ZorgKiezer

Zorgverzekering Oekraïense vluchtelingen verandert per 1 juli

Door: - Leestijd: 2 minuten

Nederland vangt op dit moment ongeveer 60.000 vluchtelingen op. Onder andere op het gebied van gezondheidszorg zijn er behoorlijke uitdagingen. Hier laten wij zien wat er per 1 juli verandert als het om de zorgverzekering voor Oekraïense vluchtelingen gaat.

Gevlucht uit Oekraïne? Ga naar Zorgverzekeringslijn.nl of bel naar 0800 64 64 644.

Wat is de Nieuwe Regeling medische zorg voor Oekraïners?

Per 1 juli 2022 treedt de Regeling medische zorg Ontheemden (RMO) in werking. De RMO is een manier om zorg voor vluchtelingen te vergoeden. Dit is hetzelfde zorgpakket als al voor asielzoekers bestaat.

Welke vergoedingen krijgt een vluchteling uit Oekraïne?

Naast zorg uit het basispakket is er ook een vergoeding voor zorg buiten het basispakket. Zoals mondzorg bij acute pijnklachten, abortuszorg en anticonceptie. Voor zorgverleners is het mogelijk om vanuit het bestaande zorgsysteem declaraties te maken. Voorheen was er een ander declaratiesysteem voor Oekraïners die het COA opvangt.

Welke administratieve lasten zijn er voor zorgverleners?

Vluchtelingen met een Burgerservicenummer zijn per augustus terug te vinden in de verzekeringsgegevens. Voor vluchtelingen zonder Burgerservicenummer blijft een subsidieregeling vanuit het CAK beschikbaar. Dit valt onder de subsidieregeling voor ontheemden zonder BSN. Op korte termijn zal het administratief ook mogelijk zijn om op de reguliere manier te declareren bij het CAK. Voorheen moest er ook steeds een melding gemaakt worden bij het meldpunt onverzekerden. Dit hoeft nu niet meer.

Is er een verzekeringsplicht voor werkende vluchtelingen?

Tot augustus geldt er een verzekeringsplicht voor ontheemden die werken. Per 1 augustus 2022 vervalt deze verzekeringsplicht. Dit betekent dat ontheemden geen zorgverzekering meer af hoeven te sluiten. Oekraïense vluchtelingen vallen dan immers onder de RMO. Zorgverzekeraars zeggen deze zorgverzekeringen vanaf 1 augustus op. Ontheemden krijgen hier een brief over. Ook is er de optie om de zorgverzekering te behouden. Toch is dit een minder aantrekkelijke keuze. Voor de RMO hoeft iemand namelijk geen eigen risico of zorgpremie te betalen. Daarnaast is de RMO ruimer dan het basispakket. Ga voor meer informatie over hoe de gezondheidszorg van asielzoekers is geregeld naar gezondheidszorg asielzoekers.

Meer weten?

29 juni 2022 zijn door de Rijksoverheid de volgende publicaties gedaan:

 • Factsheet zorgkosten vluchtelingen uit Oekraïne voor zorgverleners

Deze factsheet laat de veranderingen en het vernieuwde declaratieproces van zorgkosten voor zorgverleners zien. 

In deze publicatie staat informatie voor zorgverleners over de RMO. Over wat er verandert in de declaratie van zorgkosten en de veranderingen van de zorgverzekering voor vluchtelingen uit Oekraïne.

 • Informatie voor gemeenten over Regeling Medische zorg Ontheemden uit Oekraïne (RMO)

In deze publicatie staat informatie voor gemeenten over de RMO. Over wat er verandert in de declaratie van zorgkosten en de veranderingen van de zorgverzekering voor vluchtelingen uit Oekraïne.

Op ZorgKiezer kan je de zorgverzekering vergelijken voor het nieuwe jaar.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd