ZorgKiezer.nl

Medische kosten in het buitenland

Door: - Leestijd: 2 minuten

Als je op vakantie gaat naar het buitenland blijf je verzekerd voor zorg mocht je bijvoorbeeld ziek worden of bij een ongeval betrokken raken. Vaak is er in deze situatie sprake van spoedeisende hulp.

Wat vergoed de zorgverzekering in het buitenland?

De basisverzekering vergoedt de spoedeisende medische kosten in het buitenland, maar wel tegen de in Nederland gebruikelijke tarieven. Hanteert het ziekenhuis hogere tarieven dan moet het verschil zelf betaald worden. Houd er rekening mee dat in landen als de Verenigde Staten en Canada de zorg flink duurder is dan in Nederland.
Om kosten in het buitenland volledig te dekken kan een aanvullende zorgverzekering afgesloten worden met buitenland dekking. In dat geval wordt de dekking aangevuld tot 100% van de kosten.
Een reisverzekering met medische dekking is ook een optie. Daarnaast moet ook het eigen risico betaald worden. Een reisverzekering dekt het eigen risico van de zorgverzekering niet.

Contact met de Nederlandse alarmcentrale

Bij een medisch noodgeval in het buitenland moet je contact opnemen met de alarmcentrale van de zorgverzekering of de reisverzekering. Er zijn namelijk gevallen bekend dat je bij geringe klachten gelijk naar een privékliniek wordt gebracht. Het is zelfs niet uit te sluiten dat er in sommige gevallen zinloze medische behandelingen worden uitgevoerd om de kosten op “rijke” Nederlanders te kunnen verhalen.
Deze privéklinieken rekenen vaak zeer hoge kosten en je loopt het risico dat je (een deel van) de medische kosten zelf moet dragen. Houd daarom altijd contact met de alarmcentrale.

Langer verblijf in het buitenland

Ga je voor langere tijd naar het buitenland, bijvoorbeeld voor een wereldreis of een stage in het buitenland? Dan bepaalt je Nederlandse zorgverzekeraar of je nog verzekerd bent. Dit kun je navragen bij de zorgverzekeraar.

EHIC mee op vakantie in Europa

Vergeet niet om je zorgpas mee te nemen. De European Health Insurance Card (EHIC) is de Europese zorgpas. Deze kan bij de zorgverzekeraar aanvragen en wordt in de meeste gevallen gratis verstrekt. Op vertoon van deze pas hoef je de medische kosten niet eerst voor te schieten. De kaart is echter niet te gebruiken in privéklinieken. Het internationale telefoonnummer van de alarmcentrale van de zorgverzekeraar vind je ook op deze pas.

Engelse verzekeringsverklaring

Indien je buiten Europa op vakantie gaat, is het verstandig om online bij de zorgverzekeraar een Engelse verzekeringsverklaring of een polis in het Engels op te vragen. Binnen een paar dagen kan de verzekeraar de vertaalde polis opsturen. Met een dergelijke polis kun je aantonen dat je een zorgverzekering hebt die de medische kosten dekt.

Voorkom dubbele dekkingen

Het afsluiten van een reisverzekering is aan te raden, maar verzeker de medische kosten niet mee als je zorgverzekeraar een 100% dekking biedt in het buitenland. Er zijn meerdere dekkingen in de reisverzekering die samen kunnen vallen met verzekeringen die al lopen in Nederland.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk op prijs en inhoud alle 55 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd