ZorgKiezer

Prinsjesdag en je zorgverzekering 2016

Door: - Leestijd: 2 minuten

Op Prinsjesdag zijn de veranderingen in de zorg voor 2016 bekend gemaakt. Lees hieronder wat de wijzigingen zijn met betrekking tot de zorgpremie, het eigen risico en de zorgtoeslag. Daarnaast wordt de basisverzekering uitgebreid met enkele specifieke behandelingen.

Zorgpremie 2016

De premie voor de zorgverzekering stijgt in 2016 met 84 euro (oftewel 7 euro per maand). Vóór 19 november moeten alle zorgverzekeraars hun premie voor de zorgverzekering 2016 bekend hebben gemaakt.
De rekenpremie die op Prinsjesdag is bepaald is de basis van de premie die jij als verzekerde uiteindelijk gaat betalen. Deze stijging van de rekenpremie nemen de zorgverzekeraars mee in hun uiteindelijke premie. De hoogte van de premie bepalen de zorgverzekeraars uiteindelijk zelf.
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de zorgpremies 2016? Meld je aan voor de nieuwsbrief en schrijf je in voor de premiewekker

Basispakket 2016

Het basispakket wordt uitgebreid met enkele specifieke behandelingen:

 • Prenatale chirurgie bij een open ruggetje

De operatie wordt alleen vergoed als er sprake is van een zorgvuldige beoordeling vanuit een Nederlands universitair medisch centrum.

 • Vervolgtesten bij positieve Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT)

De NIPT is een test die wordt uitgevoerd om tijdens de zwangerschap vroegtijdig chromosoomafwijkingen bij een ongeboren kind op te sporen, zoals het syndroom van Down. Deze test wordt in Nederland alleen uitgevoerd bij een positieve uitslag van de combinatietest. De NIPT wordt sinds dit jaar al vergoed en vanaf 2016 worden ook de vervolgtesten door de zorgverzekeraar vergoed.

 • Sportarts in het basispakket

Tevens worden behandelingen van de sportarts onderdeel van het basispakket nu de sportarts erkend wordt als medisch specialist.

 • Eigen bijdrage voor gehoortoestellen voor kinderen vervalt

Er verdwijnen in 2016 geen behandelingen uit het basispakket.

Eigen risico 2016

De hoogte van het eigen risico voor 2016 is met 10 euro verhoogd naar 385 euro.
De afgelopen jaren is het verplicht eigen risico steeds gestegen. In 2015 steeg het eigen risico met 15 euro ten opzichte van 2014. Het eigen risico stijgt elk jaar omdat de kosten van de zorg in Nederland elk jaar stijgen. Hoe hoger de zorgkosten, hoe hoger het verplicht eigen risico.

Zorgtoeslag 2016

Heb jij recht op zorgtoeslag? Goed nieuws. De zorgtoeslag gaat in 2016 omhoog met 71 euro. Je krijgt dus meer geld van de overheid om de zorgpremie te betalen.
Om recht te hebben op zorgtoeslag moet je voldoen aan de inkomenseis. Ook wordt er naar je spaargeld gekeken. Lees hier meer over zorgtoeslag.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd