ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 19:00
Contact

Ziektekostenverzekering

Door: - Leestijd: 4 minuten

Wat is een ziektekostenverzekering?

Een ziektekostenverzekering wordt ook vaak zorgverzekering genoemd. Het is de verzekering die het grootste deel van belangrijke zorgkosten vergoedt. Denk bijvoorbeeld aan een behandeling in het ziekenhuis, ziekenhuisbezoek en medicijnen. Een ziektekostenverzekering is verplicht voor elke Nederlander. Jongeren onder de 18 jaar hebben ook een ziektekostenverzekering. Zij zijn verzekerd via hun ouders en hoeven nog geen premie te betalen. Dan is er ook de aanvullende ziektekostenverzekering. Deze is niet verplicht. Je sluit een aanvullende verzekering af voor:

 • Zorg van de tandarts
 • Zorg van de orthodontist
 • Extra fysiotherapie
 • Brillen en lenzen
 • Alternatieve geneeskunde
 • Extra zorg bij zwangerschap
Welke ziektekostenverzekering past bij mij?
 

Alle zorgpremies voor 2023 zijn bekend.

Twijfel je nog? Dan kun je gelukkig altijd nog terug. Je hebt 14 dagen bedenktijd.

Welke ziektekostenverzekering past bij mij?

Er zijn veel verzekeraars die een ziektekostenverzekering aanbieden. De beste ziektekostenverzekering is er één die bij jouw wensen en behoeften aansluit. Om de beste ziektekostenverzekering af te sluiten. Let je op het volgende:

 • Wil je een vrije zorgkeuze of is een beperkte zorgkeuze genoeg?
 • Wil je het eigen risico verhogen om geld te besparen?
 • Denk na over een aanvullende online zorgverzekering voor bijvoorbeeld tandartskosten.
 • Overweeg een budgetpolis als je weinig zorg nodig hebt.
 • Vergelijk je huidige zorgverzekering. qua prijs met andere aanbieders.
 • Bekijk of je extra korting kunt krijgen op je aanvullende verzekering

In dit artikel over een zorgverzekering kiezen vind je meer handige tips om een goede keuze te maken.

Wat is de beste ziektekostenverzekering?

De beste ziektekostenverzekering is de polis die jou alles biedt wat je nodig hebt, voor de gunstigste prijs. Zo vind je de beste ziektekostenverzekering:

 • Inventariseer goed welke zorg je nodig hebt.
 • Bekijk of je een aanvullende ziektekostenverzekering nodig hebt.
 • Kies alleen voor een budgetpolis als je weinig zorg nodig hebt.
 • Verdiep je in de service van de verzekeraar en bekijk reviews.
 • Vergelijk de prijzen van verzekeraars die bieden wat jij nodig hebt.

Wat kost een ziektekostenverzekering in Nederland?

De kosten voor een ziektekostenverzekering premie liggen behoorlijk uiteen. Gemiddeld betaal je voor een ziektekostenverzekering €138,45 per maand in 2023. De hoogte van de premie hangt af van:

 • Vrije zorgkeuze of beperkte zorgkeuze.
 • Aanvullende verzekeringen.
 • De hoogte van je eigen risico: bij het verhogen van het eigen risico hoort een lagere premie.
 • De verzekeraar die je kiest.

Voor een basisverzekering bij een verzekeraar betaalt iedereen hetzelfde: je betaalt dus niet meer als je oud of ziek bent.

Wat kost een ziektekostenverzekering in België?

In België zit het zorgstelsel anders in elkaar dan in Nederland. In België betaal je jaarlijks premie om aangesloten te zijn bij een ziekenfonds. Dit jaarbedrag ligt tussen de €84 en €103 en komt neer op €7 – €8,50 in de maand. Daarnaast dragen Belgen 13% van hun loon af aan deze fondsen. Werkgevers dragen daarnaast tussen de 15% en 22% van het belastbare inkomen af. Het ziekenfonds in België vergoedt niet alle zorg volledig: Belgen betalen een eigen bijdrage van 25% voor bijvoorbeeld een ziekenhuisopname of bezoek aan een specialist. Om deze kosten te voorkomen kan je je in België aanvullend verzekeren. Tot slot betaalt elke Belg een bijdrage voor de ‘sociale bescherming’. Dit is de financiële steun voor zwaar hulpbehoevenden in België en deze bedraagt €52 per jaar. Mensen met een laag inkomen betalen €26 per jaar aan de sociale bescherming.

Wat kost een ziektekostenverzekering voor zelfstandigen?

Een ziektekostenverzekering voor zelfstandigen is hetzelfde als elke andere ziektekostenverzekering. Het enige verschil is dat je als zelfstandige korting zorgverzekering kan krijgen. Een verzekering met ZZP korting sluit je af bij een verzekeraar die is aangesloten bij het collectief ZZP Nederland. Je moet zelf dus ook lid zijn van ZZP Nederland. De verzekeraar kan dit namelijk controleren. Toch is het slim om ook ziektekostenverzekeringen zónder ZZP korting te vergelijken. Vanaf 2023 is de korting voor een basisverzekering niet meer toegestaan. Een andere zorgverzekering kan dus goedkoper zijn voor jou als ZZP’er en de korting is uitsluitend nog van toepassing op aanvullende zorgverzekering (als dit vermeld is).

Wat kost een ziektekostenverzekering voor studenten?

Een ziektekostenverzekering voor studenten is in principe even duur als een conventionele zorgverzekering. Zorgverzekeraars mogen namelijk geen onderscheid maken en ook geen speciale kortingen aanbieden voor bepaalde groepen. Voor de aanvullende zorgverzekering is dit soms wel het geval. Ga voor meer informatie naar ziektekostenverzekering voor studenten.

Waarom een aanvullende ziektekostenverzekering?

Veel mensen hebben een aanvullende ziektekostenverzekering, zoals voor de tandarts. Een verzekering voor een lenzen komt ook veel voor. Het voordeel daarvan is dat je je nooit zorgen hoeft te maken over (onverwacht) hoge kosten voor bijvoorbeeld de tandarts. Andere redenen voor een aanvullende ziektekostenverzekering zijn:

 • Extra fysiotherapie
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Orthodontie
 • Gezondheidszorg in het buitenland

Het is dus altijd slim om te kijken waar jouw (extra) zorgbehoeften liggen als je een ziektekostenverzekering afsluit. Met een aanvullend pakket voorkom je onverwacht hoge kosten.

Wat als je geen ziektekostenverzekering hebt?

In principe is de ziektekostenverzekering verplicht voor elke Nederlander boven de 18 jaar. Sommige mensen zijn vanwege hun geloofsovertuiging ‘gemoedsbezwaard’. Zij kunnen een bezwaar indienen tegen de verplichte ziektekostenverzekering. In plaats van de ziektekostenpremie, betalen deze mensen extra belasting. Hun ziektekosten worden vergoedt volgens de voorwaarden van het basispakket in de zorgverzekeringswet. Als je geen ziektekostenverzekering hebt afgesloten en géén gemoedsbezwaar indient, heeft dat gevolgen:

 • Het CAK stuurt je een brief dat je een zorgverzekering moet afsluiten.
 • Als je binnen 3 maanden geen zorgverzekering afsluit, krijg je een boete.
 • Als je zelf geen zorgverzekering afsluiten wil, meldt het CAK je aan bij een zorgverzekeraar.
 • De premie van de zorgverzekeraar wordt ingehouden op je loon.
 • Ziektekosten die je maakte toen je onverzekerd was, moet je zelf betalen.

Tot wanneer kun je ziektekostenverzekering wijzigen?

Je kunt je ziektekostenverzekering wijzigen tussen 12 november en 31 december. Na 31 december kun je je ziektekostenverzekering niet meer wijzigen of opzeggen. Wel is het bij sommige verzekeraars mogelijk om na 31 december een kleine wijziging aan te brengen aan je zorgverzekering 2023. Denk aan bijvoorbeeld een wijziging in je aanvullende verzekering.

Waarom hebben mensen een ziektekostenverzekering?

Zorg is niet goedkoop. Met een ziektekostenverzekering voorkom je dat je te maken krijgt met kosten die te hoog zijn om ineens te betalen. Om deze reden is een ziektekostenverzekering verplicht voor iedereen boven de 18 jaar. Stel dat je een blindedarmontsteking hebt: alleen al de operatie kost meer dan €5.000. Daarna lig je nog enkele dagen in het ziekenhuis. De kosten lopen dus flink op. Om deze reden hebben mensen een ziektekostenverzekering.

Wat is eigen risico ziektekostenverzekering?

Iedereen met een ziektekostenverzekering heeft een verplicht eigen risico van €385. Dat eigen risico houdt letterlijk in dat de eerste €385 van de zorg voor je eigen risico zijn. Je betaalt deze kosten dus zelf. Er is ook zorg die je niet hoeft te betalen met je eigen risico. Bezoek aan de huisarts, wijkverpleging en kraamzorg gaan niet van je eigen risico af. Welke andere zorg is uitgesloten van het eigen risico bepaalt jouw zorgverzekeraar. Het is ook mogelijk om je eigen risico te verhogen met maximaal €500. Je moet dan meer zorgkosten zelf betalen, maar je zorgpremie is aanzienlijk lager.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd