Zorgverzekering 2023
  • Bekijk alle 70 zorgverzekeringen op prijs én inhoud
  • Kies de beste zorgverzekering die bij je past
  • Bespaar tot 300 euro per jaar én gratis Oral-B tandenborstel!

Alléén bij ZorgKiezer:
Oral-B borstel (nog 30.000 beschikbaar) t.w.v. €35 óf 3 mnd. sporten t.w.v. €60!
(Alleen bij overstap naar andere verzekeraar op ZorgKiezer.nl, max. één cadeau per gezin/adres.
Lees verder)

Zorgverzekering 2023

Eenvoudig zorgverzekering bekijken en afsluiten

Alléén bij ZorgKiezer:
Oral-B borstel (nog 30.000 beschikbaar) t.w.v. €35 óf 3 mnd. sporten t.w.v. €60!
(Alleen bij overstap naar andere verzekeraar op ZorgKiezer.nl, max. één cadeau per gezin/adres.
Lees verder)

  • Vergelijk alle 70 zorgverzekeringen op prijs én inhoud
  • Kies de beste zorgverzekering die bij je past
  • Bespaar tot 300 euro per jaar én gratis Oral-B tandenborstel!
Klik om verder te scrollen

Onafhankelijk meer dan 67 zorgverzekeringen bekijken

12 nov

Premies bekend

Op deze dag moeten alle zorgverzekeraars hun premie bekend gemaakt hebben. Vanaf dit moment kun je de zorgverzekering 2023 vergelijken.

31 dec

Laatste overstap dag

Dit is de allerlaatste dag om over te stappen.

31 jan

Zelf opgezegd?

Als je je oude zorgverzekering zelf hebt opgezegd voor 1 januari 2023 dan kun je nog een nieuwe zorgverzekering kiezen tot en met 31 januari 2023.

Algemeen
Basisverzekering
Eigen risico
 

Zorgverzekering 2023

 

De maandelijkse premies van veel verzekeraars zijn de laatste jaren gestegen. Tijd om vooruit te kijken: hoe ontwikkelen de premies zich in 2023? En wat gebeurt er met het eigen risico? Verwacht wordt dat de premies verder omhoog gaan in 2023. Daarnaast verdwijnt de 5 procent korting op collectieve zorgverzekeringen. Mogelijk verandert ook het eigen risico, maar op welke manier precies, is nog niet bekend. Op deze pagina vind je alles wat je wilt weten over de zorgverzekering in 2023. Deze pagina zullen we steeds verder aanvullen, dus bekijk ‘m regelmatig als je op de hoogte wilt blijven! Want jaarlijks vervalt je huidige polis en komt er een nieuwe polis voor in de plaats. Ook als je gewoon bij dezelfde zorgverzekering zou blijven. Komt er een nieuwe zorgverzekeraar bij? Dan berichten we hier uiteraard ook over. De invulling van het zorgstelsel is daarnaast ook grotendeels een politieke aangelegenheid. Wil je meer over de regeringsplannen weten? De nieuwe coalitie heeft hierover in december 2021 het Coalitieakkoord ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’ gepresenteerd. Dit bevat alle plannen voor de huidige kabinetsperiode.

Premie omhoog in nieuwe jaar 2023

Naar verwachting zullen de premies voor de zorgverzekeringen in 2023 opnieuw stijgen. De belangrijkste factor hierin is de stijging van de zorgkosten in Nederland. in 2023 zijn de verwachte kosten zo’n 93 miljard euro aan Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit wordt hoogstwaarschijnlijk doorberekend door de meeste zorgverzekeraars. Welke zorgverzekeraars een hogere premie rekenen en hoeveel dat zal zijn, is nog niet bekend. Wel is bekend dat zorgkosten steeds verder oplopen. Door een steeds groter wordende groep ouderen en een groeiend aantal behandelingen dat er beschikbaar komt.

Vanaf 12 november 2022 zijn de premies van alle zorgverzekeraars in Nederland bekend voor 2023. Hieronder vind je een overzicht.

Zorgpremies 2023 vier grootste verzekeraars Zilveren Kruis VGZ CZ Menzis
Natura (budget) Onbekend. Onbekend.Onbekend.Onbekend.
Natura Onbekend.Onbekend.Onbekend.Onbekend.
Restitutie Onbekend.Onbekend.Onbekend.Onbekend.

Op de hoogte blijven van de premies voor 2023? Klik op de link en schrijf je in voor het PremieAlert 2023 van ZorgKiezer om op de hoogte te blijven van de laatste wijzigingen.

Welke veranderingen zijn er voor de zorgverzekering 2023?

Alle wijzigingen voor de zorgverzekering in 2023 worden hier bijgehouden.

Eigen risico in het nieuwe jaar

Wat het eigen risico in 2023 gaat doen is nog spannend. Het eigen risico staat al een aantal jaar vast op €385. Er is gepleit om het eigen risico nog een jaar vast te houden op dit bedrag, waardoor ook nu geen verandering is in het eigen risico. Voor 2023 is deze regeling niet meer van kracht. Dit betekent dat het eigen risico volgend jaar naar rond de €400 kan stijgen. 

Passende en doelmatige zorg in basisverzekering

Alleen zorg die bewezen effectief is zal door de nieuwe basisverzekering vergoed worden. De bedoeling is dat er beter gekeken wordt naar de bestaande zorg en nieuwe zorg en of dit terecht door de basisverzekering vergoed wordt. 

Preventieve zorg

Er moet meer aandacht komen voor preventieve zorg. Nu kunnen bijvoorbeeld stoppen met roken programma's en GLI al vergoed worden vanuit de basisverzekering zonder dat hier eigen risico voor betaald hoeft te worden. Verzekeraars mogen zelf bepalen of ze bepaalde gezondheidsprogramma's een vrijstelling geven van het verplichte eigen risico. Gezonde keuze zouden gepromoot moeten worden.

Vervallen collectieve korting basisverzekering

De korting op de basisverzekering via een collectieve verzekering komt te vervallen. Nu is er nog sprake van een maximale korting van 5%. Per 1 januari 2023 mag er geen collectieve korting meer op de basisverzekering toegepast worden.

Tot wanneer zorgverzekering 2023 afsluiten?

Het is belangrijk om op tijd zorgverzekeringen te vergelijken en over te stappen indien je dit wilt. Dit kun je doen vanaf 12 november, als de nieuwe premies bekend zijn. Je hebt de tijd om over te stappen t/m 31 december. Na 31 december is overstappen niet meer mogelijk. Je kan wel nog in de maand januari een nieuwe zorgverzekering aanvragen, maar alleen als je zelf je huidige zorgverzekering hebt stopgezet.

Tussentijds je zorgverzekering wijzigen of overstappen is in principe niet mogelijk. Dit kan alleen als je voldoet aan bepaalde uitzonderingen, zoals 18 jaar worden of uit het buitenland in Nederland komen wonen.

Welke zorgverzekering past bij mij in 2023?

De zorgverzekering die bij je past is natuurlijk de verzekering met een dekking die past bij jouw wensen. Daarnaast ben je natuurlijk het liefst verzekerd voor een nette premie.

Bekijk zorgverzekeringen zoals VGZ, CZ, DSW, Ditzo, Interpolis, IZZ, Menzis, Nationale Nederlanden, Univé en Zilveren Kruis (Achmea). Ga naar zorgverzekeraars 2023 voor een totaaloverzicht en bekijk de nieuwe premie van iedere verzekeraar als deze 12 november 2022 beschikbaar is.

 
 

Nieuws over de basisverzekering 2023

 

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen voor de basisverzekering in 2023 is de afschaffing van de collectieve korting. De huidige maximale korting op de basisverzekering is 5%. Deze korting komt te vervallen. Dit betekent dat alle mensen met een collectieve zorgverzekering een hogere premie kunnen gaan betalen. Hierdoor bestaat de kans dat er in 2023 een stuk minder collectieve zorgverzekeringen afgesloten worden. De collectieve korting op de aanvullende verzekeringen mogen wel nog worden aangeboden.

De verwachting is dat de premie voor de basisverzekering in 2023 opnieuw zal stijgen. Niet alleen door het verdwijnen van de collectieve korting, maar ook door de stijging van de zorgkosten. Hoeveel de premie zal stijgen is nu nog niet duidelijk.

De basisverzekering verandert ook elk jaar iets in de inhoud van het pakket. Behandelingen kunnen worden toegevoegd of worden verwijderd uit de vergoeding van de basisverzekering. De invulling van de basisverzekering is voor elke zorgverzekeraar gelijk.

Volg het laatste nieuws rondom zorgverzekeringen via blog.zorgkiezer.nl en blijf op de hoogte omtrent alle ontwikkelingen over de zorg en je zorgverzekering in 2023.

Wat gebeurt er in 2023 met de zorgpremie?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt een reken- en opslagpremie vast. Waarbij de rekenpremie het gedeelde is dat dit ministerie definitief vaststelt en de opslagpremie een schatting is. In 2023 gaat de zorgpremie vrijwel gegarandeerd omhoog. De definitieve opslagpremie bepalen zorgverzekeraars zelf en geeft grote verschillen tussen de zorgpremies van zorgverzekeraars. Zaken als zorginkoop, reserves en bedrijfskosten hebben hier invloed op. In het verleden was er ook nog collectiviteitskorting voor sommige groepen. Dit was een behoorlijke kostenpost en zorgde voor hogere kosten bij wie geen collectiviteitskorting had. Eén van de redenen waarom dit afgeschaft is. Hieronder zie je met welke reken- en opslagpremie zorgverzekeraars in voorgaande jaren rekenden. De derde dinsdag van september maken wij de reken- en opslagpremie van 2023 bekend.

Inschatting Rijksoverheid 2020 2021 2022 2023
Rekenpremie €1.373 €1.417 €1.486 Onbekend.
Opslagpremie €41 €61 €23 Onbekend.
Totaal €1.414 €1.478 €1.509 Onbekend.

Door vergrijzing, lage reserves en toenemende inflatie komen zorgverzekeraars waarschijnlijk op een hogere opslagpremie. Dit blijft speculeren en zie je pas terug in de zorgpremies voor 2023 die vanaf 12 november 2022 bekend zijn.

 

Eigen risico 2023

 

Het eigen risico is sinds 2018 hetzelfde bedrag gebleven. Dit jaar geldt nog een eigen risico van €385, maar dat kan in 2023 anders gaan uitpakken. Je betaalt dan maximaal €385 als je zorg nodig hebt die 100% vergoed wordt vanuit de basisverzekering.

Normaliter stijgt het eigen risico mee als de zorgkosten stijgen. Hierdoor zou het eigen risico nu al rond de €450 kunnen uitkomen. Dit is een flink bedrag om in één keer te betalen. Er wordt nu gekeken om het eigen risico anders in te vullen. Een maximum bedrag eigen risico per behandeling zou hierbij kunnen helpen. Het lijkt nu niet waarschijnlijk dat het eigen risico in 2023 boven de €400 uit zal komen. Hoeveel euro per maand dit extra is, maakt de regering met Prinsjesdag bekend.

Zorgverzekering vergelijken 2023? Vergelijk op basis van wat je nodig hebt, welke zorgverzekering het best bij jou past. Kies de juiste dekking en vervolgens de goedkoopste zorgverzekering in 2023 of de organisatie die jou het meest aanspreekt.

   

Basisverzekeringen in 2023

 

Zorgverzekeraars beschikken allemaal over een basisverzekering met dezelfde zorg. Kies zelf uit welke polis het best bij je past, want daarvan verschillen de voorwaarden nogal. De maximale vergoeding en keuzevrijheid zijn per polis namelijk anders.

Budgetpolis

Wil je een budgetpolis afsluiten? Dan ga je voor de minimale zorgverzekering. In dit geval kun je bij een klein aantal zorgverleners terecht. Bij deze zorgaanbieders ontvang je 100% vergoeding. Besluit je om alsnog naar een andere zorgverlener te gaan? Dan spreek je van niet-gecontracteerde zorg. In dat geval betaal je een deel van de kosten zelf.

Naturapolis

Met een naturapolis kun je vrijwel overal terecht. Bijna alle zorgaanbieders geven 100% vergoeding over de gemaakte kosten. Hier betaal je echter wel een hogere zorgpremie voor. Ook hier betaal je zelf een deel van de kosten als je voor niet-gecontracteerde zorg kiest.

Restitutiepolis

Met een restitutiepolis kun je overal terecht. Ontvang 100% vergoeding bij alle zorgverleners, ook de zorgaanbieders die vallen onder niet-gecontracteerde zorg. Je krijgt geen vergoeding als het om buitenproportionele kosten gaat. De zorgverzekeraar maakt hier een beslissing over. Deze hoge mate van keuzevrijheid gaat gepaard met een zorgpremie die veel hoger ligt dan bij een natura- of budgetpolis.

Kies je voor een zorgverlener waarmee jouw zorgverzekeraar geen contract heeft? Kijk dan altijd na hoeveel procent je in dit geval zelf van de rekening moet betalen. Zo kom je nooit voor onverwachte kosten te staan. Uiteraard kun je voor iets als spoedeisende hulp bij ieder ziekenhuis terecht. In dat geval maakt het niet uit welke zorgverzekeraar of polis je precies hebt.

 

Aanvullend verzekeren

 

Aanvullend verzekerd is iets waar je zelf voor kiest. Dit gaat om een aanvulling van de basisverzekering die verplicht is. Kijk er goed naar welke aanvullende verzekeringen wellicht interessant voor je zijn. Denk aan een tandartsverzekering of andere aanvullingen in de zorgbehoefte. Kijk er wel mee uit dat je oververzekerd bent. Verzeker je niet voor zorg waarvan je niet verwacht dat je dit nodig hebt in 2023. Vul jouw wensen in via ZorgKiezer om te zien welke zorgverzekering en aanvullende verzekeringen het best bij je passen.

Collectieve zorgverzekering in 2023

De collectieve korting vervalt 1 januari 2023 voor de basisverzekering. Iedereen die een collectieve verzekering heeft, gaat dan ook een hogere premie voor de basisverzekering betalen. Op de aanvullende verzekering is het nog wel mogelijk om een collectieve korting te ontvangen.

Voor geheel 2023 of per maand betalen?

Wil je de premie voor geheel 2023 in één keer betalen? Dan is het mogelijk om hier een betaalkorting voor te krijgen. Dit ligt meestal tussen de 2% en 3% en is ieder jaar weer anders. Betaal je liever premie per maand? Dan kan dat natuurlijk ook. In dat geval krijg je geen betaalkorting.

Dit zijn de goedkoopste basisverzekeringen met 885 euro eigen risico en ruime zorgkeuze