ZorgKiezer

Wijzigingen zorgverzekering 2014

Overzicht van de wijzigingen zorgverzekering 2014. Uiterlijk half november moeten alle verzekerden een nieuwe aanbod hebben gehad van hun huidige zorgverzekeraar. Welke wijzigingen zijn er in de zorgverzekering in 2014? Wij houden jou op deze pagina het hele jaar op de hoogte. Hou deze pagina dus goed in de gaten.

Wijzigingen zorgverzekering 2014

Premie zorgverzekering 2014

De nominale zorgpremie 2014 wordt geschat op 1226 euro op jaarbasis. Dit is 24 euro lager dan in 2013. De daadwerkelijke premie voor de zorgverzekering in 2014 wordt later bepaald door de zorgverzekeraars. 

Het basispakket in 2014 

Er verdwijnen geen behandelingen en hulpmiddelen uit de basisverzekering. Er worden wel twee nieuwe behandelingen voorwaardelijk toegelaten aan het basispakket. Dit zijn innovatieve behandelingen voor patiënten met geïnfecteerde pancreasnecrose of met een ernstige vorm van de ziekte van Crohn. Het limiet van vijf consulten bij een eerstelijns psycholoog komt te vervallen. In 2014 komen er vier zorgcategorieën wat samen de Generalistische Basis GGZ vormt. Thuisdialyse wordt in 2014 vergoed als medisch-specialistische zorg en niet langer als medisch hulpmiddel en de vacuümpomp wordt in 2014 vergoed als onderdeel van de therapie en niet als hulpmiddel. Deze laatste twee wijzigingen hebben geen financieel effect op de verzekerden. 

Het voornemen om werelddekking uit de zorgverzekering te schrappen gaat niet door. Iedereen blijft dus wereldwijd gedekt tegen zorgkosten. 

Zorgtoeslag 2014 

De zorgtoeslag in 2014 wordt verlaagd en dit wordt langzaam verder omlaag gebracht. De zorgtoeslag wordt in 2014 gebaseerd op de gemiddelde nominale premie. Hierbij worden collectieve contracten meegenomen in de grondslagberekening. Omdat veel Nederlanders een collectieve zorgverzekering hebben, sluit deze manier van berekenen van de zorgtoeslag beter aan bij het feitelijk te betalen bedrag. 

Eigen risico 2014 

Het eigen risico is 360 euro in 2014. Een verhoging van 10 euro ten opzichte van het jaar ervoor. Het eigen risico wordt niet inkomensafhankelijk. 

Chronisch zieken in 2014 

In 2014 worden chronisch zieken niet meer gecompenseerd met de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten. Ook de Compensatie eigen risico en de belastingaftrek voor specifieke zorgkosten verdwijnen.

Vrije keuze in de zorg

In 2014 wordt het verschil tussen de natura polis en de restitutiepolis duidelijker. Zorgverzekeraars zijn in 2014 niet langer verplicht standaard een vergoeding van 80% te betalen voor zorg geleverd door niet-gecontracteerde zorgverleners. Ze moeten van tevoren aangeven hoeveel zij dan wel vergoeden. Bij een naturapolis mag je alleen naar gecontracteerde zorgverleners. Bij de restitutiepolis heb je vrije zorgkeuze.

Zorgpremie voor werkgevers in 2014 

Voor werknemers gaat de premie voor de zorgverzekeringswet gaat omlaag van 7,75 naar 7,50 procent. 

Huishoudelijke hulp

Gemeenten worden in 2014 nog niet gekort op het budget voor huishoudelijke hulp. De bezuiniging wordt uitgesteld tot 2015.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 • Een belangrijke wijziging ten opzichte van 2013 is dat de verzekerden tijdig op de hoogte moeten worden gesteld van de contracten die zorgverzekeraars sluiten met zorgverleners. Zorgverzekeraars sluiten steeds selectiever contracten en verzekerden moeten tijdig worden geïnformeerd als de verzekeraar geen contract heeft gesloten met een ziekenhuis, fysiotherapeut, logopedist of wat voor zorgverlener dan ook.
 • De overheid heeft het voornemen om in 2015 het eigen risico inkomensafhankelijk te maken. Dat betekent dat de hoogte van het eigen risico bepaald wordt aan de hand van jouw inkomen. geschrapt.
 • Er moet nog steeds flink bezuinigd worden op de zorg. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft een aantal organisaties in de zorg gevraagd haar daarbij te helpen. Schippers moet 1,5 miljard bezuinigen op het basispakket. Ze heeft onder andere de landelijke artsenfederatie KNMG en de patientenfederatie NPCF gevraagd om voorstellen in te dienen. Heb jij ideeën? Laat het ons weten via info@zorgkiezer.nl.

Wat de zorgpremie in 2014 wordt, is nu uiteraard nog onduidelijk. Uiterlijk in november 2013 maken de zorgverzekeraars de premie bekend. Wil jij dan zorgverzekering vergelijken? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van ZorgKiezer.nl. Je bent dan als eerste op de hoogte van alles betreft de zorgverzekering 2014.

Bekijk wijzigingen zorgverzekering 2013

Bekijk wijzigingen zorgverzekering 2012

Bekijk wijzigingen zorgverzekering 2011

Bekijk wijzigingen zorgverzekering 2010

Jouw voordelen bij ZorgKiezer.nl

 • Tot 25% korting via ons collectief
 • Beste zorgsite 2012
 • Snel & simpel aanmelden
 • Gratis overstapservice

Waarom overstappen via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk op prijs en inhoud alle 61 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd