ZorgKiezer

Zorgsturing: restitutiepolis of naturapolis

Door: - Leestijd: 2 minuten

Zorgsturing houdt in dat zorgverzekeraars zelf in hun voorwaarden bepalen naar welke zorgverleners je kunt gaan om een vergoeding van hen te krijgen. Niet bij iedere zorgverzekering word je beperkt in de zorgkeuze.

Verschil naturapolis restitutiepolis

Er bestaat een verschil tussen de naturapolis en de restitutiepolis. Bij een restitutiepolis bepaal je zelf naar welke zorgverlener je gaat. De rekening betaal je in de meeste gevallen eerst zelf en deze wordt later vergoed door je zorgverzekeraar. Bij een naturapolis heeft een zorgverzekeraar contracten met bepaalde zorgverleners. Alleen bij deze zorgverleners kun je terecht om een vergoeding te krijgen. Bij een naturapolis heb je dus geen vrije zorgkeuze. Een naturapolis is iets goedkoper dan een restitutiepolis.

Wanneer je zorgverzekeringen gaat vergelijken, wordt er duidelijk aangegeven of het om een restitutiepolis gaat of om een naturapolis. Staat er bij 'vrije zorgkeuze' een 'ja', dan is er sprake van een restitutiepolis. Staat er een 'nee', dan gaat het om een naturapolis. 

Kan ik nog wel terecht bij mijn ziekenhuis?

Wil je zeker weten dat je terecht kunt bij je eigen ziekenhuis, controleer dan van tevoren de voorwaarden van een zorgverzekering of sluit een restitutieverzekering af. Bij een restitutieverzekering kun je overal terecht. Je bent maandelijks wel iets meer geld kwijt aan een restitutieverzekering.

Wanneer je in onze zorgvergelijker zorgverzekeringen gaat vergelijken wordt per zorgverzekeraar aangegeven bij welke ziekenhuizen je terecht kunt.

Naturapolis met beperkte contractering (budgetpolis)

Deze polis is een natura zorgverzekering met een beperkte keuzevrijheid. Deze naturaverzekering (beperkte keuzevrijheid) wordt steeds populairder vanwege de lage zorgpremie. Mensen die kiezen voor deze 'gestripte' polis betalen per maand weinig. Wanneer je het eigen risico verhoogd, wordt de te betalen zorgpremie nog lager.

Op zoek naar een zorgverzekering voor 2024? 

  • Elk jaar worden de pakketten opnieuw samengesteld. Wij vergelijken deze op ZorgKiezer. De term budgetpolis wordt door de verzekeraars niet gebruikt. Zij noemen de naturaverzekering dan wel vaak een vergelijkbare term als 'basis budget' of 'selectpolis'.

Bekijk ons overzicht van goedkoopste zorgverzekeringen en sluit direct af. Op ZorgKiezer ontvang je tot 12% extra korting op je zorgpremie.

Heb je vragen?

Bel ons op het telefoonnummer 020 261 1600  Er staat een team van zorgspecialisten klaar om je te helpen.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct