ZorgKiezer

Zorgverzekering voor studenten

Door: - Leestijd: 3 minuten

Eenzorgverzekeringis verplicht wanneer je 18 jaar of ouder bent. Studenten die een zorgverzekering nodig hebben, doen er goed aan om eerst zorgverzekeringen te vergelijken. Alleen al door te vergelijken zal je de beste zorgverzekering voor jezelf vinden. Dit kan je veel geld besparen.

Waarom een studenten zorgverzekering?

Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig kan zijn om als student een studentenverzekering af te sluiten. 

 De voordelen zijn als volgt:

 • Een studentenverzekering biedt dekkingen die aansluiten op de zorgbehoeften van studenten. Zoals: fysiotherapie, zorg in het buitenland en anticonceptie. 
 • Het is vaak goedkoper dan een reguliere zorgverzekering. 
 • Het contact en het indienen van documenten gebeurt allemaal online. 

De nadelen zijn als volgt:

 • Bij sommige zorgverzekeraars kan het voorkomen dat er beperkende voorwaarden zijn rondom de basis zorgverzekering. 

Voordat je een verzekering afsluit, is het belangrijk om goed te letten op de voorwaarden van het pakket dat wordt aangeboden. Sommige studentenverzekeringen hebben namelijk beperkingen of uitsluitingen met betrekking tot specifieke behandelingen, medicijnen of ziekenhuizen. Let dus op dat je goed verzekerd bent! 

Wat is de beste zorgverzekering voor een student?

De meeste studenten zorgverzekeringen hebben vergelijkbare polissen. Veel studentenverzekeringen bieden dekking voor de zorgbehoeften van studenten en jongeren, zoals: fysiotherapie, zorg in het buitenland en anticonceptie. Toch zijn er onderling verschillen. Voor jou kunnen andere zorgbehoeften namelijk belangrijker zijn, het is bij het overstappen dus belangrijk om te letten op: 

 • Vrije zorgkeuze
 • Mogelijkheid voor extra studentenkorting bij aanvullende zorgverzekering
 • Medische hulpmiddelen bestellen: soms kan dit uitsluitend via één online loket
 • Tandartsverzekering: is deze meegenomen in de polis?
 • In hoeverre word je voor zorg in het buitenland gedekt?
 • Past een beperkte zorgkeuze bij jouw zorgbehoefte? Wil je een eigen risico van €385 of €885?

Wat betreft vrije zorgkeuze is het belangrijk dat je goed oplet. Veel goedkope verzekeringen bieden een naturapolis. De zorgkeuze is dan altijd in meer of mindere mate beperkt. 

Zorgtoeslag voor studenten

Zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid om mensen te ondersteunen bij het betalen van hun zorgtoeslag. Deze tegemoetkoming is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. De hoogte van de zorgtoeslag wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het inkomen, de premiekosten en het aantal gezinsleden. Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken om te zien hoeveel zorgtoeslag je kunt ontvangen. Het is echter belangrijk om nauwkeurig bij te houden hoeveel zorgtoeslag je ontvangt, want als je te veel hebt ontvangen, moet je dat bedrag terugbetalen.

Elk jaar wordt de hoogte van de zorgtoeslag opnieuw vastgesteld door de overheid. Dit wordt onder andere bepaald door de gemiddelde premiekosten. Als de premie dus stijgt, kan de zorgtoeslag ook stijgen om de extra kosten te dekken. 

Je hebt recht op zorgtoeslag in Nederland als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Je bent 18 jaar of ouder;
 • Je hebt een Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning;
 • Je hebt een Nederlandse (basis)zorgverzekering;
 • Je inkomen is niet hoger dan € 38.520 voor alleenstaanden; en € 48.224 voor meerpersoonshuishoudens.
 • Je hebt niet meer vermogen dan € 127.582 voor alleenstaanden. Gezamenlijk (met toeslagpartner) hebben jullie niet meer vermogen dan € 161.329.

Net 18 jaar geworden?

Ben je onlangs 18 geworden of word je binnenkort 18 jaar? Dan ben je verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. Je moet minstens een basisverzekering hebben. Het is optioneel maar soms handig om aanvullende verzekeringen af te sluiten, bijvoorbeeld als je vaak gebruik maakt van fysiotherapie of regelmatig naar de tandarts gaat vanwege gebitsproblemen. 

Het is belangrijk om op tijd een zorgverzekering af te sluiten wanneer je 18 wordt, om ervoor te zorgen dat je altijd toegang hebt tot de benodigde medische zorg. Vergeet niet om verschillende verzekeringen te vergelijken voordat je er een kiest, zodat je de beste dekking en premie voor jouw situatie kunt vinden. 

Aanvullende zorgverzekering voor studenten

Iedereen vanaf 18 jaar die in Nederland werkt, is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Een aanvullende verzekering biedt dekking voor zorgkosten die hier niet onder vallen, zoals tandartsverzekering, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, brillen en lenzen. Het afsluiten van een aanvullende verzekering is echter niet verplicht.

Een aanvullende verzekering kan handig zijn als je andere vormen van zorg nodig hebt, bijvoorbeeld regelmatige fysiotherapiebehandelingen of complexe tandheelkundige ingrepen. 

Studenten zorgverzekering vergelijken

De beste zorgverzekering voor studenten, is de verzekering die het beste aansluit op jouw zorgbehoeften en dus het beste bij jou past. Met deze handige checklist kun je de goedkoopste zorgverzekering voor jou vinden:

 • De zorgkeuze in de polis past bij jouw zorgbehoeften.
 • Je krijgt alle dekking die je nodig hebt.
 • Je bent tevreden met de dekking voor tandartskosten in de polis: helemaal geen dekking, gedeeltelijk of volledig.
 • Controleer of je extra korting zorgverzekering kunt krijgen bij aanvullende verzekering? Dit kan bij sommige studentenverenigingen. 
 • Mbo-studenten kunnen korting voor studenten krijgen via een collectieve zorgverzekering
 • Zijn er andere verzekeraars die jouw perfecte studentenverzekering aanbieden tegen een lagere premie?

Alles gecheckt? Dan is het tijd om de jouw studentenverzekering af te sluiten! Vergelijk nu!

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd