ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:00
Contact

Collectiviteitskorting: wat is dat?

Door: - Leestijd: 3 minuten

Als je een collectieve zorgverzekering afsluit, krijg je collectiviteitskorting op de aanvullende verzekering. Bij deze verzekering is een groep mensen samen verzekerd, waardoor de verzekeraar korting kan bedingen en deze kan doorrekenen op jouw polis. Dit is het geval als je bijvoorbeeld een verzekering afsluit via je werkgever, als zelfstandige of bij vereniging of een instelling zoals de gemeente. Vaak kom je zo goedkoper uit met je polis dan bij een particuliere verzekering en dat scheelt in de kosten. Zo’n collectieve korting is vaak per jaar doorberekend. Ga naar korting zorgverzekering 2024 om alle collectieve kortingen te vinden die bij ZorgKiezer bekend zijn.

Hoe lang nog collectiviteitskorting?
Collectiviteitskorting afgeschaft en gemeentepolis blijft
Korting per verzekering bekijken en vergelijken

Hoe lang nog collectiviteitskorting?

Tot en met 2022 geldt de collectiviteitskorting op zowel de basis- als de aanvullende verzekering als je collectief bent verzekerd. Dit was van toepassing voor zorgverzekeraars als Zilveren Kruis, Centraal Beheer, CZ, Univé en tal van andere aanbieders.

Per 2023 wordt de collectiviteitskorting op de basisverzekering afgeschaft is te lezen op Rijksoverheid.nl en kunnen verzekeraars de korting alleen nog toepassen op de aanvullende verzekering. Het idee daarachter is dat het zou moeten leiden tot een overzichtelijker polisaanbod. Is jouw huidige zorgverzekering er eentje met collectiviteitskorting? Dan zal dit dus verdwijnen en is het wellicht interessant om over te stappen.

Kruissubsidiëring door korting 

De Tweede Kamer past deze regel aan, omdat dit eerlijker is voor verzekerden. In de praktijk kwam het vaak voor dat collectieve zorgverzekeraars eerst hun premie verhoogden, waarna slechts bepaalde groepen konden profiteren van een korting. Ze noemen dit kruissubsidiëring: waar de één meer premie betaalt, kan de ander meer korting krijgen en een lagere premie betalen. Door de collectiviteitskorting op de basisverzekering af te schaffen, kan de overheid de kruissubsidiëring rechttrekken.

Collectiviteitskorting afgeschaft en gemeentepolis blijft

In principe zijn er verschillende soorten collectiviteitskortingen. De betekenis is daarom eigenlijk tweeledig. Een korting die geldt voor de gemeentepolis bij jouw gemeente of de collectiviteitskorting die tot 2023 geldt bij een zorgverzekering vanuit de werkgever.

Collectiviteitskorting werkgever (collectieve verzekering)

Collectiviteitskorting voor de basiszorgverzekering verdwijnt. Vanwege de afschaffing van de collectiviteitskorting op de basisverzekering kunnen zorgverzekeraars minder korting geven, maar ook minder prijsstijgingen doorvoeren bij andere, particuliere polissen. Het aantal collectiviteiten zal daarom naar verwachting dalen. Bij het afsluiten of vergelijken van een nieuwe verzekering zul je minder keuze hebben, wat een veel overzichtelijker beeld geeft van het aanbod aan verzekeringen en polissen. Wil je weten of de afschaffing van de collectiviteitskorting gevolgen heeft voor jouw situatie of wil je meer informatie over dit onderwerp? Bij ZorgKiezer leggen wij het je uit of kun je direct een nieuwe zorgverzekering vinden.

Collectiviteitskorting vanuit de overheid via jouw gemeente

Heb je een laag inkomen, een beperking of chronische zorg? Dan kun je via jouw gemeente de gemeentepolis afsluiten: een collectieve zorgverzekering die (bijna) alle gemeentes in Nederland aanbieden. Deze zorgverzekering is goedkoper dan een normale zorgverzekering. Wil je meer weten over de gemeentepolis? Ga dan naar Gezondverzekerd.nl. Voor het afsluiten van de gemeentepolis kun je terecht bij jouw gemeente.

Bij ZorgKiezer hebben wij met bepaalde zorgverzekeringen aparte afspraken gemaakt. Zo kunnen wij onze eigen collectieve korting aanbieden. Deze korting geldt alleen als je bij ZorgKiezer overstapt en kan oplopen tot wel 20% per jaar. Om in aanmerking te komen voor deze korting moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals zzp’er zijn. In onze vergelijker tonen wij automatisch deze kortingen als de verzekering aansluit op jouw situatie; zo zie je vanzelf welke zorgverzekering met welk pakket voor jou de voordeligste keuze is.

Korting per verzekering bekijken en vergelijken

Via ZorgKiezer kun je ieder jaar heel gemakkelijk allerlei soorten collectieve zorgverzekeringen vergelijken. Kies je voor zo’n zorgverzekering? Ook als je deze uiteindelijk afsluit via ZorgKiezer, profiteer je van collectiviteitskorting en extra voordelen zoals een overstapcadeau. Zo heb je als het ware toch een collectieve zorgverzekering. Ga naar Zorgpremie 2024 om de kosten per zorgverzekeraar te bekijken.

Wij raden altijd aan om de inhoud en en kosten van de pakketten goed met elkaar te vergelijken, want soms verzeker je jezelf voor zorg waarvan je zeker weet dat je deze niet gebruikt. Een andere – soms zelfs particuliere – zorgverzekering kan dan goedkoper zijn. Vergelijk dus altijd je zorgverzekering via de zorgvergelijker van ZorgKiezer om te zien wat de beste en goedkoopste keuze dit jaar is voor goede zorg die jij nodig hebt.

Meer weten? Ga naar collectieve zorgverzekering.

Lees meer over: Overige onderwerpen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd