ZorgKiezer

Naturaverzekering

Door: - Leestijd: 2 minuten

Heb jij een natuurverzekering? Dan krijg je de zorg vergoed bij gecontracteerde zorgverleners. Deze zorgverleners sturen rekeningen meteen door je zorgverzekeraar. Zelf betaal je dus alleen het eigen risico. 

Bij een naturaverzekering sluit de zorgverzekeraar contracten af met ziekenhuizen, klinieken en andere zorgverleners. Dit doen ze op basis van de prijs en kwaliteit van zorgverleners. Met deze verzekering krijg je een volledige vergoeding van de zorgkosten bij gecontracteerde zorgverleners. Bij niet gecontracteerde zorgverleners moet je zelf een deel van de kosten betalen.

Verschil tussen restitutie- en naturapolis

Bij het kiezen van een zorgverzekering heb je de optie tussen een natura- en restitutieverzekering. Beide verzekeringen werken op basis van gecontracteerde zorg. Er zijn verschillen in zorgkeuze, declaratiewijze en de hoogte van je premie. Het belangrijkste verschil is dat je bij een naturapolis geen volledige vrijheid hebt om zelf je zorgverleners te kiezen. 

Restitutieverzekeraars bieden volledig vrije zorgkeuze. Dit betekent dat je altijd naar de zorgverlener van jouw keus kunt gaan. Hierdoor zijn ze een stuk duurder. Bezoek je met een naturaverzekering een zorgverlener die geen contract heeft? Dan vergoeden ze je rekening niet helemaal. Bij een restitutieverzekeraar moet je dit bedrag soms voorschieten, maar kun je dit bedrag uiteindelijk volledig declareren. Ga je een nieuwe zorgverzekering kiezen? Kijk dan dus goed of je zorgverlener gecontracteerd is!

Check je zorg

Heb je een vaste zorgverlener bij wie je onder behandeling bent? Informeer dan voordat je een verzekering afsluit of deze zorgverlener een contract met je zorgverzekeraar heeft. 

Wil je gebruik maken van een zorgverlener zónder contract? Dat kan, maar dan is een deel van de rekening voor jou. Afhankelijk van je zorgverzekeraar is dat ongeveer 20% tot 35% van het totaalbedrag. Dit geldt niet voor spoedeisende hulp; dat wordt bij elk ziekenhuis vergoed. 

Voordelen naturapolis

 • Goedkoper premiebedrag dan bij een restitutiepolis;
 • Geen facturen zelf betalen en declareren bij je zorgverzekeraar (m.u.v. zorgverleners die geen contract hebben).

Nadelen naturapolis

 • Je keuzevrijheid is beperkt aan zorgverleners waar jouw verzekeraar een contract mee heeft;
 • Kies je voor een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan betaal je een deel van de rekening zelf; vaak 20% tot 35% van het totale bedrag.

Zorgverzekering vergelijken

Op ZorgKiezer kan je bij je zorgverzekering vergelijken aangeven of je geen, ruime of volledige vrije keuze wilt. Kies je voor een ruime keuze, dan verschijnen de naturaverzekeringen in de resultaten. Heb je een vraag of wil je hulp bij het overstappen? Onze overstapcoaches zijn telefonisch bereikbaar op 020 261 16 00. We vergelijken onafhankelijk alle zorgverzekeringen op premie, dekking, polisvoorwaarden, service en kortingen. Vergelijk. Kies. Bespaar! 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct