ZorgKiezer

Zorgverzekering niet betaald

Door: - Leestijd: 1 minuut

Wat gebeurt er als je jouw zorgverzekering niet betaalt? Als je de premie voor je zorgverzekering niet betaalt krijg je eerst betalingsherinneringen. Het kan zijn dat jouw zorgverzekeraar je een betalingsregeling aanbiedt als je moeite hebt met het betalen van de premie, dit verschilt per zorgverzekeraar. Op het moment dat je maanden de zorgverzekering niet hebt betaald, meldt jouw zorgverzekeraar je aan als wanbetaler bij het Zorginstituut Nederland. De zorgverzekeraar geeft jouw zorgverzekering dan uit handen aan het Zorginstituut. Zij houden vervolgens een hogere premie in op jouw inkomen totdat je het achterstallige bedrag hebt terugbetaald.

Wat doet het Zorginstituut Nederland?

Jouw zorgverzekeraar meldt je aan bij het Zorginstituut Nederland bij een betalingsachterstand van zes of mer maanden. Als je eenmaal als wanbetaler bent aangegeven bij het Zorginstituut Nederland ga je een hogere premie betalen tot je schuld aan de zorgverzekeraar is afgelost. Dit heet 'bestuursrechtelijke premie' en is % hoger dan de standaardpremie die je voor een zorgverzekering betaalt. 

Heb je geen regelmatig inkomen of is het inkomen te laag om de premie te kunnen inhouden? Dan ontvang je maandelijks een acceptgiro van het CJIB (Centraal Justitieel Incassobureau) om de premie zelf over te maken. Als je per acceptgiro betaalt en je ontvangt zorgtoeslag, dan zal je toeslag worden verrekend met je premie. Dit krijg je dan niet meer op je rekening gestort.

Wat voor effecten heeft het niet betalen van je zorgverzekering nog meer?

Als je jouw zorgverzekering niet betaalt kan dit nog meer consequenties hebben. Als jij bijvoorbeeld een aanvullende verzekering hebt dan is het mogelijk dat de zorgverzekeraar deze beëindigd. Voor de basisverzekering blijf je verzekerd bij je huidige zorgverzekeraar. Door de betalingsachterstand is het ook niet mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Pas als je bent afgemeld bij het Zorginstituut Nederland is het weer mogelijk om over te stappen van zorgverzekering.  

Zorgverzekering vergelijken

Word jij bijvoorbeeld bijna achttien en wil jij weten welke zorgverzekering het beste bij jou past? Vergelijk dan de zorgverzekeringen op ZorgKiezer.nl en stap gratis over. 

Lees meer over: Zorgverzekeringen

Eenvoudig zorgverzekering vergelijken en afsluiten
 

Waarom overstappen in 2024 via ZorgKiezer.nl?

  • 100% Onafhankelijk
    Vergelijk zorgverzekering op prijs en inhoud alle 57 verzekeringen
  • Altijd de laagste prijs
    Premies lager dan bij verzekeraar zelf, of gelijk.
  • Overstapgarantie
    Wij zorgen dat je oude verzekering wordt opgezegd
 
Voordat je gaat..
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
Check nog even
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!
Vergelijk direct