ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:30
Contact

Gezondheidsverklaring

Door: - Leestijd: 2 minuten

Op sommige aanvullende zorgverzekeringen is een medische selectie van toepassing. Zorgverzekeraars vragen je dan een gezondheidsverklaring in te vullen zodat ze jouw zorgkosten in kunnen schatten. Het gaat dan vooral om de meest uitgebreide pakketten met zeer hoge vergoedingen.

Medische acceptatie aanvullende verzekering

Zorgverzekeraars kijken met de medische acceptatie naar welke zorgkosten je nu maakt, je in het verleden hebt gemaakt en of je deze in de toekomst zal gaan maken. De zorgverzekeraar bepaalt op die manier of er een grote kans is dat er veel zorgkosten gemaakt gaan worden. Als zij het risico te groot vinden kunnen de verzekeraars ervoor kiezen je niet te accepteren voor de aanvullende zorgverzekering.

Tandartsverzekering

Steeds meer zorgverzekeraars hanteren een medische selectie bij een aanvullende tandartsverzekering. Zij willen dan eerst weten hoe je gebit er aan toe is voordat ze je accepteren. Vaak wordt dit bepaald aan de hand van een vragenlijst die moet worden ingevuld. In sommige gevallen moet er ook een verklaring van de tandarts komen. Het is belangrijk dat de gezondheidsverklaring naar waarheid wordt ingevuld, anders kan de zorgverzekeraar er alsnog voor kiezen om de zorgkosten niet te vergoeden.

Acceptatieplicht basisverzekering

Op de basisverzekering daarentegen geldt een acceptatieplicht. Elke zorgverzekeraar is verplicht je te accepteren voor de basisverzekering. Het maakt niet uit hoe oud je bent, wat je geslacht is of hoe je gezondheid is. Je wordt gegarandeerd aangenomen.
De enige situatie wanneer een zorgverzekeraar je wel mag weigeren voor de basisverzekering is wanneer zij de zorgverzekering eerder heeft opgezegd wegens fraude of het niet betalen van de premie. Je mag dan vijf jaar lang geweigerd worden en zult dan dus ergens anders een ziektekostenverzekering moeten afsluiten.

Tip: Stap tijdig over

Wil je dit jaar overstappen van zorgverzekering, maar is er een medische selectie van toepassing op de zorgverzekering van jouw keuze en twijfel je of je geaccepteerd wordt vanwege je medische verleden? Wees dan op tijd met overstappen. Vanaf half november maken de zorgverzekeraars de nieuwe premies en polisvoorwaarden bekend. Vanaf dat moment kan je de nieuwe zorgverzekering aanvragen en weet je ruim voor het einde van het jaar of je geaccepteerd bent of niet.
Ben je geaccepteerd, dan zegt de nieuwe zorgverzekering de oude zorgverzekering voor je op. Als je niet door de medische acceptatie komt dan blijf je gewoon bij je oude zorgverzekering of je accepteert een ander bod van de zorgverzekeraar van jouw keuze.

Op ZorgKiezer kan je elke zorgverzekering vergelijken en kan je meteen zien of er sprake is van een medische selectie procedure.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct