ZorgKiezer

Zorgverzekering verplicht

Door: - Leestijd: 2 minuten

In Nederland zijn er twee soorten zorgverzekeringen: de basisverzekering en de aanvullende verzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Je mag vervolgens zelf kiezen of je een aanvullende verzekering neemt of niet. 

Basisverzekering

Als je in Nederland woont of werkt, ben je verplicht een basisverzekering af te sluiten. Met de basisverzekering verzeker je de zorg uit het basispakket. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of psychiater. Wat er precies in het basispakket zit wordt vastgesteld door de overheid. Je bent verplicht om een basisverzekering af te sluiten wanneer:

 • Je in Nederland woont en 18 jaar of ouder bent;
 • Je in Nederland werkt en hier loonbelasting betaalt;
 • Je in Nederland komt wonen (ook wanneer je al een ziektekostenverzekering hebt afgesloten in het buitenland). 

Eigen risico basisverzekering

De basisverzekering vergoedt de zorg uit het basispakket. Hierbij geldt er, in 2020, echter een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit betekent dat je het eerste deel van je gemaakte zorgkosten zelf moet betalen. Voor sommige zorg geldt er géén eigen risico. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een bezoek aan de huisarts.
Je kunt er voor kiezen om je eigen risico te verhogen. Dit wordt ook wel het vrijwillig eigen risico genoemd. Wanneer je het eigen risico verhoogt, dien je eerst een groter deel van de zorgkosten zelf te betalen. Het is belangrijker om hier rekening mee te houden. Als je weinig tot geen zorg nodig hebt, kan het aantrekkelijk zijn om het eigen risico te verhogen. Bij een verhoging van het eigen risico wordt de maandelijkse zorgpremie namelijk lager. 

Basisverzekering voor kinderen

Ook voor kinderen dien je een basisverzekering af te sluiten. Wanneer een kind geboren wordt, moet het binnen vier maanden ingeschreven worden bij een zorgverzekeraar. Dit kan bij de zorgverzekeraar waar je jouw eigen zorgverzekering hebt afgesloten.
Voor de basisverzekering van kinderen onder de 18 jaar hoef je echter geen premie te betalen. Daarnaast geldt er geen eigen risico. Vanaf de eerste maand nadat het kind 18 jaar geworden is, moet er premie worden betaald. Vanaf dat moment geldt er ook een eigen risico. 

Aanvullende verzekering

Je kunt ervoor kiezen om, naast de basisverzekering, een aanvullende verzekering af te sluiten. Daarmee verzeker je zorgkosten die niet worden vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt voor een aanvullende verzekering kiezen wanneer je vaak gebruik maakt van zorg dat niet in het basispakket zit. Wanneer je bijvoorbeeld regelmatig gebruik maakt van fysiotherapie is het wellicht verstandig om hier een aanvullende verzekering voor af te sluiten.
Wanneer je géén aanvullende verzekering hebt afgesloten, maar wél gebruik maakt van zorg dat niet in het basispakket zit, dien je deze zorgkosten volledig zelf te betalen. 

Zorgverzekering 2020

In november worden de nieuwe pakketten en zorgpremies voor 2020 bekend gemaakt. Vanaf dat moment is het mogelijk om alle zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken en de zorgverzekering te kiezen die aansluit bij jouw zorgwensen. Met behulp van onze PremieAlert kunnen we jou op de hoogte houden van alle nieuwe zorgpremies. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd