ZorgKiezer

wij zijn nu open

Bel ons

bel ons op 0202611600
020 2611 600
Open tot 17:00
Contact

Eigen risico, wat is dat?

Door: - Leestijd: 2 minuten

Als je in Nederland woont of werkt, ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Om hier gebruik van te maken moet je vaak eerst het eigen risico betalen. Wij leggen je uit hoe het eigen risico in elkaar steekt en wanneer je het eigen risico wel en niet moet betalen. Voor de basisverzekering geldt in 2021 een verplicht eigen risico van 385 euro

Het verplicht eigen risico

Jongeren onder de 18 jaar hoeven geen zorgpremie te betalen voor de basisverzekering. Daarnaast hoeven zij ook geen eigen risico te betalen wanneer zij gebruik maken van de zorg uit het basispakket.

Wanneer moet ik het eigen risico betalen?

Wanneer je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering dien je eerst het eigen risico te betalen. Wanneer je het eigen risico volledig betaald hebt, worden verdere behandelingen uit het basispakket vergoed door de zorgverzekeraar. Er is een aantal uitzonderingen waarbij je geen eigen risico hoeft te betalen:

 • Huisartsenzorg inclusief de huisartsenpost;
 • Kraamzorg en verloskundige hulp;
 • Nacontrole bij een orgaandonatie;
 • Zorg bij chronische aandoeningen zoals Diabetes Mellitus type 2 en COPD;
 • Zorgkosten voor kinderen tot 18 jaar;
 • Tandartskosten voor kinderen tot 18 jaar;
 • Wijkverpleging;
 • Bruikleen van hulpmiddelen van de thuiszorg.

Het vrijwillig eigen risico

Wanneer je niet of nauwelijks gebruik maakt van zorg die onder het eigen risico valt, kun je ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen. Wanneer je hiervoor kiest, wordt je maandelijkse premie voor de basisverzekering lager. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de zorgpremie. Hoeveel korting je krijgt, verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt het eigen risico verhogen met € 100,- tot maximaal € 500,- per jaar. Dit bedrag wordt dan opgeteld bij het verplicht eigen risico van € 385,-. Het is belangrijk dat je dit goed in overweging neemt, want mocht je onverwachts toch gebruik maken van de zorg uit de basisverzekering dien je eerst het verhoogd eigen risico zelf te betalen!

Rekenvoorbeeld

Je verhoogt het eigen risico maximaal van € 385,- naar € 885,-. Hierdoor wordt je zorgpremie 20 euro per maand goedkoper per maand. Jaarlijks komt dit neer op € 240,-. In het ziekenhuis krijgt je een behandeling van € 1.000,-. Je betaalt dan € 885,- aan eigen risico. Het verplicht eigen risico van € 385,- moet je in ieder geval betalen. Dat betekent dat je € 500,- extra betaald. Door het verhogen van je eigen risico heb je € 240,- aan zorgpremie bespaard. 
Dat betekent dat je 260 euro (500-240) meer hebt betaald. Je hebt dit jaar door een maximale verhoging van je eigen risico dus een risico genomen van € 260,-.

Let wel op: Het is alleen slim om dit risico te nemen als je te allen tijde €885,- kunt missen. Dit bedrag betaal je namelijk wel in één keer. 

Kan ik het eigen risico gespreid betalen?

Als je liever niet wilt dat er in een keer een groot bedrag van je rekening wordt afgeschreven, kun je er bij sommige zorgverzekeraars kiezen om het eigen risico gespreid te betalen. Je kunt de kosten van het eigen risico dan spreiden over een aantal maanden. Je betaalt dan bijvoorbeeld 10 maanden lang een extra bedrag bovenop je premie. 

Wat is het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage?

Voor een aantal vergoedingen uit de basis- en aanvullende verzekeringen geldt er een wettelijke eigen bijdrage. Deze bijdrage staat los van het eigen risico. De eigen bijdrage betaal je per behandeling of medicijn. Ook wanneer je het eigen risico al verbruikt hebt, dien je deze eigen bijdrage zelf te betalen.

Zorgverzekering 2021

Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws? Zoals wat de zorgverzekering voor 2021 allemaal inhoudt? Met onze PremieAlert houden wij jou op de hoogte van het laatste zorgnieuws.

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Kan ik de hoogte van het eigen risico wijzigen?

Ja, je kan de hoogte van het eigen risico aanpassen. Iedereen krijgt in 2019 een verplicht eigen risico van 385 euro. Dat is hetzelfde als vorig jaar. 

Je kan met een vrijwillig eigen risico het bedrag verhogen. Door het eigen risico te verhogen krijg je bij veel zorgverzekeraars korting op de zorgverzekering. Deze korting kan oplopen tot 300 euro. Hoeveel die korting precies is wordt door de zorgverzekeraar bepaald.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 61 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd