ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 19:00
Contact

Backpacken of wereldreis zorgverzekering

Door: - Leestijd: 2 minuten

Ga je op wereldreis of een tijdje backpacken? Een te gek plan! Maar als je voor langere tijd uit Nederland blijft, kan het gevolgen hebben voor jouw zorgverzekering. ZorgKiezer zet alle informatie op een rijtje.

Als je voor langere tijd op reis gaat is het verstandig om de gevolgen voor je zorgverzekering te onderzoeken. Beantwoord de volgende drie dingen:

 1. Hoe lang ga je op reis?
 2. Waar ga je naartoe?
 3. Ga je tijdens je reis ook werken? (Zo ja, hoe lang en krijg je betaald?)

Als je dit weet kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar. Zij onderzoeken of je de verzekering moet stopzetten. 

Duur van de reis

De meeste mensen gaan niet langer dan een jaar op reis. Duurt je reis korter dan een jaar? Dan blijft je Nederlandse zorgverzekering geldig. Daardoor ben je ook verzekerd op de spoedeisende hulp in het buitenland. Zelfs als je niet ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. Als je gaat werken in het buitenland verandert dit. Ga je langer dan een jaar op reis? Dan is je Nederlandse zorgverzekering niet meer geldig. Zet je verzekering stop op de datum van vertrek naar het buitenland. Wil je langer dan een jaar, maar korter dan drie jaar reizen? Met de verklaring ‘niet Wlz verzekerd’ kun je een Nederlandse zorgverzekering behouden. De verklaring vraag je aan bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). 

Opzeggen zorgverzekeraar 

Voor veel reizigers kan het financieel voordelig zijn om de zorgverzekering stop te zetten. De Nederlandse wet staat dit toe. Hiervoor gelden wel voorwaarden:

 • Je verblijft binnen een periode van 12 maanden minimaal 8 maanden in het buitenland. Deze periode hoeft niet aaneengesloten te zijn. 
 • Je schrijft jezelf uit bij de gemeentelijke basis administratie. 
 • Zonder Nederlandse zorgverzekering ontvang je bepaalde toeslagen niet meer, zoals huur- en zorgtoeslag. Belangrijk: zorg wel voor een vervangende buitenlandse zorgverzekering of speciale reisverzekering.
 • Uitschrijven is mogelijk als je verder geen financiële of rechtmatige verplichtingen hebt (denk aan kinderbijslag of een huis via de gemeente). Vraag dit na bij je verzekeraar. 

Het opzeggen van een zorgverzekering is vaak voordelig voor studenten of afgestudeerden zonder vaste baan, huis of kinderen. Bespreek altijd de voorwaarden van het opzeggen met je eigen verzekeraar. 

Werken in het buitenland

Veel reizigers en backpackers kiezen ervoor om te gaan werken in het buitenland. Dit kan jouw recht op zorgverzekering beïnvloeden. Er zit verschil in werken binnen de EU, EER, een verdragsland of niet-verdragsland. Ook is het belangrijk om te weten hoe lang je gaat werken.

EU/EER of verdragsland

Als je een baan krijgt in een EU/EER land, Zwitserland of verdragsland is het belangrijk om je te verzekeren in het land waar je werkt. Dit is verplicht op de dag dat je begint met je werkzaamheden. Werk je niet in een EU/EER of verdragsland? Dan geldt noodzakelijke medische zorg op basis van je European Health Insurance Card (EHIC). 

Buiten EU/EER of verdragsland

 • Werk je niet of korter dan drie maanden in een niet-verdragsland, dan blijf je verzekerd in Nederland. 
 • Werk je langer dan drie maanden (aaneengesloten) in een niet-verdragsland, dan geldt je Nederlandse zorgverzekering niet meer en mag je het stopzetten. Je hebt hiervoor een verklaring nodig van de ambassade uit het land waar je wilt werken. Deze verklaring is belangrijk en dien je bij terugkeer, inclusief arbeidscontract en loonstroken, in bij je oude zorgverzekering. Doe je dit niet? Dan moet je alsnog zorgpremie betalen voor de periode waarin je hebt gewerkt. 

Sommige reizigers weten nog niet of ze langer dan drie maanden gaan werken. Tip: je kunt de zorgverzekering stopzetten op het moment dat je vertrekt. Regel wel dat je in het buitenland verzekerd blijft als je nog geen nieuwe verzekering hebt. 

Terugkomst

Nadat je terugkomt van je wereldreis of backpacktrip moet je binnen vier maanden weer een zorgverzekering hebben. Hiervoor moet je bij een gemeente ingeschreven staan. Neem voor advies contact op met je zorgverzekeraar.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd