ZorgKiezer

Zorgverzekering aanvragen

Door: - Leestijd: 3 minuten

Wil jij voor 2023 een zorgverzekering aanvragen, maar heb je geen idee hoe je dit moet doen? Dan kunnen wij je verder helpen. Via onze zorgverzekering vergelijken pagina kun je je wensen invullen. Onze vergelijker toont jou de beste optie. Daarnaast kan je ook filteren op prijs, reviews van andere verzekerden en nog veel meer. Buiten je wensen wordt er ook een top 3 zorgverzekeraars getoond. Hierdoor krijg je een indruk welke zorgverzekeraars populair zijn bij andere mensen in Nederland.

Hoe kom je aan een zorgverzekering?

Het vinden van een geschikte zorgverzekering kun je het beste doen door te vergelijken. Door zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken krijg je inzicht in welke zorgverzekeringen er zijn, wat ze inhouden, welke dekking ze geven en hoe de service is . Maar bovenal krijg je inzicht in de prijs.

Wanneer kan je een zorgverzekering aanvragen?

Je kan jaarlijks overstappen van zorgverzekering. Dit kan van 14 november t/m 31 december. Dit is de jaarlijkse overstapperiode. Wanneer je een nieuwe verzekering hebt aangevraagd, wordt je oude verzekering automatisch stopgezet. Jij hoeft hier verder niks aan te doen.

Wanneer je in deze periode geen nieuwe verzekering kiest, wordt je oude verzekering automatisch verlengd. Zie hieronder het stappenplan voor het aanvragen van een zorgverzekering:

 1. Bekijk het aanbod

 2. Zorgverzekering aanvragen

 3. Wachten tot je geaccepteerd bent door een zorgverzekeraar

1.Bekijk het aanbod

Bekijk welke zorgverzekeraars er zijn, wat je moet betalen voor een basisverzekering of een aanvullende verzekering, of je vrije artsenkeuze hebt en wat andere mensen vinden van een zorgverzekeraar. Dit gaat gemakkelijk met de vergelijker van Zorgkiezer

2. Zorgverzekering aanvragen

Heb je de zorgverzekeraar en de zorgverzekering gekozen? Dan kan je daadwerkelijk een verzekering gaan aanvragen. Zo dien je je BSN, adresgegevens, emailadres en bankgegevens in te vullen.

3. Wachten tot je geaccepteerd bent door een zorgverzekeraar

Hoewel een zorgverzekeraar een persoon niet mag weigeren op leeftijd, geslacht, afkomst of door medische redenen. Toch heeft een zorgverzekeraar wel een aantal redenen waardoor jij geweigerd kan worden. Zo mogen ze jou weigeren als je vorige verzekeraar het contract heeft beëindigd omdat je fraude hebt gepleegd. Ook als er wanbetaling is geweest bij je vorige verzekeraar kan je geweigerd worden.l 

Zorgverzekering aanvragen 18 jaar

Ben jij net 18 geworden? Dan moet je zelf een zorgverzekering afsluiten en kan je niet meer onder de verzekering van je ouders staan. Zo moet je binnen een maand dat je 18 bent geworden een zorgverzekering 18 jaar hebben afgesloten. Wanneer je dus op 5 mei 18 bent geworden, moet je voor 5 juni een zorgverzekering hebben aangevraagd. Dit hoeft niet bij de zorgverzekeraar te zijn waar je als kind bij je ouders onder contract stond. Kies de beste zorgverzekering die past bij je wensen en behoeften.

Zorgverzekering aanvragen buitenlander

Wanneer je woonachtig bent en ook werkt in Nederland, ben je verplicht een zorgverzekering aan te vragen. Dit moet je doen binnen 4 maanden nadat je bent aangekomen in Nederland. Ook wanneer je tijdelijk in Nederland gaat werken, bijvoorbeeld voor een stage of voor werk als au-pair, moet je een zorgverzekering aanvragen. 

Wanneer je geen verblijfsvergunning hebt, is het ook niet mogelijk om een zorgverzekering aan te vragen. Als je als buitenlander op vakantie gaat in Nederland, is het niet nodig om een verzekering af te sluiten.

Zorgverzekering aanvragen voor iemand anders

Wil jij een zorgverzekering aanvragen voor iemand die hier niet toe in staat is? Bijvoorbeeld voor een gehandicapt kind of een ouder persoon die niet overweg kan met computers?  In deze specifieke gevallen is het mogelijk dat jij dit mag aanvragen. Dit geldt alleen als je voogd bent van een kind, een ouder of kind bent van de betrokken of de partner bent.

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

 • 100% Onafhankelijk
  Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 66 verzekeringen
 • Altijd de laagste prijs
  Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
 • Overstapgarantie
  Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd