ZorgKiezer

Hoe vergelijk jij je zorgverzekering? In drie stappen

Door: - Leestijd: 2 minuten

Ondanks dat driekwart van de Nederlanders kan besparen op hun zorgverzekering stapt jaarlijks maar ruim 1 miljoen van de mensen over. Bekijk dus dit jaar goed of jij kunt besparen op je zorgpremie 2024. Om te kijken welke zorgverzekering het beste bij je past kun je de Zorgvergelijker gebruiken op ZorgKiezer.nl. Dit is heel gemakkelijk en binnen 5 minuten gedaan. Je doorloopt drie stappen:


Vergelijk direct alle zorgverzekeringen »

Stap 1: Je vult je wensen in voor de basisverzekering

Je kiest eerst welke wensen jij hebt voor je basisverzekering. Bij elke basisverzekering wordt dezelfde zorg vergoed. Waarom is er dan toch prijsverschil te zien? Je hebt twee keuzes als je een basisverzekering wilt afsluiten:

Keuze in zorgpolis

Je kunt kiezen tussen een naturapolis of een restitutiepolis. Bij een restitutiepolis heb je vrije keuze in zorgverleners. Als jij dus een been hebt gebroken kun je bij alle ziekenhuizen terecht. Wanneer je een naturapolis (of een budgetpolis) kiest kun je niet bij alle ziekenhuizen terecht, omdat de verzekeraar geen contract heeft gesloten met de betreffende zorgverlener. 

Let op: Je kunt in alle gevallen terecht bij een zorgverlener naar keuze als:

 • het een spoedgeval betreft.
 • de zorgverlener een tandarts is.

Keuze in hoogte eigen risico

Je eigen risico bestaat uit twee delen. Het verplichte eigen risico van 385 euro per jaar. Je kunt het eigen risico zelf verhogen met een vrijwillig eigen risico. Tot maximaal 500 euro per jaar. Het maximale eigen risico in 2024 is dus 885 euro. Als je kiest voor een hoog eigen risico betekent dat dat je zorgpremie per maand omlaag gaat.

Stap 2: Kies je aanvullende wensen

Je bekijkt welke aanvullende zorgbehoeftes je hebt naast je basisverzekering. Ben je bijvoorbeeld blessuregevoelig, omdat je veel sport en denk je daarom fysio behandelingen nodig te hebben? Of verwacht je in 2024 een kind en wil je kraamzorg vergoed hebben? Dan kun je hier je zorgverzekering op aanpassen.

De meest voorkomende aanvullende dekkingen zijn:

 • Tandartskosten
 • Fysio behandelingen
 • Alternatieve geneeswijzen
 • Brillen en contactlenzen

Stap 3: Vergelijk en stap over

Wanneer je je voorkeuren voor zowel de basiszorgverzekering als de eventuele aanvullende zorgverzekering hebt gegeven worden de opties met de totale maandpremie getoond. Je kunt dan sorteren op de goedkoopste, maar ook op de beste kwaliteit. Daarnaast kun je er nog voor kiezen om de zorgpremie niet per maand te betalen, maar gelijk voor het hele jaar. Je krijgt dan bij sommige verzekeraars korting tot 2%. Bekijk hier het overzicht met kortingen per zorgverzekeraar.

Twijfel je nog over welke je nu precies moet kiezen, dan is het mogelijk om de zorgverzekeringen onderling met elkaar te vergelijken. Je kunt dat onderaan de resultatenpagina doen met de top 3. Nu verschijnt de verzekering die je wilt vergelijken, zodat je makkelijk kunt zien wat de verschillen zijn.

Als je een keuze hebt gemaakt kun je overstappen. Je vraagt de zorgverzekering via ons aan. We hebben dan een aantal gegevens van je nodig zoals: NAW-gegevens, Burgerservicenummer en je bankrekeningnummer.

Je ontvangt direct een bevestigingsmail van de gekozen zorgverzekering. Binnen enkele dagen wordt het nieuwe zorgpasje naar het opgegeven adres opgestuurd. Woon jij in het buitenland, maar moet je toch een zorgverzekering in Nederland afsluiten, neem dan contact met ons op 020 2611 600.

Je huidige zorgverzekering wordt automatisch voor je opgezegd als je voor 31 december overstapt. Je hebt na het afsluiten altijd nog 14 dagen de tijd hebt om je overstap te annuleren.  

Let op: Ook als jouw zorgwensen niet veranderen ten opzichte van vorig jaar, is het handig om jouw zorgverzekering te vergelijken. Wellicht is jouw premie fors omhoog gegaan of zijn niet dezelfde ziekenhuizen gecontracteerd. 

Meer hulp nodig?

Is één van de hierboven genoemde stappen niet duidelijk? Wij zijn te bereiken via: chat, e-mail of telefoon. (020 2611 600)

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd