ZorgKiezer

Koopkracht berekenen

Door: - Leestijd: 1 minuut

Bij ZorgKiezer vinden we het belangrijk dat jij inzicht hebt in dingen die jou aangaan. Dus ook hoe de plannen, die in Den Haag gemaakt worden, jouw koopkracht beïnvloeden. Want al die plannen, maatregelen en akkoorden zijn leuk, maar wat merk jij er nou straks concreet van? ZorgKiezer geeft consumenten graag handvatten en tools, zodat zaken duidelijk voor hen worden. Dat doen we onder andere met zorgverzekeringen, tandartstarieven, wachtlijsten in de zorg, en dus ook met kabinetsplannen. Zo creëren we overzicht in complexe markten en ingewikkelde zaken, zodat jij weet waar je aan toe bent.

Hoe wordt de koopkracht berekend?

Bij het berekenen van de koopkracht wordt gekeken naar de inkomsten versus de uitgaven. Als de inkomsten hoger worden, heb je meer te besteden. In 2016 hebben werkenden een belastingvoordeel. Daarentegen zullen je uitgaven zullen ook stijgen. De zorgpremie wordt duurder, evenals de belastingen op levensmiddelen. Met een rekensommetje wordt bepaald of je per saldo meer of minder overhoudt.

Koopkracht 

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) blijft de koopkracht voor de meeste huishoudens nagenoeg gelijk in 2018. De meeste koopkrachtverschillen liggen tussen -0,5 procent en +0,5 procent. Dit blijkt uit berekeningen die het Nibud heeft gemaakt op basis van de Miljoenennota die op Prinsjesdag 2017 is gepresenteerd.

Besparen op je zorgpremie

Of de berekening van je koopkracht nu voordelig of nadelig uitvalt, besparen op je zorgverzekering wil iedereen. Bij ZorgKiezer kun je eenvoudig de verschillende zorgverzekeringen vergelijken. Medio november zijn alle zorgpremies bekend en kun je een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd