Zorgverzekering 2023
  • Bekijk alle 57 zorgverzekeringen op prijs én inhoud
  • Kies de beste zorgverzekering die bij je past
  • Bespaar tot 300 euro per jaar!

Zorgverzekering 2023

Eenvoudig zorgverzekering bekijken en afsluiten

Alléén bij ZorgKiezer:
Oral-B borstel t.w.v. €39,99 óf 3 mnd. sporten t.w.v. €60!
(Alleen bij overstap naar andere verzekeraar op ZorgKiezer.nl, max één cadeau per gezin/adres.
Lees verder)

  • Vergelijk alle 57 zorgverzekeringen op prijs én inhoud
  • Kies de beste zorgverzekering die bij je past
  • Bespaar tot 300 euro per jaar!

Onafhankelijk meer dan 57 zorgverzekeringen bekijken

12 nov

Premies bekend

Op deze dag moeten alle zorgverzekeraars hun premie bekend gemaakt hebben. Vanaf dit moment kun je de zorgverzekering 2024 afsluiten.

31 dec

Laatste overstap dag

Dit is de allerlaatste dag om over te stappen.

31 jan

Zelf opgezegd?

Als je je oude zorgverzekering zelf hebt opgezegd voor 1 januari 2024 dan kun je nog een nieuwe zorgverzekering kiezen tot en met 31 januari 2024.

Algemeen
Basisverzekering
Eigen risico
 

Zorgverzekering 2023

Ga voor actueel nieuws naar onze zorgverzekering 2024 pagina.

Zorgpremies zijn in 2023 flink duurder. Op 12 november zijn de zorgpremies van alle zorgverzekeraars bekendgemaakt. Gemiddeld stijgt de zorgpremie met 10 euro per maand. Wat valt er nog meer op?

De goedkoopste zorgverzekering is van ZEKUR. Zo betaal je voor de (naturapolis) €122,95 per maand en met het hoogste eigen risico €102,95. De duurste zorgverzekering is van a.s.r. Dit is namelijk de zorgverzekering Eigen Keuze (restitutiepolis) waar je €156,50 per maand gaat betalen en met het hoogste eigen risico €131,50. Bekijk onze zorgverzekering vergelijken pagina om de beste kiezen die past bij je wensen.

Op de hoogte blijven van alles rondom de zorgverzekering voor 2023? Bekijk deze pagina regelmatig als je op de hoogte wilt blijven. De invulling van het zorgstelsel is daarnaast ook grotendeels een politieke aangelegenheid. Wil je meer over de regeringsplannen weten? Kijk dan eens naar de Prinsjesdagstukken voor 2023 of het regeerakkoord voor de huidige kabinetsperiode. Luister onze podcast om meer weten over de veranderingen die op prinsjesdag bekend zijn gemaakt

Premie omhoog in nieuwe jaar 2023

De premie voor zorgverzekeringen is duurder in 2023. De belangrijkste factor hierin is de stijging van de zorgkosten in Nederland en inflatie speelt een grote rol. In 2023 zijn de verwachte kosten zo’n 93 miljard euro (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Dit wordt hoogstwaarschijnlijk doorberekend door de meeste zorgverzekeraars. Welke zorgverzekeraars een hogere premie berekenen en hoeveel dat zal zijn is nog niet bekend. Wel is bekend dat zorgkosten steeds verder oplopen. Door een steeds grotere groep ouderen en het groeiende aantal behandelingen dat er beschikbaar komt.

Op 27 september heeft DSW de eerste zorgpremie voor 2023 bekendgemaakt. Deze nieuwe zorgpremie is €137,50 per maand en daarmee 7,6% hoger dan vorig jaar. Sinds 13 november zijn de zorgpremies van alle zorgverzekeraars bekend. Hieronder vind je een overzicht van de vier grootste verzekeraars.

Zorgpremies 2023 vier grootste verzekeraarsZilveren KruisVGZCZMenzis
Natura (budget)€ 131,95€ 132,95€ 131,90€134,50.
Natura€ 138,95€ 141,95€138,25€141,25.
Restitutie€ 152,75€ 153,65€ 149,00€152,75.

Uit de bovenstaande tabel komt naar voren dat van de vier grootste zorgverzekeraars CZ de goedkoopste is. Zo betaal je voor een natura- of restitutiepolis het minst per maand.

Welke veranderingen zijn er in 2023?

Vanuit de kamerbrief wijzigingen basispakket zorgverzekering 2023 liet minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Kuipers (VWS) op 20 mei 2022 al aan de Tweede Kamer zien op welke aanpassingen je mag rekenen. Alle wijzigingen voor de zorgverzekering in 2023 houden wij hier in de gaten.

Eigen risico in het nieuwe jaar

Het eigen risico staat al een aantal jaar vast op €385. De eigen bijdrage die je voor de zorgverzekering betaalt. Dit komt onder andere door een speciale regeling om het eigen risico vast te houden op dit bedrag. Voor 2023 is deze regeling niet meer van kracht. Toch is er wederom besloten om het eigen risico in 2023 gelijk te houden.

Zorgtoeslag stijgt

De zorgtoeslag stijgt tot €35 per maand. Dit gaat daarmee om een verruiming van circa €420 per jaar. Dit is onderdeel van de koopkrachtverlichting van lage (midden)inkomens.

Besluit zorgverzekering verandert in nieuwe jaar

De wijzigingen hebben onder andere impact op het verwijderen van de combinatietest uit het basispakket. Daarnaast gaat dit over het uitzonderen van de NIPT met medische indicatie van het verplicht eigen risico.

Vergoeding voor vitamine D

Vitamine D wordt niet meer vergoed via de zorgverzekering. Hierdoor moet iedereen die vitamine D gebruikt dit vanaf nu zelf betalen.

Verlenging tot 1 augustus 2023 paramedische herstelzorg COVID-19

Deze herstelzorg bestaat onder andere uit fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, diëtetiek en logopedie en wordt ook in 2023 weer vergoed.

Vervallen collectieve korting basisverzekering

De korting op de basisverzekering via een collectieve verzekering komt te vervallen. Nu is er nog sprake van een maximale korting van 5%. Per 1 januari 2023 mag er geen collectieve korting meer op de basisverzekering toegepast worden. Dit heeft te maken met het solidariteitsbeginsel. Het principe dat we allemaal voor elkaar zorgen en iedereen gelijk is.

Tot wanneer zorgverzekering 2023 afsluiten?

Het is belangrijk om op tijd zorgverzekeringen te vergelijken en over te stappen indien je dit wilt. Dit kun je nu doen, want alle nieuwe premies zijn sinds 13 november al bekend. Je hebt de tijd om over te stappen tot en met 31 december. Na 31 december is overstappen niet meer mogelijk. In januari 2023 is het nog wel mogelijk om een nieuwe zorgverzekering aan te vragen als je jouw huidige zorgverzekering zelf hebt stopgezet.

Tussentijds je zorgverzekering wijzigen of overstappen is in principe niet mogelijk. Dit kan alleen als je voldoet aan bepaalde uitzonderingen. Zoals 18 jaar worden of uit het buitenland in Nederland komen wonen.

Welke zorgverzekering past bij mij in 2023?

De zorgverzekering die bij je past is natuurlijk de verzekering met een dekking die past bij jouw wensen. Daarnaast ben je natuurlijk het liefst verzekerd voor een nette premie.

Bekijk zorgverzekeringen zoals VGZ, CZ, DSW, Ditzo, Interpolis, IZZ, Menzis, Nationale Nederlanden, Univé en Zilveren Kruis (Achmea). Ga naar zorgverzekeraars 2023 voor een totaaloverzicht en bekijk de nieuwe premie van iedere verzekeraar.

zorgverzekering 2023 orthodontie

Wanneer jij graag een aanvullende verzekering wil omdat je in 2023 verwacht naar de orthodontie te gaan, is het belangrijk om de juiste zorgverzekering te kiezen. Er zijn namelijk veel wachttijden bij zorgverzekeraars voor orthodontie. Zo moet je vaak minimaal een jaar al een verzekering hebben bij een zorgverzekeraar om in aanmerking te komen. A.s.r., Aevitae, FBTO, NN en Ohra hebben geen wachtlijst in 2023

Zorgverzekering 2023 student

Wanneer je een student bent, wil je vaak de goedkoopste verzekering, maar wel een goede dekking. Het is goed om te beseffen dat je met een goedkopere studentenverzekering vaak niet bij alle ziekenhuizen terecht kan. Bekijk daarom met welke ziekenhuizen de zorgverzekeraar een contract heeft.

 
 

Nieuws over de basisverzekering 2023 

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen voor de basisverzekering in 2023 is de afschaffing van de collectieve korting. De huidige maximale korting op de basisverzekering is 5%. Deze korting komt te vervallen. Dit betekent dat alle mensen met een collectieve basiszorgverzekering een hogere premie gaan betalen. Hierdoor bestaat de kans dat er in 2023 een stuk minder collectieve zorgverzekeringen afgesloten worden. De collectieve korting voor aanvullende verzekeringen blijft wel bestaan.

De zorgpremie voor de basisverzekering ligt bij de meeste verzekeraars aanzienlijk hoger voor 2023. Niet alleen door het verdwijnen van de collectieve korting. Ook door een stijging van de zorgkosten en inflatie. Iets dat eigenlijk al was voorspeld tijdens Prinsjesdag. De rekenpremie is namelijk voor 2023 verhoogd naar €1.599. Inclusief opslagpremie komt dit neer op €1.649.

De basisverzekering verandert ook ieder jaar iets wat betreft de inhoud van het pakket. Door het toevoegen, verwijderen of aanpassen van de vergoeding voor behandelingen. Deze invulling van de basisverzekering is voor elke zorgverzekeraar wel gelijk. Alleen bij aanvullende verzekeringen zitten daar verschillen in.

Volg het laatste nieuws rondom zorgverzekeringen via blog.zorgkiezer.nl en blijf op de hoogte omtrent alle ontwikkelingen over de zorg en je zorgverzekering in 2023.

Wat gebeurt er in 2023 met de zorgpremie?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt een reken- en opslagpremie vast. Waarbij de rekenpremie het gedeelde is dat dit ministerie definitief vaststelt en de opslagpremie een schatting is. Op basis daarvan was het eigenlijk al duidelijk dat de zorgpremie omhoog zou gaan. Ga naar zorgpremie 2023 om de zorgpremies voor 2023 te bekijken. Deze zijn  12 november bekendgemaakt. De definitieve opslagpremie bepalen zorgverzekeraars zelf en geeft grote verschillen tussen de zorgpremies van zorgverzekeraars. Zaken als zorginkoop, reserves en bedrijfskosten hebben hier invloed op. In het verleden was er ook nog collectiviteitskorting voor sommige groepen. Dit was een behoorlijke kostenpost en zorgde voor hogere kosten bij wie geen collectiviteitskorting had. Eén van de redenen waarom dit afgeschaft is. Hieronder zie je met welke reken- en opslagpremie zorgverzekeraars in voorgaande jaren rekenden. De derde dinsdag van september van dit jaar is de reken- en opslagpremie voor 2023 bekendgemaakt. Dit was 20 september 2022.

Ramingen VWS 2021 2022 2023
Rekenpremie €1.417 €1.499 €1.599
Opslagpremie €54 €15 €50
Totaal €1.471 €1.514 €1.649

Door vergrijzing, lage reserves en toenemende inflatie komen zorgverzekeraars ieder jaar met een hogere opslagpremie. Dit is altijd weer speculeren en zie je pas terug in de zorgpremies voor 2023 die sinds 12 november 2022 bekend zijn.

 

Eigen risico 

Het eigen risico is sinds 2018 hetzelfde bedrag gebleven en ook voor 2023 geldt er weer een eigen risico van €385. Je betaalt dan maximaal €385 als je zorg nodig hebt die 100% vergoed wordt vanuit de basisverzekering. 

Normaal stijgt het eigen risico mee als de zorgkosten stijgen. Hierdoor zou het eigen risico nu al ver boven de €500 zitten. Dit is een flink bedrag om in één keer te betalen. Er is besloten om het eigen risico in 2023 bevroren te houden zoals ook eerdere jaren het geval was. Minister Kuipers (VWS) wil dat de bevriezing tot en met 2025 blijft gelden.

Daarna kijk het ministerie naar een andere invulling van het eigen risico. Een maximumbedrag eigen risico per behandeling is genoemd als optie.

Zorgverzekering vergelijken? Vergelijk op basis van wat je nodig hebt, welke zorgverzekering het best bij jou past. Kies de juiste dekking en vervolgens de goedkoopste zorgverzekering of de organisatie die jou het meest aanspreekt.

   

Basisverzekeringen in 2023

 

Zorgverzekeraars beschikken allemaal over een basisverzekering met dezelfde zorg. Kies zelf uit welke polis het best bij je past, want daarvan verschillen de voorwaarden nogal. De maximale vergoeding en keuzevrijheid zijn per polis namelijk anders.

Budgetpolis

Wil je een budgetpolis afsluiten? Dan ga je voor de minimale zorgverzekering. In dit geval kun je bij een klein aantal zorgverleners terecht. Bij deze zorgaanbieders ontvang je 100% vergoeding. Besluit je om alsnog naar een andere zorgverlener te gaan? Dan spreek je van niet-gecontracteerde zorg. In dat geval betaal je een deel van de kosten zelf.

Naturapolis

Met een naturapolis kun je vrijwel overal terecht. Bijna alle zorgaanbieders geven 100% vergoeding over de gemaakte kosten. Hier betaal je echter wel een hogere zorgpremie voor. Ook hier betaal je zelf een deel van de kosten als je voor niet-gecontracteerde zorg kiest.

Restitutiepolis

Met een restitutiepolis kun je overal terecht. Ontvang 100% vergoeding bij alle zorgverleners, ook de zorgaanbieders die vallen onder niet-gecontracteerde zorg. Je krijgt geen vergoeding als het om buitenproportionele kosten gaat. De zorgverzekeraar maakt hier een beslissing over. Deze hoge mate van keuzevrijheid gaat gepaard met een zorgpremie die veel hoger ligt dan bij een natura- of budgetpolis.

Kies je voor een zorgverlener waarmee jouw zorgverzekeraar geen contract heeft? Kijk dan altijd na hoeveel procent je in dit geval zelf van de rekening moet betalen. Zo kom je nooit voor onverwachte kosten te staan. Uiteraard kun je voor iets als spoedeisende hulp bij ieder ziekenhuis terecht. In dat geval maakt het niet uit welke zorgverzekeraar of polis je precies hebt.

 

Aanvullend verzekeren

 

Aanvullend verzekerd is iets waar je zelf voor kiest. Dit gaat om een aanvulling van de basisverzekering die verplicht is. Kijk er goed naar welke aanvullende verzekeringen wellicht interessant voor je zijn. Denk aan een tandartsverzekering of andere aanvullingen in de zorgbehoefte. Kijk er wel mee uit dat je oververzekerd bent. Verzeker je niet voor zorg waarvan je niet verwacht dat je dit nodig hebt in 2023. Vul jouw wensen in via ZorgKiezer om te zien welke zorgverzekering en aanvullende verzekeringen het best bij je passen.

Collectieve zorgverzekering in 2023

De collectieve korting vervalt 1 januari 2023 voor de basisverzekering. Iedereen die een collectieve verzekering heeft, gaat dan ook een hogere premie voor de basisverzekering betalen. Op de aanvullende verzekering is het nog wel mogelijk om een collectieve korting te ontvangen.

Voor geheel 2023 of per maand betalen?

Wil je de premie voor geheel 2023 in één keer betalen? Dan is het bij veel zorgverzekeraars mogelijk om hier een betaalkorting voor te krijgen. Deze ligt dit jaar tussen de 1% en 2,1% en is ieder jaar weer anders. Betaal je liever premie per maand? Dan kan dat natuurlijk ook. In dat geval krijg je geen betaalkorting. Door een hogere spaarrente in 2023 is deze betaalkorting iets hoger dan voorgaande jaren. Het is voor zorgverzekeraars namelijk eenvoudiger om rendement op het belegd vermogen te krijgen.

Dit zijn de goedkoopste basisverzekeringen met 885 euro eigen risico en ruime zorgkeuze