ZorgKiezer

Zorgverzekering 18 jaar

Door: - Leestijd: 4 minuten

18 jaar, wat betekent dat voor jouw zorgverzekering?

Wanneer je achttien wordt veranderen er een hele hoop dingen. Eén van de belangrijke veranderingen is dat je wettelijk verplicht bent om premie voor je zorgverzekering te betalen. Je bent niet meer standaard verzekerd voor de tandarts of fysiotherapeut.

Inhoudsopgave

Een eigen zorgverzekering afsluiten

Als je 18 jaar wordt, kan je een eigen zorgverzekering afsluiten. Je kunt daarmee een hoop geld besparen, omdat je vaak niet net zoveel zorg nodig hebt als één van jouw ouders. Je moet in ieder geval een basisverzekering afsluiten. Daarbij kan je een aanvullende zorgverzekering afsluiten, maar dat is niet verplicht.

Zorgverzekering afsluiten

Hoe het overstappen werkt

Je zorgverzekering gaat in op de eerste dag van de volgende maand na je verjaardag. Als je dus bijvoorbeeld op 4 februari 18 wordt, dan gaat je premieverplichting in vanaf 1 maart. Je kan voor je verjaardag al een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Vraag je pas een zorgverzekering aan na je verjaardag, zorg er dan voor dat je zelf alvast je huidige zorgverzekering hebt opgezegd voor de eerste van de maand. De zorgverzekering kan dan ingaan met terugwerkende kracht in vanaf de eerste van de maand volgend op je verjaardag. Als je niet op tijd je wijzigingen doorgeeft of een overstap doet, dan loopt je verzekering bij je ouders gewoon door, maar moet hier wel premie voor worden betaald.

Een zorgverzekering via je ouders

Je kunt verzekerd blijven op de polis van je ouders. Als je niks wijzigt, dan hou je dezelfde zorgverzekering als die je nu hebt. Hierbij moet je wel opletten op het betalen van de premie. Het verschilt per verzekeraar of ze dit van de rekening van je ouders afschrijven of dat ze dit van jouw eigen rekening incasseren. 

Je ontvangt een nieuwe zorgpolis met daarop de premie. Wanneer je niet overstapt, kan je jouw zorgpasje blijven gebruiken. Je kan altijd met je ouders overleggen wat wijsheid is. Zij hebben al jaren een zorgverzekering en kunnen jou wellicht helpen met de keuze voor het wijzigen van je zorgverzekering of het overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Eigen risico

Wanneer je een eigen zorgverzekering hebt, krijg je ook te maken met het bijbehorende eigen risico. Het eigen risico is een bedrag wat je eerst betaalt voordat de verzekeraar gaat vergoeden. Let op, dit geldt alleen voor zorg vanuit de basisverzekering. De afgelopen jaren is het verplichte eigen risico 385 euro. Je kan dit ook verhogen met maximaal 500 euro tot een bedrag van 885 euro (in 2021). Dat is het vrijwillige eigen risico. Je krijgt voor het verhogen van je eigen risico, korting op je zorgpremie. Dit kan meer dan 20 euro per maand schelen op je kosten. Let wel op dat je wat geld opzij zet hiervoor. Stel dat je het hele eigen risico verbruikt, dan moet je wel 885 euro kunnen betalen. 

Wanneer je tussentijds overstapt omdat je 18 jaar wordt, zal voor dat jaar het eigen risico naar rato worden berekend. Dat houdt in dat je voor dat jaar een lager eigen risico hebt. 

Voorbeeld berekening
Word je in april 18 jaar en je hebt een eigen risico van 385 euro? Dan wordt het eigen risico voor dat jaar:

385/12 maanden x 8 overgebleven maanden = 256,66 euro eigen risico

Gespreid betalen eigen risico

Wanneer je kiest voor het standaard eigen risico, dan heb je de optie om deze vooraf gespreid te betalen. Dit kan fijn zijn als je al weet dat je het hele bedrag op zal maken. Dan heb je niet aan het einde van het jaar een rekening van het volledige eigen risico. Je kan hier ook voor kiezen als je niet zeker bent of je het gaat gebruiken, maar liever niet een onverwachte hoge rekening wil. Je betaalt bij de meeste verzekeraars het eigen risico in 10 termijnen bovenop je maandelijkse zorgpremie. Wat je aan het einde van het jaar niet hebt gebruikt aan eigen risico, krijg je dan weer netjes terug. Bij een eigen risico van 385 euro, betaal je 10 maanden 38,50 euro extra premie. Het gespreid betalen van het eigen risico is alleen mogelijk bij het verplichte bedrag. Kies jij om dit te verhogen met een vrijwillig eigen risico, dan kan je dit niet vooraf gespreid betalen.

Opties voor het eigen risico

 • Standaard eigen risico (verplicht)
 • Vrijwillig eigen risico (tot max 500 euro)
 • Gespreid betalen eigen risico (alleen mogelijk bij standaard)
 • Achteraf betalingsregeling (altijd mogelijk na het maken van kosten)

Wil je nog meer weten of het eigen risico? Wij hebben het uitgelegd op de pagina: Eigen risico, wat is dat?

Zorgtoeslag

Wanneer je 18 jaar wordt heb je recht op zorgtoeslag. Je krijgt dit vanaf de maand die volgt op de maand waarin je 18 wordt. De zorgtoeslag wordt via de belastingdienst uitgekeerd en het ligt aan jouw inkomen hoe hoog dat bedrag is. Het bedrag aan zorgtoeslag komt vaak in de buurt van de premie die gemiddeld wordt gerekend voor de basisverzekering. Als je recht hebt op zorgtoeslag wordt jouw zorgverzekering een stuk goedkoper. Zorgtoeslag kan je online aanvragen via de website van de belastingdienst.

DigiD aanvragen

Wil je zorgtoeslag aanvragen, dan heb je hier wel een DigiD voor nodig. Deze kan je aanvragen op de website van DigiD. Je hebt jouw DigiD ook nodig om in te kunnen loggen in jouw eigen omgeving van je zorgverzekeraar. In de "mijn" omgeving van jouw zorgverzekering kan je onder andere zien hoe hoog jouw premie is, hoeveel eigen risico je nog hebt en hoe jouw polis eruit ziet. Let wel op, het aanvragen van DigiD duurt enkele dagen. 

Studentenkorting

Als hbo/wo student kun je in aanmerking komen voor studentenpakketten en eventuele korting op je zorgverzekering. Hierdoor kan jij je geld mooi aan andere dingen uitgeven.
Let op: Een studentenverzekering is niet in alle gevallen goedkoper. Vergelijk daarom alle zorgverzekeringen goed. Ben jij geen student, dan kan je ook kijken naar collectieve verzekeringen. Deze lopen bijvoorbeeld via werkgevers of sportverenigingen. Let hierbij ook goed op of het aangeboden pakket wel past bij jouw zorgwensen.

Korting op je zorgverzekering

Ben je geen student, maar wil je graag niet te veel betalen voor je zorgverzekering. Dan zijn er ook andere kortingen waar je gebruik van kan maken. Via vergelijkingswebsites kan je per verzekeraar zien wat de zorgverzekering kost. Daarbij kunnen vergelijkers ook kortingen onderhandelen waardoor de zorgverzekering goedkoper is. Er zijn ook verzekeraars die een lager bedrag rekenen voor specifieke leeftijdsgroepen. Vergelijk daarom verschillende zorgverzekeringen voordat je een keuze maakt. 

Wil je weten op welke manier je nog meer korting op je zorgverzekering kan krijgen? 
Dat hebben we uitgelegd op de pagina: korting op je zorgverzekering

Zo geregeld met een expert

Welke keuze jij ook maakt, het is altijd goed om zorgverzekeringen te vergelijken. Vind je het fijn om samen met een expert de beste en goedkoopste zorgverzekering voor jou te vinden? Dan helpen wij jou daar graag bij. Je kunt ons telefonisch bereiken van maandag t/m vrijdag via 020 26 11 600. Overstappen is gratis en zo geregeld. Kan je niet bellen, we helpen je ook graag via onze chat op de website. 

Informatie voor ouders

Kinderen zijn tot hun 18e gratis meeverzekerd bij één van de ouders op de zorgpolis. Je hoeft dus geen zorgpremie te betalen voor kinderen. Ook betaal je voor een kind tot 18 jaar geen eigen risico. 

Zodra je kind 18 wordt is hij of zij wettelijk verplicht om premie te betalen voor de zorgverzekering en gaat het eigen risico ook gelden. De huidige zorgverzekeraar, waar jouw zoon of dochter nu op is meeverzekerd, zet dan de zorgpolis om in een polis voor volwassenen. Dat is vaak niet de beste optie, omdat de zorgbehoeften van een 18-jarige vaak verschillen met die van jou. Meestal is jouw zoon of dochter daarom 'oververzekerd', wat inhoudt dat er heel veel door de verzekering wordt vergoed waarvan geen gebruik zal worden gemaakt. 

Het is verstandig om na te gaan of de zorgverzekering moet worden aangepast of dat jouw kind moet overstappen naar een andere verzekeraar. Welke zorg werd er gebruikt en wat is de verwachting? De tandarts en de fysiotherapeut zijn bijvoorbeeld niet meer verzekerd. 

Jongeren kunnen ook voordeliger af zijn, omdat verschillende zorgverzekeraars kortingen voor jongeren of studenten aanbieden. Het is dus vaak goedkoper om een aparte zorgverzekering af te sluiten voor jouw zoon of dochter. Vergelijk daarom alle zorgverzekeringen.

Gratis cadeau bij je overstap

Ben je 18 jaar en weet je niet zeker of je moet overstappen of je huidige zorgverzekering moet wijzigen? Op ZorgKiezer kan je eenvoudig de verschillende zorgverzekeraars vergelijken. Je vult je wensen in en je krijgt in één oogopslag een lijst te zien van de zorgverzekeringen die het beste bij jou passen. Je kan gratis gebruik maken van de vergelijker en overstappen kost ook helemaal niks. Stap je over via ZorgKiezer naar een andere verzekeraar, dan kan je ook nog kiezen voor een overstap cadeau. Je kan op dit moment kiezen voor gratis 3 maanden online sporten of een gratis Oral-B tandenborstel als je aan de voorwaarden voldoet. 

Overgestapt? Verdien 10 euro!

Ben jij via ZorgKiezer overgestapt? Deel dit dan met je vrienden en verdien 10 euro per aanvraag. Wij hebben een tell a friend actie waarmee je via een unieke link anderen kan laten overstappen. Stapt een van je vrienden over via jouw link, dan krijg jij hiervoor een Bol.com bon ter waarde van 10 euro. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 61 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd