ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 19:00
Contact

Wordt een spiraaltje vergoed?

Door: - Leestijd: 3 minuten

Het spiraaltje is een steeds populairder anticonceptiemiddel; bijna één op de vijf vrouwen kiest ervoor. Het grote voordeel is dat je met een spiraaltje jaren vooruit kan. Afhankelijk van het type spiraaltje hoef je 5 tot 10 jaar niet aan anticonceptie te denken. Maar wat kost het? En kun je een spiraaltje vergoed krijgen?

Zorgverzekeringen vergelijken voor 2022? 

Check direct wat zorgverzekeraars vergoeden en vergelijk

Wordt een spiraal plaatsen vergoed?

Een spiraaltje plaatsen wordt in sommige situaties vergoed, maar niet altijd. Hoeveel je zelf moet betalen voor een spiraaltje hangt af van een paar factoren:

 • Je leeftijd
 • Wie het spiraaltje gaat plaatsen: huisarts of specialist
 • Het type spiraaltje waarvoor je kiest
 • Of je een aanvullende verzekering hebt

Voor welke leeftijd zit een spiraal in de basisverzekering?

Of een spiraal plaatsen vergoed wordt door de verzekering, hangt af van je leeftijd. Een kort overzicht:

 • Ben je 17 jaar of jonger? Dan krijg je het spiraaltje en de plaatsing vergoed. 
 • Ben je 18, 19 of 20 jaar oud? Dan krijg je het spiraaltje en de plaatsing vergoed vanuit het basispakket, maar je betaalt wel eigen risico.
 • Ben je 21 jaar of ouder? Dan krijg je het spiraaltje niet vergoed en voor plaatsing door een specialist betaal je eigen risico.

Kosten spiraal plaatsen door de verloskundige of huisarts

Het plaatsen van een spiraaltje door de huisarts of verloskundige valt onder de huisartsenzorg en is dus gratis. Je hoeft deze kosten niet voor te schieten. Informeer eerst of jouw huisarts of verloskundige dit ook doet. De huisarts of verloskundige moet hier namelijk voor getraind zijn. Veel vrouwen ervaren het als prettig om de spiraal te laten plaatsen bij de verloskundige. Wie al zwanger is geweest, ervaart het contact met de verloskundige vaak als vertrouwd.

Kosten spiraal plaatsen gynaecoloog

Je betaalt wel eigen risico als de gynaecoloog het spiraaltje plaatst. Dit gaat om een bedrag van €250. Je hebt dan te maken met een ervaren specialist. Het is door het eigen risico wel wat prijziger. Of je de spiraal laat plaatsen door de gynaecoloog of de huisarts hangt uiteindelijk af van je eigen voorkeur.

Kosten spiraal laten zetten: verschillende soorten spiraaltjes

Je kunt kiezen tussen verschillende soorten spiraaltjes. Elk hebben ze hun eigen voor – en nadelen. Daarbij verschillen spiraaltjes onderling in de kosten en hoelang je ze kunt gebruiken: zo mag de T-Safe wel 10 jaar blijven zitten. Belangrijk is na te denken over welk type spiraal het beste bij je past. We raden aan om dit vooraf met je huisarts te overleggen. Hieronder geven we een overzicht van alle typen spiraaltjes en de bijkomende kosten en bijzonderheden.

Kosten voor koperspiraal zetten

Spiraaltjes op basis van koper zijn erg bekend. Ze worden al tientallen jaren veilig gebruikt en zijn hormoonvrij. De bekendste koperspiraal is de T-safe, een spiraaltje dat maar liefst 10 jaar mag blijven zitten. De T-safe kost ongeveer €69. Bij plaatsing bij de huisarts betaal je voor dit spiraaltje dus nog geen €7 per jaar. Dat is goedkoper dan zelfs een merkloze anticonceptiepil. Het allergoedkoopste spiraaltje is de 'Multi-Safe', een koperspiraal van ongeveer €52. Je moet deze wel na 5 jaar vervangen. Op jaarbasis is de ‘Multi-Safe’ dus weer iets duurder. Een voordeel van het koperspiraaltje is dat er geen extra hormonen in je lichaam terecht komen. Een aandachtspunt is dat 10 op de 1.000 vrouwen per jaar toch zwanger raakt met een koperspiraaltje. Je menstruatie kan met een koperspiraal iets heftiger zijn.

Kosten voor alternatieve koperspiraal

Voor vrouwen die last hebben van het T-model van het klassieke spiraaltje (bijvoorbeeld door een kleine baarmoeder) zijn er alternatieven. De 'Ballerine' is een 3D balletje met koperkraaltjes dat uitvouwt in de baarmoeder en de 'Gynefix' is een koordje kralen dat aan de baarmoederwand wordt bevestigd. Beide oplossingen kosten €110 tot €120.

Wat zijn de kosten van een spiraaltje met hormonen?

De Mirena en Kyleena spiraaltjes werken op basis van hormonen. Net als de meeste koperspiraaltjes gaan hormoonspiraaltjes maximaal 5 jaar mee. Het voordeel van een hormoonspiraaltje vergeleken met de anticonceptiepil is dat er een lagere dosis hormonen nodig is. Zo’n lage dosis is voldoende omdat de hormonen lokaal in de baarmoeder worden afgegeven. De nieuwe Kyleena spiraal heeft zelfs nog een lagere dosis hormonen dan de Mirena spiraal. Toch kunnen bijwerkingen optreden zoals bij de anticonceptiepil. Een bijwerking die vrouwen vaak juist als positief ervaren, is een lichtere menstruatie. Het hormoonspiraaltje is wat betrouwbaarder dan het koperspiraaltje. Ongeveer 1 à 2 vrouwen op de 1.000 gebruiksters van hormoonspiraaltjes wordt zwanger. Hormoonspiraaltjes zijn iets duurder dan koperspiraaltjes. Zowel de Mirena als de Kyleena kosten ongeveer €150.

Spiraal vergoed door een aanvullende verzekering

Met een aanvullende zorgverzekering kunnen het spiraaltje én de plaatsing ervan vergoed worden. Als je daarnaast aanvullende zorg wilt zoals lenzen of fysiotherapie, is zo’n verzekering zeker de moeite waard.

Alle zorgpremies voor 2022 zijn bekend.

Vergelijk direct alle zorgverzekeringen »

Twijfel je nog? Dan kun je gelukkig altijd nog terug. Door koop op afstand heb je 14 dagen bedenktijd.

Besparen op je zorgverzekering

In de polisvergelijker van ZorgKiezer kun je aangeven dat je een aanvullende verzekering wilt voor anticonceptie. Je krijgt dan een overzicht van de goedkoopste polissen die het beste bij jouw wensen passen. Zo kies je eenvoudig voor de goedkoopste zorgverzekering met de beste vergoeding.

Vragen over een spiraal in je basisverzekering of aanvullende pakket?

Heb je een vraag over een vergoeding of over de zorgverzekering in 2022? Bel ons op 020 261 1600. We helpen je graag verder en kunnen de verzekering ook telefonisch voor je afsluiten.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd