ZorgKiezer

Gecontracteerde zorg

Door: - Leestijd: 1 minuut

Een zorgverzekering met gecontracteerde zorg houdt in dat de zorgverzekeraar contracten heeft gesloten met zorginstellingen en zorgverleners, denk hierbij aan ziekenhuizen en apotheken. Deze vorm noem je ook wel een natura zorgverzekering. Bij een natura zorgverzekering moet je dus naar deze gecontracteerde zorginstellingen toe als je zorg nodig hebt, om een volledige vergoeding te ontvangen. Je hebt dan geen keuzevrijheid in welke instelling je kiest. Het voordeel van een natura zorgverzekering is dat de maandelijkse premie vaak lager is. 

Vergoeding bij naturaverzekering

Als je toch naar een zorgverlener gaat die geen gecontracteerde zorg heeft, dan kan het zijn dat je zelf een deel van de behandeling aan de zorgverzekeraar moet betalen. Hoe hoog de rekening is, mag de zorgverzekeraar zelf bepalen. Dit is in veel gevallen gebaseerd op de kosten van de gecontracteerde zorg. De zorgverzekeraar geeft niet altijd 100 procent vergoeding, vaak maar een gedeelte hiervan. 
Hoeveel de vergoeding is, verschilt per zorgverzekeraar. Je zorgverzekering vergelijken kan je helpen bij het vinden van de beste zorgverzekeraar voor jouw situatie. 

Vergoeding bij restitutieverzekering

Als je kiest voor een zorgverzekering die geen gebruik maakt van gecontracteerde zorg, dan ben je vrij om te kiezen naar welke zorgverlener of zorginstelling je gaat. Dit is een restitutie zorgverzekering. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten dan. Het kan dan wel voorkomen dat je de rekening eerst moet voorschieten bijvoorbeeld bij de apotheek. Dit bedrag krijg je dan wel weer terug van de zorgverzekeraar. Dit is vaak niet zo voor bezoeken aan ziekenhuizen.

Geef je voorkeur aan in de Zorgvergelijker

In onze zorgvergelijker kun je aangeven wat je zorgbehoeften zijn en of je een verzekering wilt met beperkte, ruime of volledige keuzevrijheid. Kom je er niet uit of heb je andere vragen over de zorgverzekering? Bel ons dan op 020-2611600.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd