ZorgKiezer

Acceptatieplicht zorgverzekeraars

Door: - Leestijd: 1 minuut

Acceptatieplicht onderdeel van de Zorgverzekeringswet die zorgverzekeraars verplicht om jou te accepteren voor de basisverzekering, ongeacht je geslacht, leeftijd of gezondheid. Als je een zorgverzekering wilt afsluiten bij één van de zorgverzekeraars die in jouw provincie zorgverzekeringen aanbiedt, dan moet die zorgverzekeraar jou altijd accepteren tegen dezelfde voorwaarden als ieder ander. Voor een aanvullende zorgverzekering zijn zorgverzekeraars niet verplicht je te accepteren. Met onze zorgvergelijker zie je of je geaccepteerd wordt of niet of wat je moet doen om geaccepteerd te worden. 

Waarom is er een acceptatieplicht?

De acceptatieplicht voor zorgverzekeraars is om te voorkomen dat zorgverzekeraars hun verzekerden selecteren. Hierdoor wordt het met name voor oudere particulier verzekerden of particulier verzekerden met gezondheidsrisico's makkelijker om van zorgverzekeraar veranderen. Voor de meeste zorgverzekeringen wordt je zonder problemen geaccepteerd. Bij een enkele zeer uitgebreide aanvullende zorgverzekering moeten eerst een paar vragen beantwoord worden voordat de acceptatie door de zorgverzekeraar rond is. Wij bij ZorgKiezer kunnen jou helpen bij het vinden van de juiste zorgverzekering en je informeren of er van een bepaalde acceptatie sprake is. Wil je hier meer over weten, dan kan je ons bereiken op 020 261 1600.

Geldt niet voor de aanvullende verzekering

Voor de aanvullende verzekering geldt deze acceptatieplicht echter niet. Zorgverzekeraars kunnen medische acceptatievragen stellen voor de aanvullende zorgverzekering. Wanneer jij veel zorg nodig hebt of bijvoorbeeld chronisch ziek bent moet je er daarom rekening mee houden dat je voor veel aanvullende zorgverzekeringen geweigerd kan worden. Om deze reden is het ook belangrijk om op tijd je zorgverzekering aan te vragen, in verband met de verwerkingstijd van medische acceptatievragen.

Voor een vergoeding voor fysiotherapie bij een chronische aandoening gelden andere regels. 

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Waarom is er een acceptatieplicht?

Om te voorkomen dat zorgverzekeraars hun verzekerden selecteren. Hierdoor wordt het met name voor oudere
particulier verzekerden of particulier verzekerden met gezondheidsrisico s makkelijker om van zorgverzekeraar
veranderen dan in de huidige situatie.

Geldt de acceptatieplicht in het hele land?

Ja de acceptatieplicht geldt in het hele land. Omdat de basisverzekering verplicht is, moet de zorgverzekeraar je altijd accepteren. Het maakt niet uit waar je woont. Het kan wel zijn dat verzekeraars zich inzetten in een bepaalde regio van Nederland. 

Mag een verzekeraar mij weren voor de zorgverzekering als hij mij weigert voor de aanvullende verzekering?

Nee, dat mag niet. Voor de zorgverzekering geldt een acceptatieplicht. Een verzekeraar moet jou voor de zorgverzekering dus accepteren. Aanvullende verzekeringen vallen niet onder de voorwaarden van de nieuwe zorgverzekering. Dit betekent dat bijvoorbeeld de acceptatieplicht en een verbod op premiedifferentiatie niet gelden voor de aanvullende verzekering. Zorgverzekeraars bepalen zelf welke aanvullende verzekeringen (en met welke premie) zij aanbieden, en welke voorwaarden zij daaraan verbinden.

Wat gebeurt er als ik overstap van basisverzekering? Wordt dan ook mijn bestaande aanvullende verzekering automatisch beëindigd?

Bij het aanvragen van een nieuwe zorgverzekering wordt er gevraagd of de oude zorgverzekering opgezegd mag worden. Als hier akkoord op wordt gegevens, wordt de huidige zorgverzekering inclusief aanvullend pakket opgezegd. Dit gaat dan automatisch. Als hiervoor geen akkoord is, zal je de zorgverzekering zelf op moeten zeggen bij de verzekeraar. 

Moet ook een kleine verzekeraar mij altijd accepteren voor de zorgverzekering?

Ja, voor de basisverzekering geldt een acceptatielicht. Dit geldt niet voor aanvullende pakketten. Voor kleine verzekeraars gelden deze regels ook.

Mag een verzekeraar mij weigeren voor de zorgverzekering?

Nee, dat mogen zorgverzekeraars niet. De zorgverzekeraars hebben een acceptatieplicht. Zij moeten jou accepteren als jij je aanmeldt voor één van de verzekeringsmodellen van de zorgverzekering en woont in de provincie waar de zorgverzekeraar werkzaam is. Ook mag de premie niet afhankelijk zijn van persoonskenmerken als geslacht, leeftijd of gezondheid. Iedereen die bij een verzekeraar kiest voor eenzelfde verzekeringsmodel van de zorgverzekering betaalt dezelfde nominale premie. Daarentegen wordt niet iedereen automatisch voor een aanvullende verzekering geaccepteerd. Voor de aanvullende verzekeringen gelden de voorwaarden van de Zorgverzekeringswet zoals acceptatieplicht en een verbod op premiedifferentiatie niet. Dat betekent overigens niet dat je geen aanvullende verzekering af kunt sluiten. Maar het kan voorkomen dat als je op leeftijd bent of een hoog gezondheidsrisico hebt, sommige verzekeraars jou zullen weigeren of een hogere premie van jou kunnen eisen.

Moet een verzekeraar ook iemand accepteren die hij wegens fraude of het niet betalen van de premie eerder uit de zorgverzekering heeft gezet?

Nee. Als een zorgverzekeraar jouw zorgverzekering wegens fraude of het niet betalen van de premie heeft beëindigd, mag hij jou vijf jaar lang voor een zorgverzekering weigeren. Je zal dan dus een zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar af moeten sluiten.

Wie houdt in de gaten dat de invoering én uitvoering van de zorgverzekeringswet zorgvuldig verloopt?

Verzekeraars die de Zorgverzekeringswet uitvoeren staan onder toezicht van verschillende toezichthouders die elk op hun terrein actief zijn. Zij kunnen verzekeraars sancties opleggen. * De Nederlandsche Bank ziet erop toe dat verzekeraars ook op langere termijn hun verplichtingen die zij met verzekerden zijn aangegaan kunnen nakomen. Dit toezicht richt zich vooral op de solvabiliteit van de zorgverzekeraars. * Het College van toezicht op de zorgverzekeringen kijkt er vooral naar of verzekeraars de acceptatieplicht en de zorgplicht nakomen en geen dingen doen die in strijd zijn met de Zorgverzekeringswet. * De Autoriteit Financiële Markten (AFM) ziet erop toe dat verzekeraars hun (aspirant-)verzekerden goed informeren. De AFM kijkt vooral of verzekeraars hun beloftes (in advertenties of in adviezen) ook echt nakomen. Deze onafhankelijke toezichthouders zien ook toe op de goede invoering van de Zorgverzekeringswet.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct