ZorgKiezer

wij zijn nu open

Bel ons

bel ons op 0202611600
020 2611 600
Open tot 21:00
Contact

5 tips om te besparen op je eigen risico

Door: - Leestijd: 2 minuten

Voor alle zorg die je uit de basisverzekering gebruikt betaal je eerst je verplicht eigen risico. Het eigen risico wordt per jaar berekend. In 2020 is het verplicht eigen risico 385 euro. 

Je kunt dit bedrag verhogen met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Wanneer je hiervoor kiest loop je zelf een groter financieel risico, in ruil daarvoor krijg je korting op de maandpremie. Die korting kan op jaarbasis oplopen tot bijna 300 euro.

Vrijwillig eigen risico verhogen

Wanneer je niet of nauwelijks gebruik maakt van zorg die onder het eigen risico valt, kun je ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen. Als je hiervoor kiest, dan ontvang je korting op de maandpremie voor de basisverzekering. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandpremie. De hoeveelheid korting die je krijgt verschilt per zorgverzekeraar. Je kunt het eigen risico verhogen met maximaal 500 euro per jaar. Dit bedrag wordt dan opgeteld bij het verplicht eigen risico van 385 euro. 

Kies je voor een verhoogd eigen risico? Dan is het belangrijk om een potje met geld achter de hand te hebben voor het geval dat je wel gebruik moet maken van zorg uit de basisverzekering. Als jij een vrijwillig eigen risico van 500 euro kiest, dan betekent dit dat je de eerste 885 euro zelf moet betalen op het moment dat je zorg nodig hebt. Je komt pas voor vergoeding in aanmerking wanneer de rekening hoger dan die 885 euro is.

Tips om te besparen op je eigen risico

#1 Laat kleine ingrepen door de huisarts doen

Huisartszorg valt onder de basisverzekering, maar je hoeft hier geen eigen risico voor te betalen. Dit is een uitzondering op de regel. Laat de ingrepen die een huisarts kan doen dus door jouw huisarts uitvoeren. Je kunt hierbij denken aan het weghalen van een moedervlek of het plaatsen van een spiraaltje. Wanneer jouw huisarts een dergelijk ingreep niet kan uitvoeren, kan hij je eventueel wél  doorverwijzen naar een andere huisarts.

#2 Toch naar het ziekenhuis? Vraag je verzekeraar naar de beste keus

Ieder ziekenhuis rekent een ander tarief voor dezelfde ingreep. Dit heeft te maken met commerciële afspraken tussen de verzekeraars en de ziekenhuizen. Let dus goed op bij welk ziekenhuis jij je laat behandelen. Dit kan invloed hebben op de hoeveelheid eigen risico die je moet betalen. Ben jij al door je eigen risico heen? Dan is alle zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed gratis voor dat jaar.

Heeft een ziekenhuis helemaal geen contract met je zorgverzekeraar, dan kan het zijn dat je een groter deel van de zorgkosten zelf moet betalen. Bekijk dus vooraf goed bij welke ziekenhuizen jij terecht kunt met jouw verzekering en neem contact op met je verzekeraar over de prijsafspraken.

#3 Vraag je zorgverzekeraar naar medicijnen

Slik jij medicijnen? Dan kan het zijn dat het ene merk van deze medicijnen wel onder het eigen risico valt, en het andere merk niet. Let er dus op dat je een merk gebruikt dat wel vergoed wordt door je verzekeraar. Je kunt contact opnemen met jouw zorgverzekeraar om te vragen naar de mogelijkheden.

#4 Ga eerst langs de huisartsenpost

Heb je in het weekend of in de avonduren zorg nodig, en gaat het niet om een noodgeval? Ga dan niet naar de spoedeisende hulp, maar naar de huisartsenpost. Een bezoek aan de huisartsenpost valt namelijk onder huisartsenzorg. Dit betekent dat je hier geen eigen risico voor hoeft te betalen. Als er bij een bezoek aan de huisartsenpost aanvullend onderzoek wordt gedaan, dan valt dit wel onder het eigen risico. Voorbeelden zijn het maken van een röntgenfoto of het doen van bloedonderzoek. Het is belangrijk dat je eerst een afspraak maakt bij de huisartsenpost en dat je naar een post gaat die is aangesloten bij jouw huisarts.Wanneer je ervoor kiest om naar de spoedeisende hulp te gaan valt dit wel onder het eigen risico.

#5 Eigen risico betalen in termijnen

Heb je gebruik gemaakt van zorg die onder het eigen risico valt? Dan kan het zijn dat je in één keer een flinke rekening op de mat krijgt. Komt het niet uit om dit bedrag in één keer te betalen? Je kunt je eigen risico vaak in termijnen betalen. Vraag je zorgverzekeraar naar de mogelijkheden. 

Zorgverzekeringen vergelijken voor 2020?

Wil jij in 2020 besparen op je zorgverzekering? Vergelijk nu of lees 10 tips om te besparen op je zorgverzekering.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk op prijs en inhoud alle 61 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd