ZorgKiezer

Wordt een spiraaltje vergoed?

Door: - Leestijd: 2 minuten

Het spiraaltje is een steeds populairder anti-conceptiemiddel; bijna één op de vijf vrouwen kiest ervoor. Het grote voordeel is dat je met een spiraaltje jaren vooruit kan. Afhankelijk van het type spiraaltje hoef je 5 tot 10 jaar niet aan anti-conceptie te denken. Maar wat kost het? En kun je een spiraaltje vergoed krijgen?

Kosten spiraaltje

Hoeveel je zelf moet betalen voor een spiraaltje hangt af van een aantal factoren.

 •  Je leeftijd
 •  De plaatsing
 •  Het type spiraaltje waarvoor je kiest
 •  Of je een aanvullende verzekering hebt

Leeftijd

 • Ben je 17 jaar of jonger? Dan krijg je het spiraaltje en de plaatsing vergoed. 
 • Ben je 18, 19 of 20 jaar oud? Dan krijg je het spiraaltje en de plaatsing vergoed vanuit het basispakket, maar je betaalt wel eigen risico.
 • Ben je 21 jaar of ouder? Dan krijg je het spiraaltje niet vergoed en voor plaatsing door een specialist betaal je eigen risico.

De plaatsing

Het plaatsen van een spiraaltje door de huisarts of verloskundige valt onder de huisartszorg en is dus gratis. Je betaalt wel eigen risico als de gynaecoloog of specialist het spiraaltje plaatst. Plaatsing van een spiraaltje kost dan ongeveer €250 euro.

Verschillende spiraaltjes

Je kunt kiezen tussen verschillende soorten spiraaltjes. Spiraaltjes op basis van koper worden al tientallen jaren veilig gebruikt en zijn hormoonvrij. De bekendste is de T-safe, een koperspiraaltje dat maar liefst 10 jaar mag blijven zitten. De T-safe kost ongeveer €69.- en bij plaatsing bij de huisarts betaal je voor dit spiraaltje dus nog geen 7 euro per jaar. Dat is goedkoper dan zelfs een merkloze anticonceptiepil. Het allergoedkoopste spiraaltje is de 'Multi-Safe', een koperspiraal van ongeveer €50.-, maar deze moet na 5 jaar worden vervangen en is op jaarbasis dus weer iets duurder. Voor vrouwen die last hebben van het T-model van het klassieke spiraaltje (bijvoorbeeld door een kleine baarmoeder) zijn er alternatieven. De 'Ballerine' is een 3D balletje met koperkraaltjes dat uitvouwt in de baarmoeder en de 'Gynefix' is een koordje kralen dat aan de baarmoederwand wordt bevestigd. Deze beide oplossingen kosten ongeveer €110.-

De Mirena en Kyleena spiraaltjes werken op basis van hormonen en ook deze spiraaltjes gaan maximaal 5 jaar mee. Het voordeel van een hormoonspiraaltje vergeleken met de anticonceptiepil is dat er een lagere dosis hormonen nodig is. Dit komt doordat de stofjes lokaal in de baarmoeder worden afgegeven. De nieuwe Kyleena heeft zelfs nog een lagere dosis hormonen dan de Mirena. Toch kunnen bijwerkingen optreden zoals bij de anticonceptiepil. Een bijwerking die vrouwen vaak juist als positief ervaren is een lichtere menstruatie. Hevig bloedverlies kan een reden zijn om voor een hormoonspiraaltje te kiezen. Bij een koperspiraaltje kan de menstruatie juist iets heviger worden. Het hormoonspiraaltje is ook iets betrouwbaarder dan dat het koperspiraaltje; van de 1000 vrouwen die het koperspiraaltje gebruiken raken er per jaar toch 10 zwanger. Bij het hormoonspiraaltje zijn dit 1 of 2 vrouwen per 1000 gebruiksters. Hormoonspiraaltjes zijn wel iets duurder; zowel de Mirena als de Kyleena kosten ongeveer €150.- 

Bespreek met je arts welk spiraaltje geschikt is voor jou. 

Aanvullende verzekering

Met een aanvullende verzekering kan zowel het spiraaltje als de plaatsing vergoed worden. Klik hier voor de lijst aanvullende verzekeringen met een vergoeding voor voorbehoedsmiddelen vanaf 21 jaar. Zeker als je vaker gebruik wil maken van een aanvullende verzekering, bijvoorbeeld voor fysiotherapie of lenzen, kan het gunstig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten waarmee je ook je spiraaltje vergoed krijgt.

In de polisvergelijker van ZorgKiezer kun je aangeven dat je graag een aanvullende verzekering wil voor anticonceptie. Je krijgt dan een overzicht van de goedkoopste polissen die het beste bij jouw wensen passen. 

Besparen op je zorgverzekering

Op ZorgKiezer kun je alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken op prijs, vergoeding en service. Je kiest dus eenvoudig voor de goedkoopste zorgverzekering met de beste vergoeding.

Hulp nodig?

Heb je een vraag over een vergoeding of over de zorgverzekering 2020? Bel ons op 020 261 1600. We helpen je graag verder en kunnen de verzekering ook telefonisch voor je afsluiten.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 61 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd