ZorgKiezer.nl

Hulp nodig?
Bel 0202611600

Bespaar op je eigen risico

Door: - Leestijd: 2 minuten

Iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland woont of werkt is verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Hierbij geldt ook voor iedereen boven de 18 jaar een verplicht eigen risico. In 2018 blijft het eigen risico, net als in 2017, gelijk op 385 euro. Dit betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf moet betalen. 

Dit bedrag kan worden verhoogd met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. Doordat je zelf iets meer risico neemt krijg je daar een korting op de zorgpremie voor terug. Die korting kan op jaarbasis oplopen tot bijna 300 euro.

Vrijwillig eigen risico verhogen

Als jij denkt dat je komend jaar weinig zorgkosten gaat maken, kan het interessant zijn om voor een hoger vrijwillig eigen risico te kiezen. Gebeurt er echter onverwacht wel iets en heb je zorg nodig vanuit de basisverzekering, dan zijn de eerste kosten tot maximaal 885 euro voor jouw eigen rekening. 

Met een korting van bijna 300 euro, en een maximaal risico van 500 euro extra, loop je dus in totaal een risico van 200 euro. Bedenk goed of dit voor jou interessant is. De laatste jaren verhogen steeds meer mensen vrijwillig het eigen risico.

Hoe kan jij besparen op je eigen risico?

Dat het eigen risico verhoogd wordt, daar kan je als consument niet veel aan doen. Je doet er wél verstandig aan om alle zorgverzekeraars eens goed te vergelijken. Een aantal zaken die je als consument kan doen:

 • Overweeg welke zorg je als consument nodig hebt;
 • Laat kleinere ingrepen uitvoeren door een huisarts;
 • Kijk goed met welke ziekenhuizen je zorgverzekeraar een contract heeft;
 • Let er bij het gebruik van medicijnen goed op welke merken er vergoed worden door je zorgverzekeraar;
 • Ga bij niet-spoedeisende hulp in het weekend eerst naar de huisartsenpost;
 • Betaal je eigen risico in termijnen.

#1 Overweeg welke zorg je als consument nodig hebt. 

Weeg een aanvullende verzekering goed af. Veel Nederlanders zijn verzekerd voor dingen die ze niet gebruiken. Daarnaast is het in sommige gevallen voordeliger om zorgkosten zelf te betalen. Wanneer je bijvoorbeeld enkel voor controle naar de tandarts gaat, is het vaak goedkoper om deze controles zelf te betalen. De premie voor een aanvullende tandartsverzekering is op jaarbasis vaak duurder.

#2 Laat kleine ingrepen door de huisarts doen

Huisartszorg valt niet onder het eigen risico. Dit betekent dat je een bezoek aan de huisarts niet zelf hoeft te betalen. Laat de ingrepen die een huisarts kan doen dus door jouw huisarts doen. Je huisarts kan bijvoorbeeld een moedervlek weghalen of een spiraaltje zetten. Wanneer je huisarts een dergelijk ingreep niet kan uitvoeren kan hij je eventueel doorverwijzen naar een andere huisarts.

#3 Toch naar het ziekenhuis? Vraag je verzekeraar naar de beste keus

Er worden een hoop verschillende tarieven berekend voor ziekenhuizen voor dezelfde ingreep. Dit heeft te maken met commerciële afspraken tussen de verzekeraars en de ziekenhuizen. Let dus goed op bij welk ziekenhuis jij je laat behandelen. Wanneer een ziekenhuis helemaal geen contract heeft met je zorgverzekeraar dien je een groter deel van de zorgkosten te betalen. Bekijk dus vooraf met welke ziekenhuizen je verzekeraar een contract heeft en neem contact op met je verzekeraar over de prijsafspraken.

#4 Vraag je zorgverzekeraar naar medicijnen

Slik jij medicijnen? Dan kan het zo zijn dat het ene merk van deze medicijnen wel onder het eigen risico valt en het andere merk niet. Let er dus op dat je een merk gebruikt dat wel vergoed wordt door je verzekeraar. Je kunt contact opnemen met jouw zorgverzekeraar om te vragen naar de mogelijkheden.

#5 Ga eerst langs de huisartsenpost

Ga in het weekend en in de avonduren of bij niet-spoedeisende hulp eerst naar de huisartsenpost. Een bezoek aan de huisartsenpost valt namelijk onder huisartszorg. Dit betekent dat je hier geen eigen risico voor hoeft te betalen. Wanneer er echter bij een bezoek aan de huisartsenpost aanvullend onderzoek gedaan moet worden, valt dit wel onder het eigen risico. Voorbeelden hier van zijn het maken van een röntgenfoto of het doen van bloedonderzoek. Het is belangrijk dat je eerst een afspraak maakt bij de huisartsenpost en dat je naar een post gaat die is aangesloten bij jouw huisarts.
Wanneer je ervoor kiest om naar de spoedeisende hulp te gaan valt dit wel onder het eigen risico.

#6 Eigen risico betalen in termijnen

Komt het niet goed dat je het eigen risico in één keer moet betalen? Je kunt het eigen risico vaak in termijnen betalen. Vraag je zorgverzekeraar om de mogelijkheden.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 55 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd