ZorgKiezer

Zorgpremie 2024 berekenen

Door: - Leestijd: 4 minuten

ZorgKiezer is er om jou te helpen zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo kun je snel en gemakkelijk nagaan wat de beste en goedkoopste optie voor jou is. Van elke zorgverzekering geven wij precies aan wat de kosten voor jou zijn, welke service je kunt verwachten en welke zorgkosten exact vergoed worden.

Zorgpremie voor 2024 berekenen? 

Eenvoudig uw zorgpremie berekenen
 

Je zorgverzekering bestaat uit een verplichte basisverzekering en een eventuele aanvullende verzekering. In het basispakket zit alle zorg waarvan de overheid vindt dat alle Nederlanders er toegang toe moeten hebben. Denk hierbij aan de huisarts, het ziekenhuis, de psychiater of de apotheek. Voor deze zorg zijn wettelijke vergoedingen afgesproken. Wat er precies in het basispakket zit, kan per jaar een beetje wisselen: hier vind je een lijst met alle zorg die in het basispakket voor 2024 zit.

Naast de verplichte basisverzekering kun je kiezen voor een aanvullende verzekering. Zo’n aanvullend pakket is niet verplicht. Met een aanvullende verzekering worden bijvoorbeeld brillen, alternatieve geneeswijzen of extra fysiotherapie (meer dan de standaard fysiotherapie die in het basispakket zit) vergoed. Bij deze aanvullende verzekeringen stellen de zorgverzekeraars zélf de voorwaarden, de vergoedingen en de premie vast.

Om jouw zorgpremie voor 2024 te berekenen, moet je dus aangeven of je naast jouw verplichte basisverzekering ook een aanvullend pakket wilt.

Basisverzekering berekenen

Iedere Nederlander is wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Daarmee ben je verzekerd voor alle zorg die in het basispakket zit. Verreweg de meeste zorg waar mensen mee te maken krijgen, zit in dit basispakket. De wettelijke verplichting om verzekerd te zijn voor basiszorg geldt ook voor kinderen tot 18 jaar. Voor kinderen tot 18 jaar hoef je echter geen zorgpremie te betalen.

Als je langdurige klachten hebt van corona (‘long covid’) dan kom je nog in aanmerking voor bepaalde behandelingen zoals logopedie, ergotherapie, extra fysiotherapie en voedingsadviezen van de diëtist. Deze ‘paramedische herstelzorg’ valt in het basispakket, maar er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.

Voor de zorg in het basispakket bepaalt de overheid jaarlijks een eigen risico. Voor 2024 is dit eigen risico vastgesteld op €385 per verzekerde. Wanneer je gebruik maakt van zorg uit het basispakket dan moet je dit vastgestelde bedrag zelf betalen bovenop de premie die je voor je basisverzekering betaalt. Voor kinderen onder de 18 betaal je geen eigen risico.

Niet voor alle zorg uit het basispakket geldt dat je eigen risico moet betalen. Je betaalt bijvoorbeeld geen bijdrage voor bezoek aan de huisarts, voor verloskundige zorg en voor bepaalde zorg bij chronische ziekten zoals diabetes type 2 en voor wijkverpleegkundige zorg.

Als je denkt dat je weinig zorg gaat gebruiken in het komende jaar, dan kun je ervoor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen met €100, €200, €300, €400 of €500. Het voordeel hiervan is dat je dan korting krijgt op je maandelijkse premie. Mocht je ineens toch meer zorgkosten hebben, dan betaal je wel meer. Stel dat je kiest voor €400 extra eigen risico, dan betaal je in 2024 bijvoorbeeld €385 + €400 = €785 aan eigen risico als je gebruik van zorg maakt.

Om jouw zorgkosten voor 2024 te berekenen, vul je daarom jouw gewenste eigen risico in de calculator in.

Aanvullende verzekering berekenen

Naast de verplichte basisverzekering kun je ervoor kiezen om je voor extra zorg te verzekeren die niet in het basispakket zit. Hierbij kun je denken aan extra fysiotherapie, een bril of lenzen. Ook de tandarts, de orthodontist of alternatieve geneeswijzen kun je via een aanvullende zorgverzekering verzekeren. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht.

Bij deze aanvullende verzekeringen stellen de zorgverzekeraars zélf de voorwaarden, de vergoedingen en de premie vast. De overheid regelt dit niet. Wanneer je een aanvullende verzekering voor bijvoorbeeld tandartskosten neemt, wil dat nog niet zeggen dat al je tandartskosten vergoed worden door de verzekeraar. Vaak wordt er maar een maximumbedrag per jaar voor bepaalde aanvullende zorg vergoed. Ook kunnen verzekeraars de voorwaarde stellen dat je alleen bij gecontracteerde zorgaanbieders terecht kunt.

Het kan nuttig zijn om je voor extra zorgkosten te verzekeren als je bijvoorbeeld weet dat je in 2024 een bril nodig hebt of behoefte hebt aan fysiotherapie. Je betaalt natuurlijk wel een extra maandelijkse premie wanneer je voor een aanvullende verzekering kiest. Daarom is het nuttig om van tevoren te bedenken of de kosten van hogere maandlasten opwegen tegen het gebruik wat je van de zorg zult gaan maken.

Om jouw zorgkosten voor 2024 te berekenen, vul je daarom ook jouw gewenste aanvullende zorg in de calculator in.

Zorgpremie in totaliteit berekenen

Als je bedacht hebt of je naast het verplichte eigen risico van €385 wilt kiezen voor een extra - vrijwillig - eigen risico en als je hebt vastgesteld welke aanvullende zorg je nodig hebt in 2024, dan heb je de belangrijkste ingrediënten voor je zorgverzekering vastgesteld.

Om precies te weten wat je gaat betalen in 2024, spelen nog een paar extra factoren een rol. Een zorgverzekeraar kan je namelijk korting geven als je je premie per jaar betaalt, in tegenstelling tot per maand. Ook kan het voordelig zijn om je collectief te verzekeren, bijvoorbeeld via je werkgever of je vakbond. Alle mogelijkheden om korting op je zorgverzekering te krijgen, vind je hier.

Hoe bereken ik de zorgpremie van een specifieke verzekeraar?

In Nederland zijn er momenteel 20 zorgverzekeraars actief, verdeeld over 10 concerns. In totaal bieden de partijen 57 zorgpolissen aan. Dat betekent dat er een gezonde concurrentie bestaat tussen verzekeraars. Het loont daarom om voor 2024 een goede vergelijking te maken om jouw keuze te bepalen. Je bespaart hiermee al gauw enkele tientjes per maand.

Zorgverzekeraars bieden hun verschillende producten vaak onder verschillende merken aan.

 • Menzis heeft verschillende labels, waaronder Anderzorg en Hema.
 • A.s.r. opereert onder de namen a.s.r. en Ik kies zelf van a.s.r..
 • Achmea heeft onder meer de titels Zilveren Kruis, ZieZo van Zilveren Kruis en FBTO.
 • CZ groep hanteert de namen Just, CZdirect, Nationale Nederlanden en OHRA.
 • VGZ werkt onder meer onder de labels VGZbewuzt, Univé en IZZ.

ZorgKiezer geeft inzicht in de exacte premiebedragen, vergoedingen en eventuele kortingen, maar ZorgKiezer weet ook precies hoe de verschillende polissen en zorgverzekeraars door gebruikers gewaardeerd worden, omdat we tienduizenden unieke beoordelingen van consumenten hebben verzameld. Daarvan kun je direct profiteren door via ZorgKiezer een vergelijking te maken.

Ga daarom meteen naar onze calculator om de beste zorgverzekering voor 2024 te berekenen.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct