Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

1 op de 7 patiënten heeft problemen met aanvraag hulpmiddelen

Chronisch

1 op de 7 patiënten heeft problemen met een aanvraag van hulpmiddelen of de vergoeding ervan. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel onder leden van het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten. Afhankelijk van de wet waaronder ze vallen moeten hulpmiddelen bij verschillende instanties worden aangevraagd.

Verschillende wetten

Problemen bij de aanvraag van hulpmiddelen komen meer voor bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) dan bij de Zorgverzekeringswet (Zvw). Voor problemen bij vergoedingen is dat andersom. Zo moet een aanvraag voor een hulpmiddel uit de Zvw naar de zorgverzekeraar en een aanvraag voor een hulpmiddel uit de Wmo naar de gemeente.

Aanvragen en vergoedingen

De knelpunten bij de aanvraag van hulpmiddelen gaan relatief vaak over de aanvraagprocedure of een afwijzing. Terwijl het bij de vergoeding van hulpmiddelen vaak over de kosten gaat. Programmaleider prof. Judith de Jong van het Nivel: ‘Het lijkt erop dat hulpmiddelgebruikers meer moeite hebben met de aanvraagprocedures voor hulpmiddelen uit de Wmo, maar dat de vergoeding door de zorgverzekeraar (vanuit de Zvw) juist vaker problemen oplevert.’

Informatie op internet of via de zorgverzekeraar

Het merendeel van de ondervraagde mensen met een chronische ziekte of beperking zoekt of vraagt geen informatie over vergoeding van hulpmiddelen. Meer dan de helft weet waar ze een hulpmiddel kunnen aanvragen. De groep die weleens informatie zoekt of vraagt, zoekt vooral informatie op internet of stelt vragen aan de zorgverzekeraar, blijkt uit het Nivel-onderzoek.

Laatste update op 27 november 2018 – 14:26 door Monique Huijdink.

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344