ZorgKiezer

Zorgverzekering 18 jaar

Door: - Leestijd: 2 minuten

18 jaar, wat betekent dat voor jouw zorgverzekering?

Wanneer je achttien wordt veranderen er een hele hoop dingen. Één van de belangrijke veranderingen is dat je wettelijk verplicht bent om premie voor je zorgverzekering te betalen. Je moet dan in ieder geval een basisverzekering afsluiten. Daarbij kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten, maar dit is niet verplicht. Wanneer je een zorgverzekering gaat aanvragen als je 18 wordt, heb je twee opties:

 • Een eigen zorgverzekering afsluiten
 • Een zorgverzekering via je ouders

1. Een eigen zorgverzekering afsluiten

Je kunt een eigen zorgverzekering afsluiten. Je kunt daarmee een hoop geld besparen, omdat je vaak niet net zoveel zorg nodig hebt als één van jouw ouders. Vergelijk daarom vast alle zorgverzekeringen op ZorgKiezer. Je zorgverzekering gaat in op de eerste dag van de volgende maand na je verjaardag. Als je dus bijvoorbeeld op 4 februari 2020 18 wordt, dan gaat je premieverplichting in vanaf 1 maart 2020. 

2. Een zorgverzekering via je ouders

Je kunt verzekerd blijven op de polis van je ouders. Zij betalen jouw zorgpremie of jij maakt het naar hun over. 

Zorgtoeslag

Wanneer je 18 wordt heb je recht op zorgtoeslag vanaf de maand die volgt op de maand waarin je 18 jaar wordt. De zorgtoeslag is in de meeste gevallen € 99 per maand. Hierdoor wordt jouw zorgverzekering een stuk goedkoper. Zorgtoeslag kan je online aanvragen via de website van de belastingdienst.

Studentenkorting

Als hbo/wo student kom je in aanmerking voor studentenpakketten en kortingen. Hierdoor kan jij je geld mooi aan andere dingen uitgeven.
Let op: Een studentenverzekering is niet in alle gevallen goedkoper. Vergelijk daarom alle zorgverzekeringen goed.

Zo geregeld met een expert

Welke keuze je ook maakt, het is altijd goed om zorgverzekeringen te vergelijken. Vind je het fijn om met een expert de beste zorgverzekering voor jou te vinden? Dan helpen wij jou daar graag bij. Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag via 020 26 11 600 of via WhatsApp.

Informatie voor ouders

Kinderen zijn tot hun 18e gratis meeverzekerd bij één van de ouders op de zorgpolis. Je hoeft dus geen zorgpremie te betalen. Ook betaal je voor een kind tot 18 jaar geen eigen risico. 

Zodra je kind 18 wordt is hij of zij wettelijk verplicht om premie te betalen voor de zorgverzekering. De huidige zorgverzekeraar - waar jouw zoon of dochter nu op is meeverzekerd - zet dan de zorgpolis om in een polis voor volwassenen. Dat is vaak niet de beste optie, omdat de zorgbehoeften van een 18-jarige verschillen met die van jou. Vaak is jouw zoon of dochter daarom 'oververzekerd'. Daarbij komt dat verschillende zorgverzekeraars kortingen voor jongeren of studenten aanbieden. Het is dus vaak goedkoper om een aparte zorgverzekering af te sluiten voor jouw zoon of dochter. Vergelijk daarom alle zorgverzekeringen

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 61 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd