ZorgKiezer

Zó werkt het marktconform tarief

19-11-2020 Bron : DGN Publishers (eigen bericht)

Veel restitutieverzekeringen in Nederland vergoeden 100% van het marktconform tarief. Klinkt mooi, maar wat is dat precies? ZorgKiezer legt het uit.

Heb je een restitutiepolis én bezoek je een niet-gecontracteerde zorgverlener? Geen probleem! Je krijgt de hele rekening vergoed. Toch? De werkelijkheid is vaak iets genuanceerder. Veel verzekeraars vergoeden 100% van het marktconform tarief. 

Redelijke vergoeding

De verzekeraar bepaalt het marktconform tarief door te kijken wat zorgverleners in heel Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Op basis hiervan wordt een redelijke vergoeding vastgesteld. De beperking van het marktconform tarief moet voorkomen dat zorgverleners een willekeurige prijs uit hun duim zuigen. De meeste zorgverleners blijven ruimschoots onder de grens van het marktconform tarief. Máár, doen ze dit niet? Dan kan het zijn dat je zelf moet bijbetalen.

Bijbetalen

Stel je voor: Max heeft een restitutieverzekering en wil naar Kliniek A voor behandeling X. In heel Nederland rekening zorgverleners maximaal 500 euro voor deze behandeling. Behalve kliniek A. Bij hen kost behandeling X maar liefst 650 euro. De verzekeraar van Max heeft in de polisvoorwaarden een marktconform tarief bepaalt van 500 euro. Max krijgt dus maximaal 500 euro vergoed ondanks het feit dat hij een restitutiepolis heeft.

In de praktijk komt bovenstaande voorbeeld relatief weinig voor. Een verzekerde met een restitutiepolis krijgt doorgaans de volledige rekening vergoed. Het marktconform tarief dient slechts om uitzonderlijk hoge en onredelijke declaraties te voorkomen. Het marktconform tarief is per verzekeraar wisselend. Soms komt het overeen met het gemiddeld gecontracteerd tarief, maar vaak valt het hoger uit.

Wij leggen je graag meer uit over het marktconform tarief én het gemiddeld gecontracteerd tarief.

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct