ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:30
Contact

Wat is de Zorgverzekeringswet?

Door: - Leestijd: 2 minuten

Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Deze wet heeft in 2006 de ziekenfondswet vervangen. De Nederlandse Zorgautoriteit controleert of zorgverzekeraars zich aan de Zorgverzekeringswet houden.  

De zorgverzekeringswet wordt bekostigd door een inkomensafhankelijke bijdrage van iedereen, een deel van de zorgpremie, het eigen risico en een algemeen fonds. Maar wat staat er precies in de zorgverzekeringswet? Wij hebben de belangrijkste punten op een rijtje gezet.

Zorgverzekeringswet en verzekeringsplicht

De belangrijkste regel in de Zorgverzekeringswet is dat iedereen die woont of werkt in Nederland verplicht is een basisverzekering af te sluiten. Kinderen tot 18 jaar zijn meeverzekerd bij hun ouders op de polis. Er zijn drie uitzonderingen die geen verzekeringsplicht hebben, namelijk militairen, gemoedsbezwaarden en gedetineerden.

Zorgverzekeringswet en acceptatieplicht

Elke zorgverzekeraar heeft acceptatieplicht. Zij moeten iedereen accepteren voor de basisverzekering. Bij een aanvullende verzekering is dit niet altijd het geval. Er kan dan een wachttijd gelden of een medische acceptatie. De zorg die wordt aangeboden in de basisverzekering en is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde.

Let op: de premieverschillen tussen de verschillende basisverzekeringen kunnen oplopen tot 300 euro per jaar. Dit is afhankelijk van de zorgverzekeraar en het type polis dat wordt aangeboden. De geschatte jaarlijkse premie in 2024 ligt op € 1.788  per jaar. Op basis hiervan gaan zorgverzekeraars hun premies berekenen voor de basisverzekering. Op 12 november 2023 heeft elke zorgverzekeraar hun premies bekend gemaakt voor 2024. Vergelijk dus aan het einde van het jaar alle zorgverzekeringen goed. Je kunt vaak besparen op je zorgpremie.

Zorgverzekeringswet en het verplicht eigen risico

In de Zorgverzekeringswet staat dat er een verplicht eigen risico van toepassing is. In 2024 is dit 385 euro. Dit is het bedrag dat je eerst uit eigen portemonnee betaalt als je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering. Als je gebruikt maakt van zorg uit een aanvullende zorgverzekering betaal je niet eerst het eigen risico. Kinderen onder de 18 betalen ook geen eigen risico.

Zorgverzekeringswet en een eigen bijdrage

Een eigen bijdrage is wat anders dan het eigen risico. Een eigen bijdrage is een eenmalig bedrag dat je moet betalen voor sommige zorgvormen uit de basisverzekering, zoals kraamzorg. Dit staat ook in de Zorgverzekeringswet. Je kunt je hier in sommige gevallen aanvullend voor verzekeren, zodat je die eigen bijdrage niet hoeft te betalen. 

Zorgverzekeringswet en zorgtoeslag

In de Zorgverzekeringswet wordt er rekening gehouden met mensen met een lager inkomen. Deze mensen worden gecompenseerd, doordat ze recht hebben op zorgtoeslag. Zo wordt de zorgverzekering voor hun een stuk goedkoper.

Zorgverzekeringswet en de financiële bijdrage voor zorgverzekeraars

Wanneer zorgverzekeraars veel verzekerden hebben die een hoog gezondheidsrisico hebben, zullen zij meer kosten moeten maken. Deze zorgverzekeraars worden daarom gecompenseerd middels een financiële bijdrage, staat in de Zorgverzekeringswet. Die bijdrage verschilt per verzekeraar, afhankelijk van het gemiddelde risicoprofiel van hun verzekerden. Om het risicoprofiel te bepalen wordt er onder andere gekeken naar:

 • Chronische aandoeningen
 • Kosten voor de apotheek
 • Leeftijd

Waar wordt de financiële bijdrage van betaald?

De financiële bijdrage wordt betaald met geld uit een speciaal zorgverzekeringsfonds. Zorgverzekeraars die verzekerden hebben met een gemiddeld laag risicoprofiel, dus mensen die jong zijn en relatief weinig zorg gebruiken, moeten jaarlijks wat inleggen in dit fonds. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct