ZorgKiezer

NZa (Nederlandse Zorgautoriteit)

Door: - Leestijd: 1 minuut

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is een zelfstandig bestuursorgaan die toezicht houdt op de zorgaanbieders en verzekeraars in Nederland.
De NZa heeft als doel toegankelijke, betaalbare en goede gezondheidszorg voor iedereen te bevorderen. Zo stelt ze stelt de tarieven, budgetten en prestaties vast en adviseert de minister over gesignaleerde inconsistenties in de zorg. Deze adviezen baseren zij op feiten, onderzoekgegevens en analyse.

Transparantie

De NZa is van mening dat heldere informatie over het zorgaanbod, de kwaliteit van de zorg en de prijs van het aanbod belangrijk is voor het inkopen van zorg door zorgverzekeraars en voor het keuzeproces van verzekerden.
De NZa legt verplichtingen op aan verzekeraars en zorgverleners ten aanzien van transparantie. Wanneer er niet aan deze verplichtingen wordt voldaan kunnen zij handhavend optreden.

Toegankelijkheid

Zorg moet voor iedereen toegankelijk zijn. Zorg moet bijvoorbeeld binnen redelijke reisafstand, binnen een redelijke tijd en onder redelijke voorwaarden beschikbaar zijn.
De NZa bekijkt per sector of de toegankelijkheid van de zorg voldoende blijft en adviseert de minister indien er sprake is van een probleem.

Betaalbaarheid

Naast transparant en toegankelijk moet zorg ook betaalbaar blijven. De premie voor de basisverzekering moet betaalbaar blijven. De NZa houdt zich bezig met vraagstukken zoals welke zorg noodzakelijke basiszorg is, waar de eigen verantwoordelijkheid van de consument ligt en hoe we ervoor zorgen dat de zorg de goede kwaliteit behoud.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd