Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Het (vrijwillig) eigen risico: dit moet je weten

Wie gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering is er vast bekend mee: het eigen risico. Het eigen risico is een bedrag dat je zelf moet betalen voordat je vergoeding vanuit je verzekering ontvangt. De overheid bepaalt de hoogte van dit bedrag. De afgelopen jaren was dit steeds 385 euro en dat zal in 2021 ook zo blijven. Hoe werkt dat eigen risico precies? En, is het hetzelfde als een eigen bijdrage? Wij leggen het je graag uit!

In de basisverzekering zitten heel veel verschillende soorten vergoedingen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan ziekenhuiszorg, medicatie, zwangerschapszorg en chronische fysiotherapie. De inhoud van de basisverzekering is samengesteld door de overheid. Zij bepalen bijvoorbeeld wanneer een nieuw medicijn voor vergoeding in aanmerking komt. In de meeste gevallen betaal je voor de zorg in de basisverzekering het eigen risico.

Gebroken been

Stel je gaat een stukje fietsen, je valt en je breekt je been. Dan heb je direct een aantal zorgsoorten nodig:

  • De ambulance haalt je op en brengt je naar het ziekenhuis
  • Op de spoedeisende hulp kijken ze wat er aan de hand is
  • Op de afdeling radiologie maken ze foto’s van je botbreuk
  • Op de gipskamer zetten ze je been en krijg je een gipsverband.

Vervolgens moet je nog een paar keer terugkomen voor controles en met een beetje pech een nieuw gipsverband. Al die zorgsoorten vallen onder de vergoeding van de basisverzekering, maar een stukje van die kosten moet je zelf betalen. Dit noemen we het eigen risico. Stel dat de hele rekening 800 euro is, dan werkt het dus als volgt:

  • 385 euro betaal je zelf, dit is je eigen risico.
  • 415 euro krijg je vergoed door de verzekeraar.

Alleen voor volwassenen

Het eigen risico geldt alleen voor mensen ouder dan 18 jaar. Kinderen hoeven dus niet voor deze zorg te betalen. Het eigen risico wordt maximaal één keer per jaar in rekening gebracht. De kosten van het eigen risico zijn persoonsgebonden. Stel: Michiel en Sofie zijn een stel en staan samen op een polis. Sofie breekt haar been en betaalt haar volledige eigen risico. Daarna krijgt Michiel medicijnen voor een longontsteking. Michiel heeft nog geen eigen risico gebruikt. Dit betekent dat hij moet betalen voor de medicijnen.

Uitzonderingen eigen risico

Het eigen risico geldt dus alleen voor zorg uit de basisverzekering. Er gelden een paar uitzonderingen. Voor deze zorgsoorten betaal je geen eigen risico.

  • Kosten van de huisarts
  • Kosten voor verloskundige zorg en kraamzorg
  • Kosten voor verzekerden jonger dan 18 jaar (inclusief tandartsbezoeken)
  • Hulpmiddelen in bruikleen van thuiszorg
  • Controles bij de donor na orgaandonatie (nier- of levertransplantatie)
  • Ketenzorg. Dit is zorg waarbij verschillende zorgaanbieders samenwerken (bijvoorbeeld bij diabetesbehandelingen)
  • Hulp bij stoppen met roken. Je hebt recht op de vergoeding van één stoppen met roken programma per jaar
  • Wijkverpleging

Verzekeraars kunnen de voorwaarden aanpassen. Er zijn bijvoorbeeld verzekeraars die een lager eigen risico in rekening brengen. Dit vullen ze dan aan vanuit hun eigen zak. Er zijn ook verzekeraars die extra vergoedingen aan de basisverzekering toevoegen of die voor bepaalde zorg geen eigen risico rekenen. Daarom is het altijd belangrijk om de polisvoorwaarden goed door te lezen. Vooral wanneer je van tevoren weet dat je bepaalde zorg nodig hebt.

Vrijwillig eigen risico

Je kunt je eigen risico niet verlagen, maar je kunt het wél verhogen. Bij de meeste verzekeraars kun je het wettelijk verplicht eigen risico van 385 euro aanvullen met een vrijwillig eigen risico. Als je dit doet, dan krijg je in veel gevallen korting op je premie. Je kunt hierbij kiezen uit stapjes van 100 euro met een maximaal totaal van 885 euro: 385 verplicht eigen risico + 5oo euro vrijwillig eigen risico.

Wanneer je zelden tot nooit gebruik maakt van de basisverzekering, dan kan dit financieel voordelig zijn. Als je regelmatig gebruik maakt van je zorgverzekering dan is dit over het algemeen minder verstandig. Let op! Als je kiest voor een eigen risico van 885 euro, dan kan het dus zijn dat je ineens een rekening van 885 euro ontvangt. Daarom is het verstandig om hier alleen voor te kiezen als je financieel wat meer ruimte hebt.

Wil jij weten of het in jouw geval verstandig is om voor een vrijwillig eigen risico te kiezen? Check het hieronder:

Eigen bijdrage

Naast het eigen risico kennen we ook de eigen bijdrage. Dit is niet hetzelfde. De eigen bijdrage is lang niet altijd van toepassing. Het is een deel van de rekening dat niet vergoed wordt vanuit je basisverzekering. Je moet dit dus altijd zelf betalen, ook als je eigen risico al verbruikt is. In sommige gevallen kun je een aanvullende verzekering afsluiten om de kosten van de eigen bijdrage vergoed te krijgen.


Bijvoorbeeld: Je bent zwanger en wil graag in het ziekenhuis bevallen.

+ Is er een medische noodzaak om in het ziekenhuis te bevallen? Dan valt deze zorg volledig onder de vergoeding van je basisverzekering.

+ Vind je het simpelweg prettig om in het ziekenhuis te bevallen, maar is er geen medische noodzaak? Dan betaal je een eigen bijdrage. In dit geval betaal je een eigen bijdrage omdat je de verloskamer als het ware ‘huurt’ van het ziekenhuis. Je kunt deze kosten bij veel verzekeraars meeverzekeren door voor een aanvullende verzekering te kiezen.


De eigen bijdrage geldt voor allerlei zorgsoorten, waaronder: zittend ziekenvervoer, bepaalde medicijnen en hoortoestellen. De eigen bijdrage geldt iedere keer wanneer je gebruik maakt van de betreffende zorg.

Zorgverzekering 2021

Nu alle voorwaarden en premies voor de zorgverzekering 2021 bekend zijn, kan het vergelijken en overstappen beginnen. Vul jouw wensen in en vind binnen enkele minuten de verzekering die bij jou past. Je kunt tot 1 januari overstappen. Heb je vragen? Ons team van ZorgToppers helpt je graag!

Laatste update op 18 november 2020 – 12:56 door Emma-Jane Tolenaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2023 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344