ZorgKiezer

Gemoedsbezwaard

Door: - Leestijd: 1 minuut

Wil je geen zorgverzekering afsluiten omdat dit in strijd is met jouw levensbeschouwing of geloof? In dat geval ben je gemoedsbezwaard.

Erkend gemoedsbezwaarde

Om ontheffing te krijgen van de wettelijk verplichte zorgverzekering moet je officieel erkend worden als gemoedsbezwaarde door de Sociale Verzekeringsbank. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kun je het formulier 'Verklaring van gemoedsbezwaren' aanvragen en invullen. Als je geregistreerd bent als gemoedsbezwaarde, krijg je van de SVB een 'Ontheffing verzekeringsplicht wegens gemoedsbezwaren'. De SVB geeft dit vervolgens aan de belastingdienst door.

Bijdragevervangende belasting in plaats van zorgpremie

Omdat gemoedsbezwaarden geen zorgpremie betalen zijn zij verplicht om in plaats daarvan een bijdragevervangende belasting te betalen. De hoogte hiervan is vergelijkbaar met de inkomensafhankelijke premie van een verzekeringsplichtige met een vergelijkbaar inkomen.
Het College zorgverzekeringen zet deze bedragen op een spaarrekening. Indien een gemoedsbezwaarde een beroep moet doen op medische zorg kunnen zij voor de vergoeding van hun zorgkosten gebruik maken van het spaarsaldo, maar alleen voor zover het spaartegoed voldoende is. Gemoedsbezwaarden hebben geen recht op de zorgtoeslag die via de belastingdienst kan worden verstrekt aan mensen met lagere inkomens.

Nederland telt ongeveer 11.000 gemoedsbezwaarden.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct