ZorgKiezer

Wat is de beste zorgverzekering in 2022?

Door: - Leestijd: 6 minuten

De beste zorgverzekering, is de zorgverzekering die bij je past. Daarin spelen zorgkeuze, prijs en service een grote rol. Wat voor de één belangrijk is, heeft de ander niet nodig. Denk bijvoorbeeld aan zorg rondom een zwangerschap, alternatieve geneeswijzen, orthodontie en een beugel, fysiotherapie, psychologische hulp, ADHD-medicatie, specifieke zorg voor ouderen of personen ouders met een kinderwens.

Hier maken wij je wegwijs in het vinden van de beste zorgverzekering voor jou.

Wat is de beste zorgverzekering voor studenten?
Wat is de beste zorgverzekering voor ouderen?
Wat is de beste zorgverzekering bij een zwangerschap?
Wat is de beste zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen?
Zorgverzekering kiezen die bij je past
Zorgverzekeringen vergelijken

Wat is de beste zorgverzekering in 2022?

Kort gezegd is de beste zorgverzekering, de zorgverzekering en polis die de beste dekking geeft voor jouw wensen en gezondheid. Wij raden je aan om aandachtig naar de dekking van de polis te kijken. Uiteindelijk is een zorgverzekering iets waar je op terug wilt vallen als je zorg nodig hebt.

Wij onderscheiden daarin verschillende groepen. Hieronder een overzicht van de beste zorgverzekeringen op basis van leeftijd, zorgwensen en zorg in de buurt.

Beste zorgverzekering per leeftijd
Bij studenten, scholieren, jongvolwassenen en 18-jarigen past een andere zorgverzekering dan bij 50 plus, ouderen of senioren. Ook zijn er zorgverzekeringen voor gezinnen en specifiek voor ouders met kinderen. Bij iedere levensfase past een andere zorgverzekering en bijbehorende zorgpolis. Hieronder de beste zorgverzekeringen voor verschillende leeftijdsgroepen.

18-jarigen, studenten en jongvolwassenen Familie of gezin (met kinderen) Ouderen, senioren en 50 plus
1. CZ Zorgbewust + Jongeren 1. CZ Zorgbewust + Gezinnen 1. CZ + 50 plus + Optie voor Tandarts
2. Menzis Basis + Jongeren Verzorgd 2. Nationale-Nederlanden + Jij & Jonge Kinderen 2. Nationale-Nederlanden + Jij & Vitaal
3. Student Goed Verzekerd + Aanvullend 3. Nationale-Nederlanden + Jij & Pubers 3. OHRA Combinatie + Uitgebreid

De getoonde zorgverzekeringen zijn over het algemeen de beste keuze. Voor jouw unieke situatie is dit mogelijk anders.

Beste zorgverzekering voor zwangerschap, fysiotherapie en alternatieve geneeswijzen
Iedereen heeft een specifieke zorgbehoefte. Zorgverzekeringen passen hun polis hier gelukkig op aan. Zo ontvang je bij de juiste zorgpolis een vergoeding voor fysiotherapie, een beugel, bril, orthodontie, laseren, gehoorapparaten en andere wensen of voor de zorg die je simpelweg nodig hebt. Hieronder de beste zorgverzekeringen en bijbehorende zorgpolissen voor populaire thema’s.

Zwangerschap Fysiotherapie Alternatieve geneeswijzen Orthodontie en beugel
1. UC Bewuste Keuze + Zorgzeker 3 1. Ziezo Basis + ZieZo Aanvullend 1 1. United Consumers Bewuste Keuze + Zorgzeker 2 1. VGZ Basis Keuze + VGZ Tand Beter
2. Hema Basis + Aanvullend 3 2. De Friesland Zelf Bewust Polis + AV Opstap 2. CZdirect + Aanvullend 5 2. Nationale Nederlanden Combinatie + Extra
3. Menzis Basis + ExtraVerzorgd 2 3. Just Basic + Just Live 3. CZ Zorgbewust + 50 Plus 3. Ohra Combinatie + Extra Aanvullend

De getoonde zorgverzekeringen zijn over het algemeen de beste keuze. Voor jouw unieke situatie is dit mogelijk anders.

Beste zorgverzekering voor zorg in de buurt
Ga je graag naar een ziekenhuis in de buurt? Dan is het belangrijk dat dit gedekt is door de zorgverzekering. Hieronder vind je de verzekeringen en bijbehorende zorgpolissen die geschikt zijn voor iedereen die zorg in de buurt belangrijk vindt.

Ieder zorgtype bij jou in de buurt
1. FBTO Basis Vrij
2. UC Eigen Keuze
3. VGZ Eigen Keuze

Wat is de beste zorgverzekering voor studenten?

Vanaf 18 jaar ben je als jongvolwassene verplicht om jezelf te verzekeren. Je kunt dan zelf een verzekering afsluiten. Ben je student? Dan past een studentenverzekering of een jongerenverzekering waarschijnlijk het best.

De beste zorgverzekering voor studenten: 

 • Heeft een lage premie 
 • Biedt dekking in het buitenland voor een wereldreis, stage of tijdens de studie 
 • Dekt anticonceptie 
 • Dekt fysiotherapie en is handig als je sport

Meer informatie voor studenten en een zorgverzekering.

Wat is de beste zorgverzekering voor ouderen?

Over het algemeen hebben ouderen meer zorg nodig dan jonge mensen. Denk bijvoorbeeld aan fysiotherapie, thuiszorg of ziekenhuisbezoek. Bij de beste zorgverzekering voor ouderen let je op het volgende:

 • Vrije zorgkeuze
 • Vergoeding voor medicijnen
 • Vergoeding voor medische hulpmiddelen zoals een bril, lenzen, gehoorapparaat of kunstgebit

Vind je het lastig om de beste zorgverzekering samen te stellen, neem dan contact op met ZorgKiezer. Wij helpen graag.

Wat is de beste zorgverzekering bij een zwangerschap?

Elke basisverzekering heeft een dekking voor zwangerschap en bevalling. Voor veel van de zorg bij een zwangerschap betaal je geen eigen risico. De beste zorgverzekering bij een zwangerschap is niet eenvoudig gevonden. De basisverzekering vergoedt de volgende zorg:

 • Prenatale screening
 • Termijnecho, 13 en 20 weken echo
 • Verloskundige zorg
 • Bevalling
 • Kraamzorg

Soms betaal je een eigen bijdrage bij de dekking voor zwangerschap en bevalling. Bijvoorbeeld voor medicijnen of als je bevalt in het ziekenhuis zonder medische noodzaak. Met een aanvullende verzekering kan je deze kosten vergoed krijgen. Verwacht je deze kosten te maken? Dan kan je overwegen dit aanvullend te verzekeren. Vergeet niet om je baby binnen vier maanden na de geboorte aan te melden bij je zorgverzekeraar. Doe je dit niet, dan krijg je de eventuele zorgkosten voor je kindje niet vergoed.

Meer informatie over zwangerschap en bevalling.

Wat is de beste zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen?

De vergoeding van alternatieve geneeswijzen komt uit de aanvullende verzekering. Het is belangrijk dat je goed kijkt welke alternatieve zorg de verzekeraar precies vergoedt. Er zijn veel verschillende alternatieve vakgebieden. Niet iedere verzekering vergoedt deze. Bij jouw zoektocht naar de beste zorgverzekering voor alternatieve behandelingen let je in ieder geval op:

 • Wordt jouw behandeling inderdaad door de verzekering vergoed?
 • Wat is de vergoeding per behandeling?
 • Biedt de verzekering een maximale vergoeding per behandeling of een dagvergoeding?
 • Is jouw behandelaar aangesloten bij een beroepsvereniging die jouw verzekeraar vergoedt?

Is jouw behandeling gedekt? Dan heb je de beste zorgverzekering voor alternatieve geneeswijzen gevonden. Zijn er meerdere passende verzekeraars, vergelijk dan zeker ook de hoogte van de premie.

Zorgverzekering kiezen die bij je past

De vragen die je wellicht elk jaar weer stelt zijn “wat is de beste zorgverzekering voor mij?” En “hoe vind ik de beste zorgverzekering?” Om je daarbij te helpen, hebben we een aantal praktische vragen op een rij gezet.
Neem de volgende vragen als leidraad bij jouw zoektocht naar de beste zorgverzekering:

 1. Hoeveel zorg heb je gemiddeld gesproken nodig?
 2. Vind je vrije zorgkeuze belangrijk?
 3. Hoe belangrijk vind je het om een lage premie te betalen?
 4. Regel je graag alles online of wil je ook telefonisch contact opnemen? 
 5. Indien je al eens overgestapt bent. Heb je goede of slechte ervaringen met een bepaalde verzekeraar? 
 6. Wil je het jaarlijkse eigen risico verhogen voor een lagere premie of wil je dit laten staan op het minimum van €385?

Hieronder zie je waar verschillende zorgpolissen zich op onderscheiden. Dit helpt je ook om te beslissen welke zorgverzekering het best bij je past. De service en reviews van een specifieke verzekeraar staan hier niet bij. Bij het vergelijken van zorgverzekeringen zie je dit wel terug. 

Restitutiepolis (hoge premie) Combinatiepolis (gemiddelde premie) Naturapolis (lage premie)
Zorgkeuze (keuzevrijheid) Vrije zorgkeuze en tot 100% vergoeding Gedeeltelijk vrije zorgkeuze en tot 100% vergoeding Gedeeltelijk vrije zorgkeuze en tot 80% vergoeding
Ziekenhuizen Alle ziekenhuizen 100% vergoed Alle ziekenhuizen 100% vergoed Bij veel ziekenhuizen kun je terecht. Controleer of er een contract is
Niet-gecontracteerde zorg Meestal betaal je niets Meestal zo’n 20% tot 25% zelf betalen Meestal zo’n 20% tot 40% zelf betalen
Andere zorgaanbieders en klinieken De meeste zorgaanbieders en klinieken worden vergoed Veel zorgaanbieders en klinieken zijn aangesloten bij de zorgverzekering Beperkt aantal zorgaanbieders en klinieken zijn aangesloten bij de zorgverzekering
Spoedeisende zorg Altijd gedekt Altijd gedekt Altijd gedekt
Tandarts Zelf kiezen. Niet afhankelijk van gekozen polis. Is aanvullend te verzekeren Zelf kiezen. Niet afhankelijk van gekozen polis. Is aanvullend te verzekeren Zelf kiezen. Niet afhankelijk van gekozen polis. Is aanvullend te verzekeren
Huisarts Altijd bij jou in de buurt Altijd bij jou in de buurt Altijd bij jou in de buurt

Meer handige tips om je op de beste zorgverzekering te oriënteren.

Zorgverzekeringen vergelijken?

Heb je alle je zorgwensen in kaart gebracht? Dan is het tijd om te vergelijken. Elk jaar zijn de premies vanaf november bekend voor het volgende jaar. Vanaf dat moment kun je de verzekeringen vergelijken op bijvoorbeeld ZorgKiezer.nl. Om de beste zorgverzekering voor jou te vinden vergelijk je:

 • Zorgwensen
 • De premies per maand
 • Acties zoals een cadeau
 • Korting
 • Bereikbaarheid ook telefonisch of alles online?
 • Reviews van verzekeraars

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2022 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 70 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd