ZorgKiezer
020 2611 600
Open tot 17:00
Contact

Zorgverzekering met vergoeding gehoorapparaten

Door: - Leestijd: 3 minuten

Wanneer je last hebt van gehoorproblemen of gehoorverlies, kun je dat in veel gevallen oplossen met een gehoorapparaat. Er bestaan verschillende types gehoorapparaten. De kosten voor een basis gehoorapparaat liggen tussen de €500 en €800. Wanneer je een topklasse gehoorapparaat aanschaft kunnen de kosten zelfs meer dan €1.200 zijn. De prijs is afhankelijk van het merk en model waar je voor kiest. Hieronder lees je waar je op moet letten bij de vergoeding voor gehoorapparaten.

Direct naar de vergoedingen voor gehoorapparaten? Ga naar naar beneden.

Welke verzekering vergoedt gehoorapparaten?

Elke basisverzekering vergoedt de kosten van een gehoorapparaat voor 75% van het aankoopbedrag. Voor gehoorapparaten geldt een eigen bijdrage van 25%. Daarnaast is het eigen risico van toepassing. Om in aanmerking te komen voor de vergoeding, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voor kinderen tot 18 jaar geldt voor gehoorapparaten geen eigen bijdrage en geen eigen risico. Met andere woorden: een gehoorapparaat wordt voor hen 100% vergoed door de basisverzekering.

Wanneer krijg je een vergoeding voor een gehoorapparaat?

Een voorwaarde voor een vergoeding van de basisverzekering is dat er sprake is van een gehoorverlies van 35 dB (decibel) of meer. De audicien doet hier onderzoek naar aan de hand van het Keuzeprotocol Hoorzorg 2.0. Voor dit onderzoek vul je een vragenlijst in en worden er hoortesten bij je afgenomen. De testen en de vragenlijst tonen aan hoeveel gehoorverlies je hebt. Vervolgens bekijkt de audicien welk hoortoestel daar het beste bij past. Voor een test bij de audicien heb je een verwijzing van de huisarts nodig.

Je komt ook in aanmerking voor vergoeding van een gehoorapparaat wanneer je last van ernstige tinnitus (oorsuizen) hebt.

Welke categorie hoortoestel wordt vergoed?

Voor gehoorapparaten geldt een functiegerichte aanspraak. De audicien bepaalt welk type gehoorapparaat voor jou goed zal functioneren en dit is ook degene waar je recht op hebt. Je krijgt alleen een vergoeding voor het gehoorapparaat dat de audicien kiest. Hoortoestellen zijn er in de volgende categorieën:

 • Categorie 1: lichte gehoorproblemen
 • Categorie 2: matige gehoorproblemen
 • Categorie 3: gemiddelde gehoorproblemen
 • Categorie 4: zware gehoorproblemen
 • Categorie 5: zeer ernstige gehoorproblemen

Je kunt ook een hoortoestel uit een hogere categorie aanschaffen, dan die de audicien aanraadt. Hou er wel rekening mee dat je basisverzekering de kosten dan niet, of niet geheel, zal vergoeden. Een optie is om in dit geval een zogeheten ‘second opinion’ te vragen bij een andere audicien. De categorie waarin een bepaald gehoorapparaat valt verschilt namelijk per opticien. Soms kan een second opinion je dus het gewenste gehoortoestel opleveren met een volledige vergoeding.

Hoe vaak wordt een hoortoestel vergoed?

Een gehoortoestel gaat gewoonlijk jarenlang mee. Zorgverzekeraars vergoeden daarom om de vijf jaar een (nieuw) gehoorapparaat. Het staat je vrij om eerder een nieuw hoortoestel aan te schaffen. Een vergoeding voor een vervanging van je hoortoestel krijg je dan echter niet. Heb toch behoefte aan een nieuw hoortoestel binnen 5 jaar, informeer dan bij jouw zorgverzekeraar of je dit inderdaad niet vergoed krijgt.

Krijg je een vergoeding voor de oplader van je hoortoestel?

Of de oplader en batterij(en) van je gehoorapparaat worden vergoed, verschilt per verzekeraar. Voorbeeld: in de vergoeding van verzekeraar CZ voor gehoorapparaten worden batterijen en accu’s vergoedt in de eerste levering. Daarbij worden oorstukjes, zalf, service en onderhoud van het gehoorapparaat ook 5 jaar lang vergoed. Voor extra batterijen en een oplader betaal je echter zelf. Vergelijk de zorgverzekeringen dus goed om te kijken wat bij je past als je een vergoeding voor gehoorapparaten nodig hebt.

Vergoeding gehoorapparaat door de werkgever

In sommige gevallen willen werkgevers meebetalen aan jouw gehoorapparaat. Of dit mogelijk is, verschilt per werkgever. Overleg dit goed met je werkgever en de leverancier, zodat er ook een vergoeding vanuit de verzekering mogelijk is.

Een aanvullende verzekering voor vergoeding gehoorapparaat

Wanneer je de eigen bijdrage voor een gehoorapparaat niet zelf wil betalen, kun je je aanvullend verzekeren. Let op dat de aanvullende verzekering uitsluitend voor de eigen bijdrage geldt: namelijk de 25% van het gehoortoestel die je zelf moet betalen.

Vergoeding hoortoestel aanvullende verzekering: hier let je op

Wil je een aanvullende zorgverzekering voor vergoeding van je hoortoestel? Dan kan je voordeliger uit zijn. Wel is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

 • Een aanvullende verzekering vergoedt de 25% van de eigen bijdrage die je moet betalen, of een deel daarvan.
 • Bij sommige verzekeraars valt een gehoortoestel onder de categorie ‘hulpmiddelen’ in de polis. Als je ook andere hulpmiddelen nodig hebt, kan het zijn dat de maximale vergoeding geldt voor al jouw hulpmiddelen bij elkaar. Het kan dus gebeuren dat je dan minder vergoed krijgt van je hoortoestel(len) dan verwacht.
 • Aanvullende verzekeringen verschillen flink in premie. Een goedkope aanvullende verzekering vergoedt vaak minder. Uiteindelijk kan een goedkope aanvullende verzekering dus duurder uitpakken als je een gehoortoestel hebt.
 • Let op of de audicien gecontracteerd is bij jouw verzekeraar.

Vergoeding gehoorapparaten en zorgverzekering vergelijken

Om erachter te komen welke verzekering het best bij jouw wensen aansluit kun je de zorgverzekeringen vergelijken bij ZorgKiezer. Hieronder zie je een overzicht van de aanvullende verzekeringen die gehoorapparaten vergoeden.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd