ZorgKiezer

Vergoeding stottertherapie

Door: - Leestijd: 2 minuten

Stottertherapie is een vorm van logopedie die wordt toegepast bij stotteren. Bij stottertherapie richten specialisten zich op individuen. De therapie is voor iedereen anders.

Wat is stotteren?

Stotteren is een spraakstoornis waarbij klanken of lettergrepen worden herhaald of verlengd. Daarnaast kan het bij stotteren voorkomen dat er meebewegingen zijn in het gezicht en in de lichaamsdelen, dat de adem wordt verstoord en dat men transpireert door spanning. Naast deze symptomen zijn er ook symptomen die niet zichtbaar zijn, zoals het vermijden van bepaalde woorden en de angst om te spreken.

Het verschil tussen logopedie en stottertherapie

Het probleem bij stotteren is vaak complexer dan bij andere spraakproblemen. Dit vereist meer kennis en vaardigheden van de therapeut. Dit komt doordat er vaak psychologische aspecten bij komen kijken. Zo wordt er gewerkt aan verschillende emoties zoals angst, boosheid en onzekerheid. Op de website van de Nederlandse Vereniging van Stottertherapie kun je een stottertherapeut bij jou in de buurt vinden.

Wat is stottertherapie?

Bij stottertherapie wordt er gewerkt aan twee verschillende onderdelen:

 • De vloeiendheid van de spraak; 
 • Het leren omgaan met stotteren.

Stottertherapie is voor iedereen anders en de behandelingen zijn daarom individueel. Je kunt er echter ook voor kiezen om groepstherapie te doen. Bij groepstherapie kun je oefeningen vanuit de individuele therapie oefenen in een veilige omgeving. 

Wordt stottertherapie vergoed?

Stottertherapie is een specialisatie en valt onder logopedie. Op dit moment wordt logopedie vanuit de basisverzekering vergoed. Dit betekent dat elke zorgverzekeraar stottertherapie vergoed. Voor de vergoeding vanuit de basisverzekering zijn een aantal punten belangrijk

 • Om naar een stottertherapeut te gaan heb je een verwijzing van een (huis)arts nodig. Er zijn een aantal zorgverzekeraars die een directe toelating logopedie toestaan na een vooronderzoek uitgevoerd door een stottertherapeut of stottercentrum;
 • Bij een vergoeding vanuit de basisverzekering is het eigen risico van toepassing als je 18 jaar of ouder bent;
 • Kies je een stottertherapeut dat geen contract heeft met de zorgverzekeraar valt de vergoeding lager uit.

Het is dus belangrijk om je vooraf goed te laten informeren bij je zorgverzekeraar. 

Zorgverzekering vergelijken

Ben je nog opzoek naar een geschikte zorgverzekeraar? Met behulp van de ZorgVergelijker van ZorgKiezer.nl kun je zorgverzekeringen vergelijken. Wil je hierbij geholpen worden? Je kunt gratis contact met ons opnemen via het telefoonnummer 020 2611 600. Ons team van zorgspecialisten staat klaar om je te helpen.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd