ZorgKiezer

Boete zorgverzekering

Door: - Leestijd: 1 minuut

Waarom krijg ik een boete als ik niet op tijd een zorgverzekering heb afgesloten? 

De boeteregeling is ingesteld als aansporing om jezelf te verzekeren en niet het risico te lopen om onverzekerd te zijn. Je draagt dan namelijk zelf de kosten van jouw zorg als je zorg nodig hebt. Bovendien wordt hierdoor de solidariteit tussen gezonde en zieke mensen gewaarborgd.

Je bent alleen verplicht om een basisverzekering te hebben, de aanvullende zorgverzekering is optioneel. Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd, maar zij moeten wel op tijd aangemeld worden bij de polis van een ouder.

Wil je weten wat de goedkoopste zorgverzekering is of welke zorgverzekering het beste past bij jouw behoeften, het vergelijken van je zorgverzekering helpt hierbij. Je kan op ZorgKiezer eenvoudig elke zorgverzekering vergelijken en overstappen. Doe dit op tijd en voorkom een boete.  

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Kan ik in beroep gaan tegen de boete?

Ja, dat kan. je kan in beroep gaan tegen het opleggen van een boete én tegen de hoogte van de boete bij het College voor zorgverzekeringen.

Wat als ik weiger de boete te betalen?

Wanneer je de boete weigert te betalen, krijg je een aanmaning waarbij het bedrag van de boete wordt verhoogd met de kosten van de aanmaning. Die aanmaning moet je binnen twee weken betalen. Wanneer je dat niet doet, volgt een dwangbevel waarbij een deurwaarder de boete, verhoogd met de kosten van de aanmaning en van het dwangbevel alsnog bij je int. Wanneer je dat weigert word je strafrechtelijk vervolgd.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd