ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:00
Contact

Onverwachte terugkeer naar huis

Door: - Leestijd: 2 minuten

Een onverwachte terugkeer naar huis na een ongeval of vanwege ziekte? Het vervoer naar huis wordt, bijvoorbeeld een gipsvlucht, wordt repatriëring genoemd. Repatriëring wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Repatriëring kan door middel van een ambulance, vliegtuig of helikopter.

Hier wordt onder verstaan:

 • Kosten van vervoer (ambulance, taxi, vliegtuig) terug naar Nederland;
 • Begeleiding die daarvoor nodig is;
 • Kosten voor het brengen of toezenden van geneesmiddelen (die niet verkrijgbaar zijn in het buitenland).

Repatriëring en corona

Vanaf 15 juni 2020 is het weer mogelijk om op vakantie te gaan naar landen binnen de EU, Schengenlanden en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Code oranje wordt voor deze landen bijgesteld naar code geel. Bij code geel zijn vakantiereizen mogelijk, maar zijn hier wel risico's aan gebonden. De regels omtrent vakantie kunnen per land verschillen. Het is belangrijk dat iedereen de verantwoordelijkheid neemt om vooraf goed te controleren welke regels er gelden en of het reizen verstandig is. 

Mocht je op reis zijn en de actuele regels in dat land worden aangescherpt. Dan ben je zelf verantwoordelijk om op een veilige manier thuis te komen. Nederland zal geen mensen repatriëren vanwege aangescherpte regels omtrent corona. Het is een persoonlijke afweging of je een vakantie wilt boeken voor het najaar of dat je daar nog even mee wacht. Deze maatregelen gelden vanaf 15 juni 2020, dat geldt echter niet voor alle landen. Er is een overzicht van de actuele reisadviezen beschikbaar. Deze lijst wordt bijgewerkt zodra er meer grenzen open gaan. 

Reisverzekering

Bijna elke reisverzekering vergoedt de terugkeer naar huis na een ongeval of ziekte. Is een van de verzekerden overleden tijdens de vakantie dan regelt de reisverzekering ook de terugkeer van de overledene. Krijg je een ongeval of word je ziek tijdens je vakantie? Neem dan altijd contact op met de alarmcentrale van de reisverzekeraar. Deze helpt je met het terugkeren naar huis. Ben jij besmet geraakt met corona in het buitenland en wil je terug naar Nederland, dan gelden hiervoor andere regels. 

Risicovolle sport

Ga je een risicovolle sport beoefenen op vakantie? Dan moet je in veel gevallen een extra module afsluiten bij je reisverzekering wil je repatriëring vergoed hebben. Bijvoorbeeld een wintersport dekking.

Bagage

Ook voor de terugkeer van je bagage of auto kun je bij je reisverzekering een extra dekking kiezen. Let op: Ben je al verzekerd voor pechhulp via een andere verzekering? Dan is dat niet meer nodig.

Familielid thuis ernstig ziek of komt te overlijden

Wordt een familielid ernstig ziek of komt iemand te overlijden tijdens uwe vakantie. Dan kun je jezelf hiervoor verzekeren door een annuleringsverzekering.

Wordt een naaste familielid ernstig ziek of komt te overlijden? Dan kunt u zichzelf hiervoor verzekeren door een annuleringsverzekering af te sluiten. In de polisvoorwaarden van de annuleringsverzekering staat precies beschreven wat er is verzekerd.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct