ZorgKiezer.nl

5 tips om te besparen op je eigen risico

Door: - Leestijd: 2 minuten

Voor alle zorg die je uit de basisverzekering gebruikt betaal je eerst je verplicht eigen risico. Het eigen risico gaat per jaar. In 2019 is het verplicht eigen risico 385 euro. 

Dit bedrag kan worden verhoogd met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Doordat je zelf iets meer risico neemt krijg je in ruil daarvoor korting op jouw maandpremie voor je zorgverzekering. Die korting kan op jaarbasis oplopen tot bijna 300 euro.

Vrijwillig eigen risico verhogen

Wanneer je niet of nauwelijks gebruik maakt van zorg die onder het eigen risico valt, kun je ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen. Wanneer je hiervoor kiest, wordt je maandelijkse premie voor de basisverzekering lager. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de zorgpremie. Hoeveel korting je krijgt, verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt het eigen risico verhogen met 100 euro tot maximaal 500 euro per jaar. Dit bedrag wordt dan opgeteld bij het verplicht eigen risico van 385 euro. Het is belangrijk om altijd een potje met geld achter de hand te hebben, want wanneer je wel gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering en de rekening ligt hoger dan 885 euro betaal je de eerste 885 euro helemaal zelf. 

#1 Laat kleine ingrepen door de huisarts doen

Huisartszorg valt onder de basisverzekering, maar je hoeft hier niet eerst je eigen risico voor te betalen. Dit is een uitzondering op de regel. Dat betekent dat je voor jouw bezoek aan de huisarts niet eerst je eigen risico hoeft te betalen. Laat de ingrepen die een huisarts kan doen dus door jouw huisarts doen. Je huisarts kan bijvoorbeeld een moedervlek weghalen of een spiraaltje zetten. Wanneer je huisarts een dergelijk ingreep niet kan uitvoeren kan hij je eventueel doorverwijzen naar een andere huisarts.

#2 Toch naar het ziekenhuis? Vraag je verzekeraar naar de beste keus

Er worden een hoop verschillende tarieven berekend voor ziekenhuizen voor dezelfde ingreep. Dit heeft te maken met commerciële afspraken tussen de verzekeraars en de ziekenhuizen. Let dus goed op bij welk ziekenhuis jij je laat behandelen. Het kan schelen in de hoogte van je eigen risico. Ben jij al door je eigen risico heen? Dan is alle zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed gratis voor dat jaar.

Wanneer een ziekenhuis helemaal geen contract heeft met je zorgverzekeraar dien je een groter deel van de zorgkosten te betalen. Bekijk dus vooraf met welke ziekenhuizen je verzekeraar een contract heeft en neem contact op met je verzekeraar over de prijsafspraken.

#3 Vraag je zorgverzekeraar naar medicijnen

Slik jij medicijnen? Dan kan het zo zijn dat het ene merk van deze medicijnen wel onder het eigen risico valt en het andere merk niet. Let er dus op dat je een merk gebruikt dat wel vergoed wordt door je verzekeraar. Je kunt contact opnemen met jouw zorgverzekeraar om te vragen naar de mogelijkheden.

#4 Ga eerst langs de huisartsenpost

Ga in het weekend en in de avonduren bij niet-spoedeisende hulp eerst naar de huisartsenpost. Een bezoek aan de huisartsenpost valt namelijk onder huisartszorg. Dit betekent dat je hier geen eigen risico voor hoeft te betalen. Wanneer er echter bij een bezoek aan de huisartsenpost aanvullend onderzoek gedaan moet worden, valt dit wel onder het eigen risico. Voorbeelden zijn het maken van een röntgenfoto of het doen van bloedonderzoek. Het is belangrijk dat je eerst een afspraak maakt bij de huisartsenpost en dat je naar een post gaat die is aangesloten bij jouw huisarts.Wanneer je ervoor kiest om naar de spoedeisende hulp te gaan valt dit wel onder het eigen risico.

#5 Eigen risico betalen in termijnen

Het eigen risico betaal je vaak aan het einde van het jaar. Komt het niet uit om dit bedrag in één keer te betalen? Je kunt je eigen risico vaak in termijnen betalen. Vraag je zorgverzekeraar om de mogelijkheden. 

Zorgverzekeringen vergelijken voor 2019?

Wil jij in 2019 besparen op je zorgverzekering? Vergelijk nu of lees 10 tips om te besparen op je zorgverzekering.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk op prijs en inhoud alle 55 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd