Vergelijk. Kies. Bespaar.
  • Vergelijk alle 61 zorgverzekeringen op prijs én inhoud
  • Kies de beste zorgverzekering die bij je past
  • Bespaar tot 300 euro per jaar én gratis Oral-B tandenborstel!

Alléén bij ZorgKiezer:
Nog 5.000 Oral-B borstels beschikbaar! Of kies 3 mnd. sporten! 
(Alleen bij overstap naar andere verzekeraar op ZorgKiezer.nl, max. één borstel per gezin/ adres.
Lees verder)

Zorgverzekering 2022

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten

Alléén bij ZorgKiezer:
Nog 5.000 Oral-B borstels beschikbaar! Of kies 3 mnd. sporten! 
(Alleen bij overstap naar andere verzekeraar op ZorgKiezer.nl, max. één borstel per gezin/ adres.
Lees verder)

  • Vergelijk alle 61 zorgverzekeringen op prijs én inhoud
  • Kies de beste zorgverzekering die bij je past
  • Bespaar tot 300 euro per jaar én gratis Oral-B tandenborstel!
Klik om verder te scrollen

Onafhankelijk meer dan 50 zorgverzekeringen vergelijken

12 nov

Premies bekend

Op deze dag moeten alle zorgverzekeraars hun premie bekend gemaakt hebben. Vanaf dit moment kun je de zorgverzekering 2022 vergelijken.

31 dec

Laatste overstap dag

Dit is de allerlaatste dag om over te stappen.

31 jan

Zelf opgezegd?

Als je je oude zorgverzekering zelf hebt opgezegd voor 1 januari 2022 dan kun je nog een nieuwe zorgverzekering kiezen tot en met 31 januari 2022.

Algemeen
Basisverzekering
Eigen risico

Jouw zorgverzekering in 2022

Alle wijzigingen voor de zorgverzekering 2022 houden we hier voor je bij. Op Prinsjesdag komen we te weten wat de grote wijzigingen voor de zorgverzekering in 2022 zijn. De afgelopen jaren stond het eigen risico vast op 385 euro. Vanaf 1 januari 2022 vervalt dit en kan de overheid ervoor kiezen het eigen risico te verhogen of te verlagen.

Eigen risico in 2022

Vanaf 1 januari kan het eigen risico gaan stijgen tot flink boven de 400 euro. Het eigen risico is gekoppeld aan de zorgkosten. Als de zorgkosten omhoog gaan, beweegt het eigen risico mee. De SP trekt nu aan de bel en pleit ervoor om het eigen risico nog een jaar te bevriezen op 385 euro. Hiervoor moeten in september afspraken gemaakt worden. Om het eigen risico nog een jaar vast te zetten, moet de wet worden aangepast. Er moet hierbij ook genoeg tijd zijn voor zorgverzekeraars om de premie voor de zorgverzekering in 2022 te bepalen.

De premie voor de zorgverzekering is afgelopen jaar omhoog gegaan. De verwachting is dat de premie voor de zorgverzekering in 2022 ook omhoog kan gaan. Er zijn echter meerdere verzekeraars die hebben aangegeven dat ze de premie zo laag mogelijk proberen te houden. Dit kunnen zij doen door reserves te gebruiken voor de kosten, waardoor de premie minder stijgt. Er zijn jaren geweest waarbij verzekeraars genoeg reserves hadden waardoor de zorgpremie omlaag kon. De verwachting is dat de premie toch omhoog zal gaan door stijgende zorgkosten, vergrijzing en te weinig reserves. De nieuwe zorgpremie zal uiterlijk 12 november bekend worden gemaakt.

Wordt je dit jaar 18?
Wij hebben alles voor je uitgelegd op: Zorgverzekering 18 jaar

Zinnige zorg in zorgverzekering 2022

Zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed moet bewezen effectief zijn. Het Zorginstituut Nederland gaat beter controleren of medicijnen en behandelingen wel voldoende resultaat opleveren. Zorg waarvan de het effect niet voldoende is bewezen, kunnen zelfs uit de basisverzekering in 2022 worden verwijderd. 

Duurste medicijn in basispakket 

Het zorginstituut gaat zich buigen over het toelaten van het duurste medicijn Zolgensma aan de basisverzekering. Dit medicijn wordt gebruikt bij de zeldzame spierziekte SMA. Een behandeling kost 1,9 miljoen euro. Voorlopig wordt het duurste medicijn nog niet tot de basisverzekering toegelaten. Het is een veelbelovend medicijn, maar de resultaten rechtvaardigen nog niet de hoge prijs. Het medicijn wordt pas toegevoegd aan de basisverzekering als de prijs halveert en de betaling op basis van prestatie wordt uitgekeerd (prestatiebeloning). 

DNA test voor onbekende primaire tumor in basispakket

Bij patiënten met uitgezaaide kanker kan het voorkomen dat niet duidelijk is waar de primaire tumor zich bevindt. Om behandeling mogelijk te maken is het noodzakelijk dat dit wel bekend wordt. Door DNA onderzoek kan de oorsprong sneller gevonden worden. Dit onderzoek wordt nu door de zorgverzekering vergoed.

Vanaf 2022 duidelijkere regels vastleggen zorgactiviteiten

Vanaf 2022 geeft de NZa verduidelijking van de regels voor het vastleggen van zorgactiviteiten in de medische specialistische zorg. Om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland de juiste zorg krijgt, moeten zorgverzekeraars en zorgaanbieders werken aan het duurzaam organiseren van zorg in de regio. 

Ouderschapsverlof gedeeltelijk betaald vanaf 2022

Ouders hebben nu 26 weken ouderschapsverlof die in de eerste acht jaar van het kind kunnen worden opgenomen. Deze weken zijn in principe onbetaald verlof. Het kabinet heeft besloten om de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof door te betalen vanaf augustus 2022. Via het UWV kan 50% van het (maximum) dagloon worden ontvangen. Dit verlof moet wel in het eerste levensjaar worden opgenomen.

Basisverzekering 2022

Iedereen in Nederland is wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten. Voor alle zorg die door de basisverzekering gedekt wordt betaal je eerst je eigen risico. Ieder jaar wordt het basispakket opnieuw samengesteld.

Eigen Risico 2022

Op 1 januari 2022 krijgen we wellicht te maken met een eigen risico van meer dan 400 euro. Het eigen risico is gekoppeld aan de zorgkosten. De zorgkosten zijn de afgelopen jaren gestegen en het eigen risico stijgt dan normaliter mee. Dat is sinds 2018 niet meer gebeurd. Het eigen risico werd bevroren op 385 euro tot 2022. Door de stijging in de zorgkosten dit jaar, zou het eigen risico kunnen uitkomen op 450 euro. Dat is een flink bedrag meer dan wat we nu moeten betalen voor zorg uit de basisverzekering. 

In de politiek was het vrij duidelijk dat niemand een voorstander is van het verhogen van het eigen risico. Het vastzetten, verlagen of zelfs afschaffen van het eigen risico zijn onderwerpen van discussie. Toch lijkt het verhogen van het eigen risico in 2022 een mogelijkheid. Op dit moment is het kabinet demissionaire en komt het zelf niet met nieuwe voorstellen. Hierdoor is er nog niks geregeld voor het nieuwe eigen risico. De SP trekt aan de bel en stelt voor om het eigen risico in 2022 nog een jaar vast te zetten op 385 euro. Hiervoor moet echter wel de wet worden aangepast. Om dit op tijd rond te hebben, moet dit uiterlijk in september akkoord hebben van de beide kamers. Anders hebben de zorgverzekeraars niet genoeg tijd om de nieuwe premie te berekenen voor 2022.

Wat het eigen risico in 2022 wordt, is nog alles behalve duidelijk. Het eigen risico was vastgezet op 385 euro tot 1 januari 2022. Wat het eigen risico precies wordt zal na Prinsjesdag bekend worden.

Hoe werkt zorgkiezer

ZorgKiezer.nl is een vergelijkingswebsite waarop elk jaar een vergelijking tussen de verschillende zorgverzekeraars kan worden gemaakt. Overstappen gaat eenvoudig in een paar minuten en de huidige zorgverzekering wordt voor je stopgezet als je voor 1 januari de aanvraag doet. Wij helpen je bij het vergelijken op jouw eigen wensen en behoeften. Kies de dekking die bij jou past en vind zo de goedkoopste zorgverzekering in 2022.

Waar moet ik op letten bij het vergelijken van mijn zorgverzekering?

De dekking

Je kunt naast de wettelijk verplichte basisverzekering in Nederland ook kiezen voor een aanvullende verzekering en/of een tandartsverzekering. Bekijk goed of het nuttig is om naast de basisverzekering een aanvullende verzekering of tandartsverzekering af te sluiten. Zorg dat je niet te veel betaald voor zorg die je niet nodig hebt.

Soort polis

Alle basisverzekeringen bieden dezelfde zorg, maar je kunt wel zelf een polis kiezen. De soort polis heeft te maken met de ziekenhuizen waarbij je terecht kunt. Houd hier rekening mee in je vergelijking.

Budgetpolis; Kies jij een budgetpolis? Dan kun je bij een beperkt aantal zorgaanbieders terecht voor een 100% vergoeding. De verzekeraar wilt dus dat je naar de gecontracteerde ziekenhuizen of zorgverleners gaat.

Naturapolis: Kies jij een naturapolis? Dan kun je bij bijna alle zorgaanbieders terecht voor een 100% vergoeding. Je hebt dus een ruimer aanbod dan bij een budgetpolis. Daar staat een hogere zorgpremie tegenover.

Restitutiepolis: Kies jij een restitutiepolis? Dan kun je altijd overal terecht. Door deze keuzevrijheid betaal je meer aan zorgpremie.
Als je toch naar een zorgverlener gaat waar geen contract mee is dan wordt doorgaans 75% vergoed en moet je dus 25% zelf betalen. Voor spoedeisende hulp kun je in elk ziekenhuis terecht, ongeacht de zorgverzekeraar of de polis.

Verplicht of vrijwillig eigen risico

In 2021 bedraagt het eigen risico 385 euro. Dit betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen op zorg die uit de basisverzekering vergoed wordt. Dit bedrag kan worden verhoogd met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Wanneer je het eigen risico verhoogt krijg je een korting op je zorgpremie. Het eigen risico in 2022 kan worden aangepast. Of dit omhoog gaat of  omlaag is nog niet bekend.

Korting op je zorgverzekering

In een aantal situaties is het mogelijk om korting te krijgen op je zorgverzekering. Je kan een verzekering afsluiten via een collectief. Dat wordt vaak aangeboden door werkgevers, vakbonden of gemeenten. Als je overstapt via ZorgKiezer.nl kun je ook gebruik maken van een korting tot 12%. Je krijgt ook vaak korting als je student of ZZP'er bent. Let op: Een reguliere zorgverzekering is in sommige gevallen alsnog goedkoper. Vergelijk daarom eerst alle zorgverzekeringen goed.

Maandpremie of jaarpremie

Je kunt ervoor kiezen om je premie per maand te betalen of per jaar. Als je per jaar betaald ontvang je bij sommige zorgverzekeraars een korting die kan oplopen tot 2%.

Dit zijn de goedkoopste basisverzekeringen met 885 euro eigen risico en ruime zorgkeuze