ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:00
Contact

Zorgverzekering voor vluchtelingen

Door: - Leestijd: 1 minuut

Momenteel komen er veel vluchtelingen naar Nederland. Maar hoe zit het met hun zorgverzekering? Voor de vluchtelingen is er een overzicht van de zorg en diensten waar hun gebruik van kunnen maken. De Regeling Zorg Asielzoekers is opgesteld om een duidelijk overzicht te creëren van de zorg waar aanspraak op gemaakt kan worden met bijbehorende afspraken en de geldende voorwaarden.

Waar kan een vluchteling terecht?

De vluchteling kan alleen naar een zorgaanbieder die een contract heeft afgesloten met Menzis COA Administratie B.V. (MCA). Dit kan bijvoorbeeld zijn voor individuele begeleiding, je moet dan denken aan dagbesteding of simpel gezegd een bezoek aan de huisarts. Wat vaak geldt voor de zorg is dat er vooraf een schriftelijke verwijzing nodig is van de huisarts, jeugdarts of medisch specialist. Er zijn eigen contracten voor de MCA, omdat de zorg inhoudelijk afwijkt van de zorg volgens de Zorgverzekeringswet.

Wie betaalt de rekening?

Op het moment dat een vluchteling naar een gecontracteerde zorgaanbieder is geweest en aan de voorwaarden heeft voldaan stuurt de zorgaanbieder de rekening naar MCA. 

Wie heeft er recht op zorg?

Er is een aantal voorwaarden waar een vluchteling aan moet voldoen wil diegene aanspraak kunnen maken op de zorg. 

 • Vreemdelingen, die een uitkering ontvangen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) op grond van Regeling verstrekkingen asielzoekers en andere categorieën vreemdelingen 2005 (Rva-2005)
 • Vreemdelingen, die een uitkering ontvangen van het COA op grond van de Regeling verstrekkingen bepaalde categorieën vreemdelingen (Rvb)
 • Overige vreemdelingen waarvan de Minister voor Veiligheid en Justitie heeft bepaald dat die groep vreemdelingen voor vergoeding van medische kosten door het COA in aanmerking komt. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd