ZorgKiezer

Wat is een restitutieverzekering?

Door: - Leestijd: 2 minuten

Wil jij vrijheid in het kiezen van je zorgverlener? Met een restitutiepolis beslis je zelf naar welke apotheek, fysiotherapeut of welk ziekenhuis je gaat. Dit betekent dat je terecht kunt bij gecontracteerde én ongecontracteerde zorgverleners. 

Het woord restitutie betekent letterlijk ‘terugbetaling’. Restitutie gebeurt alleen bij zorgverleners die niet onder contract bij je zorgverzekering staan. Je schiet dan zelf de rekening voor. Dit declareer je later bij je zorgverzekeraar. Vervolgens vergoeden zij de zorgkosten conform de voorwaarden. Let op: het eigen risico moet je wel zelf betalen. Het is niet verplicht om een rekening naar je zorgverzekering te sturen, maar ze vergoeden niks als je dit niet doet.  

Verschil tussen restitutie- en naturapolis

Bij het kiezen van een zorgverzekering heb je de keuze tussen een natura- en restitutieverzekering. Beide verzekeringen werken op basis van gecontracteerde zorg. Er zijn verschillen in zorgkeuze, declaratiewijze en de hoogte van je premie. Het belangrijkste verschil is dat je bij een naturapolis niet volledige vrijheid hebt om zelf je zorgverleners te kiezen. 

Restitutieverzekeraars bieden volledig vrije zorgkeuze. Dit betekent dat je altijd naar de zorgverlener van jouw keus kunt gaan. Hierdoor zijn ze een stuk duurder. Bezoek je met een naturaverzekering een zorgverlener die geen contract heeft? Dan vergoeden ze je rekening niet helemaal. Bij een restitutieverzekeraar moet je dit bedrag soms voorschieten, maar kun je dit bedrag uiteindelijk volledig declareren. Vind je het belangrijk om bij een specifieke zorgverlener terecht te kunnen? Let dan goed op of je zorgverlener gecontracteerd is. 

Voordelen restitutiepolis 

 • Kies zelf je zorgaanbieder (met of zonder contract);
 • Vergoeding van alle zorgkosten conform de afspraken;
 • Goed inzicht in de kosten van je zorg.

Nadelen restitutiepolis

 • Vaak een hogere zorgpremie dan een naturapolis;
 • Voorschieten rekening bij zorgverlener zonder contract.

Verschil vergoeding niet-gecontracteerde zorg

De Nederlandse Zorgautoriteit zegt dat een restitutieverzekeraar altijd de volledige kosten van zorgverleners zonder contract vergoedt (m.u.v. extreem hoge kosten). Verzekeraars beschrijven deze polissen soms verschillend:

 • WTG-tarief: staat voor Wet Tarieven Gezondheidszorg. Dit is het wettelijk vastgestelde maximum tarief;
 • Marktconform tarief: het gemiddelde tarief in Nederland. De zorgverzekeraar betaalt het bedrag tot dit tarief. Overige kosten betaal jij;
 • 100% van de kosten: vergoeding van het volledige bedrag dat is afgesproken met de zorgverlener.

Lees de voorwaarden van jouw zorgverzekeraar dus goed door. 

Zorgverzekering vergelijken

Wil jij zeker weten dat je de goede zorgverzekeraar kiest? Gebruik dan onze zorgvergelijker. Wil je hulp bij het overstappen? Ons serviceteam staat voor je klaar om je te helpen. Je kunt ons bereiken op het telefoonnummer 020 261 16 00.We vergelijken onafhankelijk alle zorgverzekeringen op premie, dekking, polisvoorwaarden, service en kortingen. Vergelijk. Kies. Bespaar! 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct