ZorgKiezer

Tussentijds overstappen zorgverzekering

Door: - Leestijd: 2 minuten

Een zorgverzekering sluit je eigenlijk altijd voor 1 jaar af. Overstappen van zorgverzekering kan in principe één keer per jaar, van halverwege november tot eind december. Heb je je oude zorgverzekering vóór 31 december opgezegd dan kan je nog tot 1 februari overstappen naar een nieuwe zorgverzekering.

In een aantal uitzonderlijke gevallen is het wel mogelijk tussentijds van zorgverzekering te wijzigen.

ZorgKiezer heeft de uitzonderingen voor je op een rijtje gezet voor tussentijds overstappen:

 • Je bent 18 jaar geworden en moet nu gaan betalen voor je eigen zorgverzekering
  Vanaf je 18e jaar ben je verplicht zorgpremie te gaan betalen voor jouw zorgverzekering. De ingangsdatum van de zorgverzekering is de eerste dag van de volgende maand na je verjaardag. Ben jij jarig op 22 januari? Dan gaat jouw premieverplichting in vanaf 1 februari.Je kunt zelf een zorgverzekering kiezen en afsluiten zodat jouw zorgverzekering helemaal aansluit op jouw wensen en behoeften. Wanneer je niets doet zet de huidige zorgverzekeraar de zorgpolis om in een polis voor volwassenen.
 • Je komt vanuit het buitenland en hebt nog geen Nederlandse zorgverzekering
  Iedereen die in Nederland woont en werkt is verplicht een Nederlandse zorgverzekering te hebben. Regel dit op tijd, zodat je niet onverzekerd rond loopt en zo voorkom je ook een boete.
 • Jij en je partner gaan scheiden
  Als jullie samen op dezelfde polis staan en gaan scheiden, kan je de polis laten splitsen. In principe blijft de verzekeringnemer altijd bij de huidige maatschappij verzekerd en kan de partner overstappen naar een andere maatschappij.
 • Het collectief waarbij je nu verzekerd bent, wordt beëindigd
  Als je collectief bent verzekerd via de werkgever, maar je gaat ergens anders werken, dan kan je overstappen naar het collectief van de nieuwe werkgever. Je moet dit wel zelf doorgeven aan de zorgverzekeraar.
 • Je komt uit een militair dienstverband
  Als je niet langer militair in actieve dienst bent, ben je verplicht om binnen vier maanden na beëindigen van je dienstverband een zorgverzekering af te sluiten.
 • Je komt uit het buitenland
  Ben je net in Nederland gaan wonen of werken en ben je boven de 18 jaar, dan moet je een Nederlandse zorgverzekering afsluiten. Dit kan je doen als je ingeschreven staat in jouw gemeente. Doe dit binnen vier maanden om een boete te voorkomen en onverzekerd rond te lopen.
 • Als de zorgverzekeraar tussentijds de voorwaarden van de zorgverzekering wijzigt
  Als een zorgverzekeraar de voorwaarden van de zorgverzekering halverwege het jaar aanpast en dit heeft nadelige gevolgen voor hoe jij verzekerd bent, mag je overstappen naar een andere zorgverzekering.

Als één van bovenstaande situaties op jou van toepassing is kan je overstappen van zorgverzekering. Je kan zorgverzekering vergelijken op ZorgKiezer.nl en de zorgverzekering 2024 selecteren die het beste past bij je eigen wensen en voorkeuren. Elke zorgverzekeraar moet jou accepteren voor de basisverzekering en mag jou dus niet afwijzen omdat je tussentijds overstapt.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct