Vergelijk. Kies. Bespaar.
  • Vergelijk alle 61 zorgverzekeringen op prijs én inhoud
  • Kies de beste zorgverzekering die bij je past
  • Bespaar tot 300 euro per jaar én gratis Oral-B tandenborstel!

Alléén bij ZorgKiezer:
Nog 5.000 Oral-B borstels beschikbaar! Of kies 3 mnd. sporten! 
(Alleen bij overstap naar andere verzekeraar op ZorgKiezer.nl, max. één borstel per gezin/ adres.
Lees verder)

Zorgverzekering 2022

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten

Alléén bij ZorgKiezer:
Nog 5.000 Oral-B borstels beschikbaar! Of kies 3 mnd. sporten! 
(Alleen bij overstap naar andere verzekeraar op ZorgKiezer.nl, max. één borstel per gezin/ adres.
Lees verder)

Ontvang jouw Persoonlijke Top 3. Geef alvast je wensen door voor 2022!

  • Vergelijk alle 61 zorgverzekeringen op prijs én inhoud
  • Kies de beste zorgverzekering die bij je past
  • Bespaar tot 300 euro per jaar én gratis Oral-B tandenborstel!
Klik om verder te scrollen

Onafhankelijk meer dan 50 zorgverzekeringen vergelijken

12 nov

Premies bekend

Op deze dag moeten alle zorgverzekeraars hun premie bekend gemaakt hebben. Vanaf dit moment kun je de zorgverzekering 2022 vergelijken.

31 dec

Laatste overstap dag

Dit is de allerlaatste dag om over te stappen.

31 jan

Zelf opgezegd?

Als je je oude zorgverzekering zelf hebt opgezegd voor 1 januari 2022 dan kun je nog een nieuwe zorgverzekering kiezen tot en met 31 januari 2022.

Algemeen
Basisverzekering
Eigen risico

Overstappen naar een andere zorgverzekering in 2022

Benieuwd of je beter af bent met een andere zorgverzekering? Daar helpen we je bij! Vul nu alvast je wensen in voor je zorgverzekering van volgend jaar. Je krijgt dan van ons een top 3 met de zorgverzekeringen voor 2022. Deze zorgverzekeringen sluiten het beste aan bij jouw voorkeuren. Je ontvangt dit per e-mail zodra alle pakketten bekend zijn.

Vul je wensen in

Jouw zorgverzekering in 2022

Alle wijzigingen voor de zorgverzekering 2022 houden we hier voor je bij. Op Prinsjesdag komen we te weten wat de grote wijzigingen voor de zorgverzekering in 2022 zijn. Het eigen risico blijft volgend jaar 385 euro net zoals de afgelopen jaren. Of de premie voor de zorgverzekering omhoog gaat of niet is afhankelijk van onder andere het eigen risico, hoeveel kosten de zorgverzekeraars hebben gemaakt en of er genoeg reserves zijn bij de verzekeraars. 

Wij geven je verder tips en uitleg over het vergelijken en overstappen van een zorgverzekering in 2022. Kom je er niet uit, neem dan gerust contact met ons op!

Wordt je dit jaar 18?
Wij hebben alles voor je uitgelegd op: Zorgverzekering 18 jaar

Wat verandert er in 2022

Alle wijzigingen voor de zorgverzekering in 2022 op een rij. 

Eigen risico in 2022

Het eigen risico blijft volgend jaar 385 euro. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is het eens met de SP. De SP trok eerder aan de bel om het eigen risico nog een jaar te bevriezen. Als dat niet zou worden gedaan, dan had het eigen risico kunnen stijgen tot flink boven de 400 euro. Het Kabinet heeft nog niet officieel beloofd om dit voorstel uit te voeren, maar laat wel weten dat ze naar de wens zullen luisteren. 
Op Prinsjesdag wordt bekend wat de nieuwe plannen zijn voor volgend jaar.

De premie voor de zorgverzekering is afgelopen jaar omhoog gegaan. De verwachting is dat de premie voor de zorgverzekering in 2022 ook omhoog kan gaan. Er zijn echter meerdere verzekeraars die hebben aangegeven dat ze de premie zo laag mogelijk proberen te houden. Dit kunnen zij doen door reserves te gebruiken voor de kosten, waardoor de premie minder stijgt. Er zijn jaren geweest waarbij verzekeraars genoeg reserves hadden waardoor de zorgpremie omlaag kon. De verwachting is dat de premie toch omhoog zal gaan door stijgende zorgkosten, vergrijzing en te weinig reserves. De nieuwe zorgpremie zal uiterlijk 12 november bekend worden gemaakt.

Herstelzorg na corona verlengd in 2022

De herstelzorg voor mensen die na corona ernstige klachten en beperkingen hebben overgehouden blijft vergoed vanuit de basisverzekering. Deze zorg werd tijdelijk tot de basisverzekering toegelaten en liep tot 1 augustus van dit jaar. Deze zorg is nu verlengd tot 1 augustus 2022. Herstelzorg na corona is alleen beschikbaar voor patiënten met ernstige klachten en beperkingen nadat zij besmet zij geweest met COVID-19. Alleen op verwijzing en als wordt voldaan aan specifieke voorwaarden, kan deze zorg vergoed worden vanuit het basispakket.

Zinnige zorg in zorgverzekering

Zorg die vanuit de basisverzekering wordt vergoed moet bewezen effectief zijn. Het Zorginstituut Nederland gaat beter controleren of medicijnen en behandelingen wel voldoende resultaat opleveren. Zorg waarvan het effect niet voldoende is bewezen, kunnen zelfs uit de basisverzekering in 2022 worden verwijderd. 

Duurste medicijn in basispakket 

Het zorginstituut gaat zich buigen over het toelaten van het duurste medicijn Zolgensma aan de basisverzekering. Dit medicijn wordt gebruikt bij de zeldzame spierziekte SMA. Een behandeling kost 1,9 miljoen euro. Voorlopig wordt het duurste medicijn nog niet tot de basisverzekering toegelaten. Het is een veelbelovend medicijn, maar de resultaten rechtvaardigen nog niet de hoge prijs. Het medicijn wordt pas toegevoegd aan de basisverzekering als de prijs halveert en de betaling op basis van prestatie wordt uitgekeerd (prestatiebeloning). 

DNA test voor onbekende primaire tumor in basispakket

Bij patiënten met uitgezaaide kanker kan het voorkomen dat niet duidelijk is waar de primaire tumor zich bevindt. Om behandeling mogelijk te maken is het noodzakelijk dat dit wel bekend wordt. Door DNA onderzoek kan de oorsprong sneller gevonden worden. Dit onderzoek wordt nu door de zorgverzekering vergoed.

Vanaf volgend jaar duidelijkere regels vastleggen zorgactiviteiten

Vanaf 2022 geeft de NZa verduidelijking van de regels voor het vastleggen van zorgactiviteiten in de medische specialistische zorg. Om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland de juiste zorg krijgt, moeten zorgverzekeraars en zorgaanbieders werken aan het duurzaam organiseren van zorg in de regio. 

Ouderschapsverlof gedeeltelijk betaald vanaf 2022

Ouders hebben nu 26 weken ouderschapsverlof die in de eerste acht jaar van het kind kunnen worden opgenomen. Deze weken zijn in principe onbetaald verlof. Het kabinet heeft besloten om de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof door te betalen vanaf augustus 2022. Via het UWV kan 50% van het (maximum) dagloon worden ontvangen. Dit verlof moet wel in het eerste levensjaar worden opgenomen.

Basisverzekering 2022

Iedereen in Nederland is wettelijk verplicht een basisverzekering af te sluiten. Voor alle zorg die door de basisverzekering gedekt wordt, betaal je eerst je eigen risico. Ieder jaar wordt het basispakket opnieuw samengesteld. Of de premie voor de basisverzekering 2022 omhoog gaat is nog niet duidelijk. Afgelopen jaar zijn er meer kosten gemaakt in verband met coronazorg. Echter zijn andere behandelingen uitgesteld, waardoor hier minder kosten voor zijn gemaakt. Op Prinsjesdag wordt de nieuwe nominale rekenpremie bekend gemaakt. Dit is het bedrag waarmee de zorgverzekeraars de prijs voor de basisverzekering in 2022 kunnen berekenen. 

Ieder jaar bepaalt de overheid welke zorg in de basisverzekering is opgenomen. Elk jaar verandert er wel iets. Het kan gaan om het toevoegen van een nieuw medicijn tot het basispakket. Maar er kunnen ook behandelingen worden verwijderd. Bijvoorbeeld als de effectiviteit er niet van is bewezen.

Herstelzorg na corona

Aan de basisverzekering is herstelzorg na corona toegevoegd. Dit is een tijdelijke uitbreiding van het basispakket waarbij mensen met ernstige klachten en beperkingen na corona, behandeld kunnen worden. Zij krijgen dit dan vergoed vanuit de basisverzekering. Deze uitbreiding is tot 1 augustus 2022 van kracht.

Eigen Risico 2022

De meerderheid van de Tweede Kamer is het eens met de SP. De SP trok aan de bel over het eigen risico voor komend jaar. Als het eigen risico niet opnieuw wordt bevroren zou dit tot meer dan 400 euro kunnen stijgen in 2022. Het kabinet geeft aan te luisteren naar de wens, maar heeft nog niet officieel bevestigd dat zij het eigen risico zullen vastzetten op 385 euro. Op de derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Dan wordt bekend wat de plannen voor volgend jaar zullen zijn. Dat het eigen risico in 2022 opnieuw 385 euro wordt, staat eigenlijk al vast. 

Het eigen risico is gekoppeld aan de zorgkosten. De zorgkosten zijn de afgelopen jaren gestegen en het eigen risico stijgt dan normaliter mee. Dat is sinds 2018 niet meer gebeurd. Het eigen risico werd bevroren op 385 euro tot 2022. Door de stijging in de zorgkosten dit jaar, zou het eigen risico kunnen uitkomen op 450 euro. Dat is een flink bedrag meer dan wat we nu moeten betalen voor zorg uit de basisverzekering. 

In de politiek was het vrij duidelijk dat niemand een voorstander is van het verhogen van het eigen risico. Het vastzetten, verlagen of zelfs afschaffen van het eigen risico zijn onderwerpen van discussie. Toch lijkt het verhogen van het eigen risico in 2022 een mogelijkheid. Op dit moment is het kabinet demissionaire en komt het zelf niet met nieuwe voorstellen. Hierdoor is er nog niks geregeld voor het nieuwe eigen risico. De SP trekt aan de bel en stelt voor om het eigen risico in 2022 nog een jaar vast te zetten op 385 euro. Hiervoor moet echter wel de wet worden aangepast. Om dit op tijd rond te hebben, moet dit uiterlijk in september akkoord hebben van de beide kamers. Anders hebben de zorgverzekeraars niet genoeg tijd om de nieuwe premie te berekenen voor 2022.

Wat het eigen risico in 2022 wordt, is nog alles behalve duidelijk. Het eigen risico was vastgezet op 385 euro tot 1 januari 2022. Wat het eigen risico precies wordt zal na Prinsjesdag bekend worden.

Hoe werkt zorgkiezer

ZorgKiezer.nl is een vergelijkingswebsite waarop elk jaar een vergelijking tussen de verschillende zorgverzekeraars kan worden gemaakt. Overstappen gaat eenvoudig in een paar minuten en de huidige zorgverzekering wordt voor je stopgezet als je voor 1 januari de aanvraag doet. Wij helpen je bij het vergelijken op jouw eigen wensen en behoeften. Kies de dekking die bij jou past en vind zo de goedkoopste zorgverzekering in 2022.

Aanvullend verzekeren in 2022

Je kunt naast de wettelijk verplichte basisverzekering in Nederland ook kiezen voor een aanvullende verzekering en/of een tandartsverzekering. Bekijk goed of het nuttig is om naast de basisverzekering een aanvullende verzekering of tandartsverzekering af te sluiten. Zorg dat je niet te veel betaald voor zorg die je niet nodig hebt. Je kan bij het vergelijken je wensen invullen en meteen zien welke zorgverzekering het beste uit de bus komt of welke het goedkoopst is. 

Verschillende type zorgverzekeringen 

Alle zorgverzekeraars bieden een basisverzekering met dezelfde zorg, maar met eigen voorwaarden. Je kunt zelf een polis kiezen. Het verschilt per polis wat de voorwaarden zijn. Zo zijn keuzevrijheid en maximale vergoeding verschillend per type polis.

Budgetpolis: kies jij een budgetpolis? Dan kun je bij een beperkt aantal zorgaanbieders terecht voor een 100% vergoeding. De verzekeraar heeft met een select aantal zorgverleners afspraken gemaakt. Als je daar je zorg krijgt, wordt dit vergoed. Ga je naar een andere, niet gecontracteerde, zorgverlener, dan moet je zelf een deel van de kosten betalen
Naturapolis: kies jij een naturapolis? Dan kun je bij bijna alle zorgaanbieders terecht met 100% vergoeding. Je hebt dus een ruimer aanbod dan bij een budgetpolis. Daar staat een hogere zorgpremie tegenover. Ook hierbij geldt dat als je naar een zorgverlener gaat waarmee geen contract is, je zelf een deel van de kosten betaalt.
Restitutiepolis: kies jij een restitutiepolis? Dan kun je altijd overal terecht. Je krijgt bij niet gecontracteerde zorgverleners ook 100% vergoeding krijgen, tenzij de rekening buiten proportioneel is. Dit beoordeelt de zorgverzekeraar. Door deze uitgebreide keuzevrijheid betaal je meer aan zorgpremie.

Ga je naar een zorgverlener zonder contract waarmee jouw zorgverzekering in 2022 geen contract heeft? Controleer dan jouw polisvoorwaarden om te zien hoeveel procent van de rekening je zelf moet betalen. Voor spoedeisende hulp kun je in elk ziekenhuis terecht, ongeacht de zorgverzekeraar of de polis.

Verplicht of vrijwillig eigen risico

Het eigen risico is nog niet vastgesteld. Dit zou komend jaar kunnen stijgen naar 450 euro. Echter ziet de politiek dat niet zitten en is de kans aannemelijk dat het eigen risico in  2022 opnieuw 385 euro blijft.

Korting op je zorgverzekering 

In een aantal situaties is het mogelijk om korting te krijgen op je zorgverzekering. Je kan een verzekering afsluiten via een collectief. Dat wordt vaak aangeboden door werkgevers, vakbonden of gemeenten. Als je overstapt via ZorgKiezer.nl kun je bij sommige polissen ook gebruik maken van een korting. Je krijgt vaak korting als je student of ZZP'er bent. Let op: Een reguliere zorgverzekering is in sommige gevallen alsnog goedkoper. Vergelijk daarom eerst alle zorgverzekeringen goed. De afgelopen jaren is het maximum percentage korting op een collectieve verzekering terug geschroefd. Zorgverzekeraars mogen maximaal 5% korting geven op de basisverzekering in 2022. 

Maandpremie of jaarpremie

Je kunt ervoor kiezen om je premie per maand te betalen of per jaar. Bij betaling per jaar kan je bij sommige zorgverzekeraars een korting krijgen die oploopt tot 2%. 

Dit zijn de goedkoopste basisverzekeringen met 885 euro eigen risico en ruime zorgkeuze