Vergoeding van refertilisatie

Wat is refertilisatie?

Refertilisatie is een behandeling waarbij de arts een poging doet om sterilisatie ongedaan te maken. De arts behandelt je om weer vruchtbaar te kunnen zijn. Refertilisatie is voor zowel mannen als vrouwen mogelijk. Het is een gecompliceerde operatie, hierom doet de arts altijd eerst onderzoek naar de kans van slagen. Aan de hand van de uitkomst van het onderzoek kun je beslissen om de operatie wel of niet uit te laten voeren. Hierbij kun je afwegen of de kans op een natuurlijke zwangerschap opweegt tegen het ondergaan van de operatie. Als je de operatie wil ondergaan heb je een verwijzing van je huisarts nodig. De huisarts kan je doorverwijzen naar een medisch specialist.

De kans van slagen

De volgende zaken hebben invloed op de kans van slagen:

  • De duur van de onvruchtbare/gesteriliseerde periode
  • Of er eerder operaties in het gebied van de ingreep zijn uitgevoerd
  • Hoe vruchtbaar je partner is (belangrijk voor de kans op zwangerschap)
  • Je leeftijd.

De kans van slagen is over het algemeen lager bij vrouwen dan bij mannen. Bij vrouwen speelt leeftijd een grote rol. Hoe ouder je bent, hoe kleiner de kans is om zwanger te raken. Bij mannen is de kans om de vruchtbaarheid te herstellen groot. Daarentegen is de kwaliteit van het sperma wel afgenomen. Hierdoor ligt de kans op zwangerschap iets lager.

Leeftijdsgrens 

De operatie voor refertilisatie kent voor vrouwen een leeftijdsgrens van rond de 40-42 jaar. De kans op zwangerschap is na deze leeftijd namelijk erg klein. De leeftijdsgrens kan verschillen per medische instelling.

Vergoed vanuit basisverzekering of aanvullende verzekering?

De kosten voor refertilisatie kunnen oplopen tot 4600 euro. De basisverzekering vergoedt dit niet. Je kunt je hiervoor aanvullend verzekeren, maar niet alle zorgverzekeraars bieden een aanvullend pakket voor refertilisatie. 

Zorgverzekering vergelijken

Om erachter te komen welke verzekering het best bij jouw wensen aansluit kun je de zorgverzekeringen vergelijken op onze website. Hieronder zie je een overzicht van de aanvullende verzekeringen die refertilisatie vergoeden.

Refertilisatie vergoedingen

a.s.r.
Vergoeding
Premie
Uitgebreid
100%
57,50
ONVZ
Vergoeding
Premie
Vrije Keuze Topfit
100%, na wachttijd van 1 jaar
80,00
VvAA
Vergoeding
Premie
Top
100%, na wachttijd van 1 jaar
80,00
Hulp nodig bij het selecteren van de juiste zorgverzekering? Onze overstapcoaches staan voor u klaar.
Bel naar 020-2611600.