ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 19:00
Contact

Zorgverzekering orthodontie

Door: - Leestijd: 2 minuten

Een orthodontist houdt zich bezig met het rechtzetten van tanden, vaak door middel van een beugel. Voor zowel mensen onder als boven de 18 jaar wordt het zetten van een beugel niet vergoed vanuit de basisverzekering. Veel mensen hebben een beugel nodig, er zijn daarom ook veel aanvullende verzekeringen voor het laten plaatsen van een beugel. 

Wat is orthodontie?

Een orthodontist is een tandarts met specialisatie in tandheelkunde. Orthodontie houdt zich bezig met het corrigeren en verbeteren van de stand van de tanden en kaken. De orthodontist probeert afwijkingen in de groei of positie van het gebit te corrigeren door bijvoorbeeld het plaatsen van een vaste beugel. Dit kan helpen om scheve tanden, overbeet, onderbeet of andere gebitsproblemen te corrigeren.

Orthodontisten werken vaak nauw samen met andere tandheelkundige specialisten, zoals kaakchirurgen, om complexe gevallen aan te pakken. Het uiteindelijke doel van orthodontische behandeling is een mooiere glimlach, een betere functie van het gebit en een verbeterde mondgezondheid. 

Kosten orthodontie 2024

De kosten voor het plaatsen van een beugel verschilt per leeftijdscategorie. 

Orthodontie onder de 18

De kosten voor een beugel voor kinderen onder de achttien zijn afhankelijk van de lengte van de behandeling en het soort beugel. Gemiddeld liggen deze kosten tussen de € 2.000 en € 3.000 per jaar. Met een aanvullende verzekering kun je je hier goed voor verzekeren.

Bij het vergelijken van verzekeringen is het belangrijk om naar de voorwaarden te kijken, want bij sommige zorgverzekeraars geldt er een wachttijd. Een wachttijd betekent dat je gedurende de genoemde periode geen gebruik kunt maken van de vergoeding.

Bijvoorbeeld: de wachttijd voor orthodontie onder de 18 jaar is een jaar. Dan kun je in het eerste jaar geen aanspraak maken op deze vergoeding. Pas in het tweede jaar dat je verzekerd bent, kun je een beroep doen op de vergoeding voor orthodontie.

Vergelijk vergoedingen orthodontie tot 18 »

Orthodontie boven de 18 

De kosten voor een beugel voor volwassenen kunnen aardig oplopen. Zorgverzekeraars stellen daarom ook strenge eisen om toegelaten te worden tot een pakket met orthodontie. Ben je boven de achttien jaar en heb je een beugel of andere correctie nodig? Dan kun je je aanvullend verzekeren voor orthodontie. Kijk bij het vergelijken van verzekeringen goed naar de voorwaarden, bijvoorbeeld wat de maximale vergoeding is en of alles of slechts een deel van je orthodontie-behandeling vergoed wordt.

Vergelijk vergoedingen orthodontie boven de 18 »

Wat wordt vergoed door je zorgverzekering?

Vanuit de basisverzekering worden de kosten voor orthodontie niet vergoed. Dit gebeurd alleen wanneer je te maken hebt met een groot- of ontwikkelstoornis.  Daarnaast kunnen sommige aanvullende zorgverzekeringen wel een vergoeding bieden voor orthodontie, maar dit varieert per verzekeraar en pakket. Het is daarom belangrijk om de polisvoorwaarden van je zorgverzekering te raadplegen om te zien of orthodontie inbegrepen is en onder welke voorwaarden. 

Welke zorgverzekering vergoed orthodontie? 

Welke aanvullende verzekeringen of tandartsverzekeringen hebben een hoog bedrag aan vergoeding voor orthodontie zonder wachttijd en medische acceptatie? In de volgende top 3 vind je een overzicht van de meest gunstige aanvullende pakketten met vergoeding voor orthodontie tot 18 jaar. Daarnaast is er ook een top 3 voor orthodontie vanaf 18 jaar en ouder. Je kunt direct gebruik maken van deze aanvullende verzekeringen en er is geen wachttijd van toepassing.

Orthodontie tot 18 jaar zonder acceptatie en wachttijd:

 1. Univé Tand Beter
 2. Nationale Nederlanden Compleet
 3. OHRA Uitgebreid

Orthodontie boven 18 jaar zonder acceptatie en wachttijd:

 1. Univé Tand Beter
 2. Zorg en Zekerheid AV Sure
 3. CZ Jongeren

Hoe lang moet je verzekerd zijn voor orthodontie?

Bij bepaalde verzekeringen is er een wachttijd voordat je recht hebt op vergoedingen voor orthodontie. Gewoonlijk moet je minimaal 12 maanden aanvullend verzekerd zijn voordat je recht hebt op vergoedingen voor orthodontie.

Tijdens deze wachttijd ben je nog steeds verzekerd voor andere tandheelkundige behandelingen, maar niet specifiek voor orthodontie. Na de wachttijd kun je gebruikmaken van de vergoedingen voor orthodontie volgens de voorwaarden van je verzekering. Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van je verzekeraar te raadplegen om precies te weten wat de wachttijd en vergoedingen zijn voor orthodontie.  

Hulp nodig?

Hulp nodig bij het vergelijken of afsluiten van je zorgverzekering? Onze overstap coaches helpen je graag via 020-2611-600!

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd