krijgt.

Daarnaast geldt er vaak een maximale vergoeding. Dit maximumbedrag geldt voor alle alternatieve behandelingen bij elkaar. Als je meerdere alternatieve behandelingen ondergaat moet je hier dus rekening mee houden. Ook is er vaak een maximumvergoeding per dag van toepassing. Hierdoor dekt het pakket vaak niet de volledige kosten voor de behandeling.

Zorgverzekering vergelijken

Om erachter te komen welke verzekering het best bij jouw wensen aansluit kun je de zorgverzekeringen vergelijken op onze website. Hieronder zie je een overzicht van de aanvullende verzekeringen die alternatieve geneeswijzen vergoeden. 

Alternatieve geneeswijzen vergoedingen

Kies je zorgverzekering
Kies je zorgverzekering met fysiotherapie
Hulp nodig bij het selecteren van de juiste zorgverzekering? Onze overstapcoaches staan voor u klaar.
Bel naar 020-2611600.