ZorgKiezer

Medische kosten in het buitenland

Door: - Leestijd: 2 minuten

Binnenkort op vakantie naar het buitenland? Dan is het handig om te weten welke zorg door jouw zorgverzekering wordt vergoed in het buitenland. Hier een aantal punten die belangrijk zijn om te weten als je op vakantie gaat. 

Basisverzekering

De basisverzekering vergoedt de spoedeisende medische kosten in het buitenland tegen het Nederlandse tarief. Hanteert het ziekenhuis hogere tarieven in jouw vakantieland? Dan moet het verschil zelf betaald worden. Houd er rekening mee dat in landen als de Verenigde Staten, Zwitserland en Canada de zorg flink duurder is dan in Nederland. 

Wat wordt vergoed?: 

 • Medisch noodzakelijk ziekenvervoer 
 • Medisch noodzakelijke medicijnen 
 • Spoedeisende zorg 
 • Noodzakelijke telefoonkosten 
 • Niet-spoedeisende medische zorg (mits je toestemming hebt van je zorgverzekeraar en zijn er aanvullende voorwaarden).

Vaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. 

EHIC zorgpas mee op vakantie in Europa 

Vergeet niet om je EHIC zorgpas mee te nemen. De European Health Insurance Card (EHIC) is de Europese zorgpas. In sommige gevallen staat deze op de achterkant van je reguliere zorgpas. Je kan deze pas bij de zorgverzekeraar aanvragen en wordt in de meeste gevallen gratis verstrekt. Op vertoon van deze pas hoef je de medische kosten niet eerst voor te schieten. De kaart is echter niet te gebruiken in privéklinieken. Het internationale telefoonnummer van de alarmcentrale van de zorgverzekeraar vind je ook op deze pas. 

Engelse verzekeringsverklaring 

Voor sommige landen buiten Europa is het aantonen van een zorgpas niet voldoende om te bewijzen dat je goed verzekerd bent. Het is daarom verstandig om een Engelse verzekeringsverklaring of een polis in het Engels op te vragen bij jouw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar stuurt dan binnen een paar dagen een vertaalde polis op. 

Aanvullende zorgverzekering of reisverzekering 

Om kosten in het buitenland volledig te dekken kan een aanvullende zorgverzekering afgesloten worden met Europadekking of Werelddekking. In dat geval wordt de dekking aangevuld tot 100% van de kosten. Heb je geen zorgverzekering met buitenlanddekking. Dan kun je het hele jaar door ook een reisverzekering afsluiten met medische dekking. Let op: het eigen risico van alle zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed moet nog steeds worden betaald. 

Wat kan worden verzekerd? 

 • Kosten voor behandelingen die duurder zijn dan het Nederlandse tarief 
 • Verlies of schade aan bagage 
 • Zorgkosten bij risicovolle sporten 
 • Repatriëring

Let op: Reisverzekeringen hebben vaak een geldigheid bij een maximaal aaneengesloten verblijf in het buitenland. Blijf je bijvoorbeeld langer dan 365 dagen aaneengesloten in het buitenland, dan kan het zijn dat jouw reisverzekering de kosten niet vergoed. 

Contact met de Nederlandse alarmcentrale

Bij een medisch noodgeval in het buitenland kun je contact opnemen met de alarmcentrale van de zorgverzekering of de reisverzekering. Dit is verstandig, omdat je anders onnodige hoge kosten maakt in het buitenland, doordat je bijvoorbeeld naar een privékliniek wordt gebracht. 

Goed verzekerd

Het is verstandig om je extra te verzekeren wanneer je op vakantie gaat, omdat de basisverzekering niet alle zorg vergoed.
Je kunt twee dingen doen:

 1. Een reisverzekering afsluiten met dekking voor medische zorg;
 2. Een aanvullende zorgverzekering afsluiten met Europadekking of Werelddekking.

Een reisverzekering heeft vaak een uitgebreide dekking, waarbij ook schade of diefstal aan bagage gedekt is. Je kunt een reisverzekering het hele jaar door afsluiten.

Een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking kun je niet het hele jaar door afsluiten. Je kunt zorgverzekeringen vergelijken op ZorgKiezer vanaf november, wanneer alle premies en pakketten voor het volgende jaar bekend worden. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd