Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Griepprik 2021 wordt beschikbaar voor meer mensen

corona

Griepprik 2021

Het is alweer bijna herfst en dat betekent dat het griepseizoen voor de deur staat. Jaarlijks ontvangen ruim 3 miljoen Nederlanders de griepprik, dit vaccin helpt bij het afweren en afzwakken van het griepvirus. De beste tijd voor de griepprik is ieder jaar vanaf oktober. De griep komt namelijk alleen voor in de winter, meestal tussen december en april.

Griepprik 2021

Voor wie is de griepprik?

Iedereen van 60 jaar of ouder valt binnen de risicogroep voor een griepprik. Deze groep mensen krijgt jaarlijks een oproep voor de griepprik. Ook zijn er mensen jonger dan 60 jaar die binnen deze risicogroep vallen. Je komt in aanmerking als je in één van onderstaande risicogroepen valt:

 • Je hebt chronische hart- en vaatziekte
 • Mensen met een longziekte, zoals astma of COPD
 • Patiënten met diabetes of een nierziekte
 • Mensen met een lage weerstand, bijvoorbeeld als je een geneesmiddel of aandoening hebt die je weerstand verlaagt.
 • Als je woonachtig bent in een verpleeghuis
 • Mensen met een verstandelijke handicap en woonachtig in een instelling

Vergoeding voor de griepprik 2021

Als je binnen de risicogroep valt, ontvang je automatisch via de huisarts een uitnodiging voor de griepprik. Deze griepprik valt onder het Nationaal Programma Grieppreventie (NPV) en is gratis. Zowel het bezoek aan de huisarts als de griepprik zelf worden via de zorgverzekeraar betaald door de overheid. Er geldt geen eigen risico voor de gratis griepprik.

Buiten risicogroep

Val je buiten de risicogroep, maar wil je toch een griepprik? Dan kun je hiervoor contact opnemen met je huisarts. Als je buiten de risicogroep valt en toch een griepprik wilt dan zijn daar wel kosten aan verbonden. De kosten worden niet vergoed, ook niet via de basisverzekering. Je betaalt dan voor de aanschaf van het vaccin bij de apotheek en voor het zetten van het de prik door de huisarts, de GGD of een vaccinatiecentrum. De kosten hiervoor liggen tussen de 25 en 40 euro. Je kan een aanvullend pakket afsluiten bij je zorgverzekering om de kosten te dekken, maar dat is vaak niet voordelig.

Elk jaar een nieuw vaccin

Griepvirussen veranderen regelmatig. Dat maakt dat er veel verschillende griepvirussen zijn, en dat ieder winterseizoen het griepvirus weer anders is. Daarom wordt er ieder jaar een nieuw griepvaccin samengesteld. In februari wordt er door deskundigen van het World Health Organisation (WHO) voorspeld welke virussen zij het komende winterseizoen verwachten. Op basis van die voorspelling wordt er een griepprik ontwikkeld voor het volgende griepseizoen. Gemiddeld gezien is met een vaccinatie de kans 40% kleiner dat je de griep krijgt en als je het alsnog krijgt dan zijn de klachten vaak minder ernstig. De afweerstoffen die je lichaam na de griepprik maakt, beschermen je voor ongeveer een half jaar.

Tekort aan vaccins in 2021?

Afgelopen jaar dreigde er een tekort aan griepvaccins in Nederland. Er worden jaarlijks zo’n 6 miljoen mensen uitgenodigd voor de griepprik. Daarvan haalt ongeveer de helft, 3 miljoen Nederlanders, daadwerkelijk het vaccin. Vorig jaar waren er meer mensen die de griepprik wilden hebben dan dat er vaccins waren ingekocht. Er dreigde dus een tekort aan vaccins. Daardoor was er door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de oproep gedaan om gezonde mensen die een oproep voor een griepprik hadden gekregen hun griepprik af te staan aan de mensen die kwetsbaarder zijn en het vaccin harder nodig hadden. Omdat het traject voor het maken van het vaccin 5 tot 6 maanden duurt is het niet mogelijk om op tijd extra griepvaccins bij te laten maken. Dit jaar zijn er meer vaccins ingekocht dan het jaar hiervoor, waardoor de voorraad groter is en meer mensen de griepprik kunnen krijgen.

Griepprik en Coronavaccin

De klachten van de griep en corona lijken veel op elkaar: loopneus, koorts, benauwdheid, hoesten en keelpijn. De risicogroepen zijn ook grotendeels gelijk, maar ze worden veroorzaakt door andere virussen. Griep ontstaat door influenza virussen en Covid-19 wordt veroorzaakt door het coronavirus (SARS-CoV-2). De griepprik 2021 is gemaakt ter bestrijding van het griepvirus en beschermt niet tegen het coronavirus.

Krijg je klachten van verkoudheid, hoesten of koorts na het halen van de griepprik? Laat je dan testen op COVID-19 en blijf thuis tot je de testuitslag weet. Dit geldt ook wanneer je volledig tegen het coronavirus gevaccineerd bent. Overleg bij twijfel of ernstige klachten altijd met je huisarts of de huisartsenpost.

Zorgverzekering 2022

Vanaf 12 november zijn alle premies voor de zorgverzekering 2022 bekend. Vanaf dat moment kun je jouw zorgverzekering vergelijken. Wil je als eerste op de hoogte zijn zodra de premies bekend zijn? Meld je dan aan voor ons Premie Alert!

Laatste update op 25 oktober 2021 – 16:00 door Daan.

Reacties op “Griepprik 2021 wordt beschikbaar voor meer mensen

 1. Op het nieuws (teletekst) van 20 september werd gemeld dat zwangeren en mensen met overgewicht onder de 60 jaar zich ook konden melden bij de huisarts voor een griepprik (Ik meen ook gratis).
  Ik zie dit in bovenstaande berichtgeving niet staan. Weten jullie hoe dat zit?

  1. Beste Mariette,

   Dank je voor je reactie, je hebt helemaal gelijk. De Gezondheidsraad adviseerde op 20 september om deze groepen voortaan op te nemen in het jaarlijkse griepvaccinatieprogramma.
   Mensen die behoren tot de extra doelgroepen kunnen zelf tussen 1 oktober en 1 november contact opnemen bij de eigen huisarts. Zij krijgen de vaccinatie uiterlijk in december 2021.

   https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/extra-groepen-griepprik

 2. Wij willen een vaccinatie krijgen, wij zijn niet in risico groep. Housart heeft gezegd, dat dit jaar wij kunnen geen vaccinatie hebben. Ze hebben niet genoeg vaccinatie voor not risico groep. Is dat waar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344