ZorgKiezer

NIPT vanaf 2023 mogelijk volledig in basisverzekering

07-10-2020 Bron : DGN Publishers (eigen bericht)

De niet invasieve prenatale test, ook wel NIPT komt mogelijk vanaf april 2023 volledig in de basisverzekering. Op dit moment wordt de NIPT voor zwangere vrouwen alleen door de basisverzekering vergoed als hiervoor een medische indicatie geldt. 

De NIPT bij vrouwen zonder medische indicatie wordt nu vergoed door een subsidieregeling en een eigen bijdrage van de zwangere zelf. De eigen bijdrage is op dit moment €175,-. Omdat deze test niet voor deze groep door de basisverzekering wordt vergoed, betaal je hiervoor geen eigen risico. De NIPT wordt voor vrouwen met een medische indicatie sinds 2014 wel door de basisverzekering vergoed. Voor deze groep geldt dat zij geen eigen bijdrage hoeven te betalen. De test wordt echter wel verrekend met het eigen risico van de zorgverzekering. Vrouwen krijgen een medische indicatie als er al een eerder kind is geboren met het syndroom van Down, Edward of Patou. De test kan ook worden gedaan als een tweede test, wanneer er bij de combinatietest een verhoogd risico is gebleken. 

NIPT in de basisverzekering

De NIPT wordt op dit moment uitgevoerd bij universitaire medische centra in Nederland. Zij zijn bezig met twee onderzoeken die lopen tot april 2023. Na deze onderzoeken is het de bedoeling dat de NIPT volledig wordt opgenomen in de basisverzekering als onderdeel van de prenatale screening. Er is dan geen sprake meer van een eigen bijdrage, maar geldt wel het eigen risico voor elke vrouw die de test laat uitvoeren. Ben je zwanger en wil je deze test laten uitvoeren. Let dan op bij de keuze van het ziekenhuis. Niet elk ziekenhuis biedt dit aan. 

De NIPT is een niet invasieve test, omdat het gebruik maakt van het bloed van de moeder en hierdoor vrijwel geen risico's met zich mee brengt voor de moeder en het ongeboren kind. De test wordt doorgaans vanaf de 10e week uitgevoerd. Met de test kan worden gekeken of er bepaalde chromosoomafwijkingen aanwezig zijn bij de foetus. De test kan ook andere aandoeningen aantonen. Als er andere aandoeningen naar voren komen, mag de zwangere vrouw zelf bepalen of zij deze wil weten. 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct